2.6 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecialIcoană făcătoare de minuni adusă în Bucureşti

Icoană făcătoare de minuni adusă în Bucureşti

În acest sfârşit de săptămână Protoieria II Capitală şi Primăria Sectorului 2 organizează procesiunea religioasă de sfinţire a icoanelor de la Grădina Icoanei. Cu această ocazie, va fi adusă la Bucureşti Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Ghighiu, una dintre cele mai cunoscute icoane făcătoare de minuni, vindecătoare de boli şi izgonitoare de duhuri rele.

Este pentru prima dată după 53 de ani când Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Ghighiu a fost scoasă din sfântul lăcaş de cult şi adusă la Bucureşti de maica stareţă la Biserica Icoanei pentru a participa la marea sărbătoare religioasă a Duminicii Ortodoxiei.

Icoana Maicii Domnului, numită şi Maica Domnului Siriaca, este o capodoperă a artei sacre siriene care a fost adusă în România în 1958 de episcopul Vasilios Samatha şi oferită în dar Patriarhului Justinian Marina, ca urmare a unui vis în care Maica Domnului i-a cerut acest lucru. Şi tot în urma unui vis, avându-l de această dată în prim-plan pe Patriarhul Justinian, icoana a ajuns, la 25 februarie 1958, la Mănăstirea Ghighiu, unde a început să facă minuni.

Acesta e al patrulea an consecutiv când mii de credincioşi alături de cei 80 de preoţi de la cele peste 40 de biserici din sectorul 2 şi din alte sectoare ale Capitalei iau parte în parcul Grădina Icoanei la marea sărbătoare a „Duminicii Ortodoxiei”. Cea dintâi duminică din Postul Paştelui este rânduită, încă de la 11 martie 843, drept „Duminică a Ortodoxiei„, zi în care s-a statornicit cultul sfintelor icoane, cea dintâi icoană fiind dăruită de însuşi Mântuitorul Hristos pentru vindecarea lui Afgar, domnul Edesei.

Anul acesta, părintele Stoica Iustinian, economul schitului românesc Prodromu de la Sfântul Munte Athos, împreună cu un grup de credincioşi ortodocşi şi prelaţi bulgari, care au primit binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Neofit, Mitropolit de Ruse, vor veni alături de fraţii lor români, la procesiunea religioasă de sfinţire a icoanelor.

Sărbătoarea va începe sâmbătă de la ora 17.00, enoriaşii fiind invitaţi să participe, mai întâi, la vecernie, la biserica Icoanei. După slujbă, aceştia vor pleca, în alai, spre Parcul Gradina Icoanei. După această procesiune, va urma o slujbă, în parcul Icoanei, acompaniată de cânturi bisericeşti.

A doua zi, pe 13 martie, în prima duminică din Postul Paştelui, zi în care sărbătorim Duminica Ortodoxiei, în jurul orei 13.00, zeci de mii de enoriaşi se vor alătura celor 80 de preoţi, pentru a-L cinsti pe Dumnezeu şi pentru a se bucura de darul credinţei şi al harului sfânt al icoanei, privită ca „Fereastră către Dumnezeu”.

Programul evenimentului:

Sâmbătă, 12 martie 2011

– Intre orele 17.00 şi 18.30, va avea loc vecernie la Biserica Icoanei.

– Procesiunea în jurul Parcului Icoanei, care se va desfăşura între orele 18.30 şi 20.00, va fi deschisă cu Sf. Cruce, urmată de toacă, steaguri, Icoanele Mari de la biserici pe baldachin, purtate pe umeri. Cortegiul va fi înconjurat de torţe aprinse, ţinute de militari în uniforme de gală iar preoţii şi credincioşii vor însoţi cortegiul, cu lumânări.

Începând cu orele 19.30, pe scena amenajată în interiorul Parcului Icoanei, vor fi prezentate alocuţiuni despre Lumina Ortodoxiei, cuvântări bisericeşti şi cântece (din Postul Mare). Festivitatea se va încheia cu o rugăciune.

Duminică, 13 martie 2011

Orele 10.00-12.00 – Sfânta Liturghie la Biserica Icoanei (Slujba arhierească).

Orele 12.00-13.00 – Deplasarea credincioşilor parohiilor din sectorul 2 şi din alte parohii din Bucureşti, care doresc să participe la eveniment, către Biserica Icoanei.

Ora 13.00 – Întâlnire în jurul Parcului Icoanei. Preoţii, împreună cu credincioşii, se vor încolona în perimetrul străzilor Arthur Verona şi Alexandru D. Xenopol.

Între orele 13.00-14.00 va avea loc procesiunea în jurul Parcului Icoanei, ce va fi deschisă de Sfânta Cruce, urmată de toacă, steaguri, Icoanele Mari de la biserici pe baldachin, purtate pe umeri. Corul va interpreta cântări bisericeşti, specifice momentului.

Orele 14.00-14.30 – Cuvânt de folos: „Icoana – fereastră către Dumnezeu”.

Orele 14.30-14.45 – Cântări ale ortodoxiei – corul Bisericii Icoanei.

Orele 14.45-14.50 – În încheierea festivităţii, participanţii vor rosti Crezul.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...
Ultima oră
Pe aceeași temă