2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialIdila lui Boloni si Camataru cu Securitatea

Idila lui Boloni si Camataru cu Securitatea

» In scandalul sportivilor care ar fi colaborat cu Securitatea lui Ceausescu au fost antrenate numele altor doi fotbalisti celebri, Ladislau Bölöni si Rodion Camataru, la numai o zi dupa "deconspirarea" de catre presa a internationalului Gica Popescu.

Scandalul fotbalistilor care ar fi colaborat cu fosta politie politica a dictatorului Nicolae Ceausescu ia amploare, in el fiind antrenate si numele sportivilor Ladislau Bölöni si Rodion Camataru, pe langa cel al internationalului Gica Popescu, "deconspirat" deunazi de presa centrala. Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), institutia care gestioneaza bazele de date ale politiei politice in scopul cunoasterii informatorilor, precizeaza ca printre atributiile sale nu se numara, potrivit legii, cercetarea sportivilor, in conditiile in care acestia nu ocupa functii publice. Pe de alta parte insa, aceasta institutie admite implicit ca stirile din presa ultimelor zile ar putea proveni din arhivele proprii, motiv pentru care anunta o ancheta interna referitoare la scurgerile de informatii catre ziare.

Informatia potrivit careia antrenorul Ladislau Bölöni si fostul international roman Rodion Camataru figureaza in arhivele CNSAS cu dosare de colaboratori ai fostei Securitati a fost publicata ieri de "Gazeta Sporturilor". Un calificativ similar, de colaborator al fostei politii politice a lui Ceausescu, i-a fost conferit acum doua zile si fostului fotbalist Gica Popescu, insa acesta spune ca nu-si aminteste sa fi fost securist. Potrivit "Gazetei Sporturilor", Bölöni, in prezent antrenor la Standard Liege, a primit in anul 1972, cand avea 19 ani, numele de colaborator "Pista", insa dupa doi ani Securitatea a renuntat la el, deoarece nu trimisese nici un raport. In propunerea de recrutare a numitului Bölöni Ladislau, serviciile secrete motivau ca acesta "are calitati utile pentru munca de Securitate, spre exemplu e serios, are preocupari privind pregatirea sa, depune interes pentru echipa.

 

Nu are vicii, e sincer si obiectiv". Publicatia citata mentioneaza ca, in anul 1984, Securitatea schimba foaia cu acest sportiv: lui Bölöni i se deschide dosar de urmarire. In ceea ce-l priveste pe fostul atacant Camataru, acesta a fost recrutat oficial de Securitate in anul 1981, la 23 de ani, avand numele de cod "Doru". Potrivit dosarului de la CNSAS, lui Camataru i se atribuie note informative despre colegi si antrenori.

Ancheta la anchetatori
CNSAS a anuntat ieri ca va demara o ancheta cu privire la aparitia in presa a unor acte interne, mai precis, va fi investigat modul in care cercetatorii acreditati la CNSAS au utilizat copiile xerox ale documentelor din arhiva institutiei. "Ca urmare a informatiilor aparute in mass-media din ultimele zile, referitoare la eventuala colaborare a unor sportivi cu fosta Securitate, Colegiul CNSAS precizeaza ca acestia nu au facut obiectul verificarilor derulate de institutia noastra. La nivel institutional, se deruleaza investigatii asupra modului in care cercetatorii acreditati au utilizat fotocopiile documentelor consultate in arhiva CNSAS", a precizat Ancuta Median, purtatorul de cuvant al CNSAS.

Daca ancheta va dovedi ca unii cercetatori au utilizat documentele respective in alte scopuri decat cele stiintifice, ei si-ar putea pierde acreditarea la CNSAS. In prezent, nu doar angajatii CNSAS au acces la arhiva, ci si ziaristii, precum si alte persoane precum studentii, masteranzii si doctoranzii, in baza unor recomandari ale profesorilor coordonatori care le certifica preocuparile si temele de cercetare.

GHEATA DE AUR
Cucerirea "Ghetei de Aur" de catre Rodion Camataru, in 1987, si neasteptatul transfer in strainatate al lui Bölöni, in acelasi an, pe timpul regimului comunist, reprezinta doua semne de intrebare din cariera fotbalistica a celor doi. Cariere care insa au in ambele cazuri o gramada de puncte stralucitoare. Nascut in 1958, Rodion Camataru este un fost international roman (75 de meciuri si 22 de goluri pentru tricolori) care a facut parte din echipa de aur a Universitatii Craiova, formatie cu care, in 1982, a ajuns in semifinalele Cupei UEFA.

Coleg cu Balaci, Cartu, stefanescu sau Lung, Camataru a jucat cea mai mare parte a carierei la Craiova, pentru ca in 1986 sa treaca la Dinamo si, apoi, sa isi incheie evolutiile, dupa 1989, la Heerenveen. In 1987 a fost in centrul unui scandal dupa ce a cucerit "Gheata de aur" – cel mai bun marcator din Europa –, inscriind 44 de goluri, multe insa cu ajutorul adversarilor, fiind "ordin de la partid" ca Romania sa aiba astfel de "realizari" fotbalistice. Dupa acest scandal, UEFA a decis sa schimbe sistemul de atribuire a acestui trofeu pentru a nu mai da posibilitatea unor astfel de derapaje! Dincolo de acest aspect insa, Camataru a fost un fotbalist care, in alta conjunctura, ar fi ajuns sa joace la un club de prima mana din Italia sau Spania. De altfel, se spune ca a fost dorit de Fiorentina, in 1982, "la pachet" cu Balaci, dar partidul nu a fost de acord cu transferul.

TRANSFER IN OCCIDENT
Si Loti Bölöni are o cariera senzationala ca fotbalist. A evoluat de multe ori pentru nationala (108 meciuri si 25 de goluri), dar cea mai mare performanta a sa este legata de Steaua, cu care a cucerit, in 1986, Cupa Campionilor Europeni, iar in 1987 Supercupa Europei. A fost unul dintre foarte putinii jucatori romani care, in timpul regimului comunist, la 33 de ani, a primit permisiunea partidului de a juca in strainatate, la Racing Jet Bruxelles, terminandu-si cariera, dupa 1989, la Orleans, in Franta. Ca antrenor a avut rezultate foarte bune in Portugalia (campion cu Sporting) si Belgia (campion cu Standard), pregatind pentru scurta vreme si nationala Romaniei.

Bogdan Costea
Bogdan Costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...

Avertizare Salvamont: Risc ridicat de avalanșe în Munții Făgăraș și Bucegi

Riscul actual de avalanșă este însemnat și poate crește în următoarele zile, din cauza ninsorilor suplimentare prognozate Salvamont Brașov avertizează că, în această perioadă, riscul...
Ultima oră
Pe aceeași temă