Aproximativ zece miliarde lei vechi au fost necesari pentru modernizarea şi dotarea uneia dintre cele mai importante secţii ale Spitalului Judeţean Suceava, care preia pacienţii proaspăt ieşiţi din sălile de operaţii şi cei în stare foarte gravă, care au nevoie de monitorizare permanentă. Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a declarat că vor fi făcute eforturi pentru obţinerea a încă 30 de miliarde lei vechi, astfel încât şi ultimele secţii care au rămas nemodernizate să fie refăcute la standarde europene.
Secţia renovată de Anestezie şi Terapie Intensivă a fost inaugurată ieri la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur. Pentru reabilitarea, echiparea şi modernizarea uneia dintre cele mai importante secţii ale spitalului s-au investit aproape un milion de lei, bani care provin din bugetul judeţean, de la Guvern şi din fonduri europene.
În cadrul secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă îşi desfăşoară activitatea un număr de 80 de salariaţi, dintre care 10 sunt medici, 49 asistenţi medicali, iar 21 – infirmiere şi îngrijitoare. Managerul Spitalului, Vasile Rîmbu, a declarat că modernizarea secţiei a avut în vedere creşterea eficienţei activităţilor specifice, a calităţii, îngrijirii pacienţilor, reducerea riscurilor postoperatorii şi recuperarea rapidă a bolnavilor, reducerea consumabilelor şi a materialelor sanitare folosite şi utilizarea optimă a resurselor umane. Amenajată într-un spaţiu nou, în vecinătatea Blocului Operator, la nivelul III al Spitalului, paturile secţiei au fost dispuse în rezerve de 1-2 paturi, într-un salon septic cu patru paturi şi două saloane aseptice cu nouă şi respectiv 10 paturi. Această dispunere facilitează sterilizarea fiecărui salon ori de câte ori este necesar, păstrând în funcţiune celelalte saloane.
Toate saloanele au fost dotate cu instalaţii complexe pentru fiecare pat, incluzând prize de oxigen, vacuum, aer comprimat, butoane de alarmă, avertizoare de fum, iluminare artificială directă şi indirectă conform standardelor, dar şi naturală datorită suprafeţelor vitrale generatoare. Dotarea achiziţionată în această perioadă pentru a echipa secţia modernizată constă în instalaţii fluide medicale (aer comprimat şi oxigen, reductoare, panouri), în 16 aparate de aer condiţionat, în instalaţii sanitare (căzi, lavoare, spălătoare, wv-uri) şi în instalaţii electrice şi termice. Totodată, au fost achiziţionate nouă paturi multifuncţionale, zece aspiratoare, 28 oxigenatoare, 10 paravane mobile şi mobilier medical (noptiere, dulapuri, birouri). Managerul Vasile Rîmbu a declarat că suma totală investită în modernizarea secţiei ATI se ridică, astfel, la 878.617 lei.
Gheorghe Flutur a declarat că aceasta este a 19-a secţie modernizată în Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava cu sprijinul Consiliului Judeţean, considerată o prioritate din cauza faptului că deserveşte pacienţi care au trecut prin intervenţii chirurgicale şi care au nevoie de îngrijiri medicale speciale. „Aproape zece miliarde lei vechi au fost folosiţi pentru a reconstrui, practic, de la zero secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, bani investiţi mai ales în dotarea necesară pentru confortul pacientului, cu posibilităţi de intervenţie şi de monitorizare pentru bolnavii care ies din sălile de operaţie”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean. Acesta a mai completat că în lucru sunt şi patru dintre cele opt săli de operaţie ale blocului operator. „Cam la jumătatea lunii octombrie estimăm că vom finaliza lucrările. Sălile vor fi dotate la fel ca şi cele din ATI, cu aparatură modernă, de ultimă tehnică. Este şi firesc să fie aşa, şi ne-am concetrat foarte tare ca aceste saloane post-operatorii să fie cât mai apropiate de blocul operator, pentru confortul bolnavilor”, a adăugat Flutur.
Acesta a promis conducerii Spitalului, managerului Vasile Rîmbu şi întregii echipe ATI, condusă de doctorul Dorin Stănescu, sprijin financiar în continuare, pentru achiziţionarea paturilor necesare pentru saloanele post-operatorii şi pentru anveloparea spaţiilor, care să asigure reducerea cheltuielilor de încălzire. În continuarea lucrărilor care se desfăşoară la Blocul Operator şi care vor fi inaugurate în perioada următoare pe secţiile chirurgicale, vor mai fi renovate şi ultimele trei secţii ale spitalului – Nefrologia, o parte a secţiei de Diabet şi Medicina Internă -, la care se adaugă şi amenjarea holului de la intrarea principală a Spitalului, care va începe de săptămâna viitoare. Pentru toate aceste lucrări ar mai fi nevoie de încă 30 miliarde lei vechi. „Noi ne-am achitat de ceea ce înseamnă confortul de cazare al bolnavilor. Medicii au toate condiţiile în momentul de faţă să-şi desfăşoare activitatea”, a completat Flutur, atrăgând atenţia asupra faptului că un aspect asupra căruia trebuie lucrat în mod consistent este încrederea şi mulţumirea sucevenilor în ceea ce priveşte sistemul de sănătate şi profesionalismul cadrele medicale.
Cabinetul de endoscopie şi sectorul „chirurgie septic”, modernizate cu peste 200.000 lei
Cabinetul de endoscopie digestivă, situat la nivelul III al Spitalului, a fost, de asemenea, modernizat şi amenajat în această perioadă. Acesta este dotat cu un set complet de videoendoscopie, care permite explorări pe tubul digestiv superior şi colonoscopii, şi deserveşte atât pacienţii internaţi, cât şi pe cei care se prezintă la Ambulatoriu. Aparatura existentă asigură şi efectuarea de prelevări de biopsii în scop diagnostic, precum şi înlăturarea polipilor.
Activitatea cabinetului de endoscopie este asigurată de către patru medici – doi medici chirurgi atestaţi în endoscopie digestivă, un medic gastroenterolog şi un medic din cadrul Unităţii de Primire Urgenţe. Dinamica explorărilor a crescut de la an la an: în 2009 au fost realizate 440 de colonoscopii digestive superioare şi 109 colonoscopii, în 2010 numărul lor a crescut, pentru ca în cele opt luni ale anului 2011 să ajungă la 446 colonoscopii digestive superioare şi 275 colonoscopii.
Pentru viitor, medicii specialişti şi-au propus efectuarea unor proceduri de înaltă performanţă, cum ar fi efectuarea de bandări cu ligaturi elastice pentru varicele esofagiene sângerânde, şi de sclerozări ale ulcerelor gastroduodenale sângerânde. Pentru modernizarea Cabinetului de endoscopie au fost investiţi 9.500 lei.
126.167 lei au fost investiţi pentru lucrări de amenajare la sectorul „chirurgie septic”, unde urmează să fie montate instalaţii sanitare şi de climatizare moderne şi mobilier medical nou.