Un raport de control al Întreprinderii de Comerţ Exterior Dunărea arată că, în 1990, în conturile Dunărea erau peste patru miliarde de dolari. Nimeni nu ştie unde şi la cine au ajuns aceşti bani, conform Realitatea TV.
SIE a trimis CNSAS dosarele care conţin informaţiile secrete legate de Înterprinderea de Comerţ Experior Dunărea.
Citeşte şi: Cum a ajuns Giurescu sursa „Darius“
Printre documentele trimise CNSAS există şi o notă-raport semnată chiar de Nicolae Ceauşescu şi care a dus la înfiinţarea înterprinderii Dunărea.
Securitatea făcea bani din orice. În dosarele predate de SIE există inclusiv o inventariere a vânzării de oameni.
Preţul era stabilit în funcţie de calitatea persoanei. Dacă avea studii superioare costa mai mult, dacă era un om de rând putea fi răscumpărat cu doar câteva sute de dolari. Securitatea făcea bani şi din comisioane în urma unor negocieri secrete. Toate aceste lucruri pot acum să devină publice.
Citeşte şi: Băsescu: Ponta, un prim-ministru profund corupt
În total, de la Serviciul Român de Informaţii Externe au ajuns la CNSAS 297 de volume.
Documentele din Fondul „Operaţiuni Valutare Speciale” (OVS) – Întreprinderea de Comerţ Exterior (ICE) Dunărea pot fi studiate, începând de miercuri, la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), informează instituţia.
Prin preluarea acestui fond, de la Serviciul de Informaţii Externe (SIE), a fost întregită la CNSAS arhiva ICE Dunărea.
Documentele pot fi studiate la CNSAS de cercetătorii acreditaţi şi de cei care solicită acces la documentele întocmite pe numele lor de fosta Securitate, dacă acestea fac parte din acest fond.
Totodată, CNSAS informează că Serviciul Român de Informaţii (SRI) a predat vineri consiliului un număr de 1.498 dosare, însumând 3.128 de volume.
Subiectul predării ultimei părţi a arhivei ICE Dunărea către CNSAS a stârnit o dispută între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta în noiembrie anul trecut.