Stilul de viaţă actual caută căldură estetică şi socială, o versiune mai moale şi mai gregară a „cocooning“-ului, concentrat pe lucruri care sunt cu adevărat importante, un model puţin în antiteză cu stilul de viaţă urban.
Termenul „cozy“, care sintetizează ideea de relaxare şi confort în interiorul locuinţei, este consacrat de mulţi ani. Cum în acelaşi timp nevoia de schimbare este mare, la aceste interioare călduroase a fost adăugat şi puţin zen, precum şi elemente ale stilului nordic, şi el aflat în tendinţe deja de o perioadă lungă de timp. Pe de altă parte şi tendinţele minimaliste care cochetează mult mai bine cu ecologia în comparaţie cu mobilierul din lemn masiv reprezintă o tendinţă îmbrăţişată de multe familii care caută simplificarea stilului de viaţă.
Hygge, un nou concept
Pentru că tot acest mix de elemente trebuia să poarte un nume, designerii danezi, şi ei la modă, l-au botezat „hygge“. Acest concept pune accentul pe lucruri simple, petrecerea timpului în casă împreună cu familia şi prietenii, şi decuplarea de la tehnologie. Aranjarea unor astfel de interioare trebuie făcută într-un stil simplu, dar elegant şi fără culori stridente, elementele care creează atmosfera fiind combinate cu o lumină, la rândul ei, caldă şi intimă. De aceea sunt preferate lumânările, sfeşnicele, în prim-plan rămânând focul de lemne din sobe sau şemineu.
Trendurile se menţin
Aspectele contradictorii ale vieţii de astăzi se regăsesc şi la mobilier, apărând şi aici astfel de asocieri. Printre cele mai importante de luat în considerare dintre acestea se numără: pielea şi plasticul, designul redus şi piesele vintage nostalgice, tonurile reci şi neutre de alb şi gri în living, alături de cele pastel în bucătărie şi verde închis în dormitor.
Piesele de mobilier cu poveste şi care apelează la materialele naturale joacă în continuare un rol major. Natural, uneori neobişnuit, coexistenţa între stilul modern şi cel tradiţional, este unul dintre ingredientele propuse. Sunt căutate obiecte şi în special mobilier din materiale naturale, cu autenticitate. Forma mobilierului la canapele și fotolii s-a rotunjit şi a devenit mai caldă, chiar când stilul abordat este cel minimalist.
TIPS&TRICKS: Mobilierul clasic tapiţat, în topul preferinţelor
Mariana Conea, www.everart.ro
Este binecunoscut faptul că ceea ce se caută acum sunt interioarele confortabile şi relaxante, iar mobilierul clasic reinventat este cel care corespunde cel mai bine acestei nevoi. Ceea ce aduce în plus acest mobilier este şi un sentiment de stabilitate şi siguranţă pe care îl imprimă datorită asocierii cu diverse perioade istorice prospere. Este ştiut de asemenea că materialele textile, în special cele plăcute la atingere sunt foarte importante pentru a crea un mediu plăcut şi calm. De aceea, mobilierul tapiţat cu astfel de materiale şi care se poate asocia perfect cu accesorii ca perne şi pernuţe moi şi pufoase sau cu blănuri exotice pot contribui esenţial la un astfel de ambient.
Mobilierul, cel tapiţat în special, este supus cel mai frecvent noilor influențe stilistice, putând fi pe bună dreptate inclus, prin elementele sale estetice şi de calitate, în industria luxului. În acelaşi timp se poate considera că mobilierul tapitat la comandă este o formă de artă pentru că acea piesă trebuie să aducă plăcere, confort şi să creeze intimidate într-o încăpere.
Piesele de mobilier unicat inspiră și transmit un mesaj de respect asupra ambientului. Astfel se poate crea, de exemplu, un ambient ultramodern, minimalist, cu linii simple şi drepte, piesa de rezistenţă fiind o canapea în stil clasic, tapiţată, cu catifea neagră, special gândită pentru a fi în perfectă concordanţă cu restul interiorului. Deseori grandoarea este cuvântul de ordine şi se simte atât la proporţiile pieselor de mobilier şi decoraţiuni, cât şi la materialele folosite în cazul canapelelor de tip gentleman’s club, fotoliilor eclectice, cu forme sinuoase și umpluturi ulraconfortabile.
Canapeaua, colţarul sau fotoliul pot deveni locul preferat din locuinţă, locul de relaxare după o zi stresantă, iar acesta trebuie să fie cât mai confortabil, potrivit nevoilor proprii. De asemenea, amenajarea livingului sau a altei încăperi se învârte în jurul canapelei, aceasta putând deveni piesa de rezistenţă din întreaga casă.
În prezent clienţii îşi doresc obiecte de mobilier personalizate şi îşi aleg ca material catifeaua, iar anul acesta au predominat nuanţele de turquoise, verde, galben sau roz pal. În mod evident, culorile neutre precum bej, gri, maro cald rămân mereu în trend şi sunt o alegere potrivită pentru clienţii conservatori care îşi doresc o canapea uşor de asortat cu restul mobi