Cătălin Voicu a stat în arest preventiv un an şi patru zile, iar prelungirea măsurii ar transforma detenţia provizorie într-o pedeapsă, arată ICCJ în motivarea deciziei de eliberare provizorie a acestuia, potrivit Mediafax.
ICCJ: Arestul de un an de zile în cazul senatorului Cătălin Voicu tinde să pară a condamnare
„Referitor la caracterul rezonabil al detenţiei, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie apreciază că durata scursă de la data arestării inculpatului (1 an şi patru zile) este suficientă pentru a tinde – în condiţiile prelungirii acesteia – la concluzia tranformării detenţiei provizorii într-o pedeapsă, ceea ce ar contraveni, atât dispoziţiilor legii interne cât şi a reglementărilor internaţionale”, se arată în motivarea deciziei de eliberare provizorie sub control judiciar a senatorului Cătălin Voicu.
Ca şi motive ale punerii în libertate, judecătorii au luat în calcul informaţii privind persoana senatorului, respectiv că acesta nu este cunoscut cu antecedente penale, are un domiciliu stabil, este absolvent de studii superioare, „are o familie închegată” şi doi copii minori în întreţinere.
Totodată, referindu-se la considerentul privind tulburarea ordinii publice, judecătorii au notat că „tulburarea ordinii publice provocată ca urmare a comiterii unei infracţiuni, nu poate constitui un motiv pertinent şi suficient pentru refuzul de liberare din detenţie provizoire decât dacă, indicii concrete demonstrează că prin lăsarea acuzatului în libertate ordinea publică ar fi realmente ameninţată”.
„Ori de câte ori acest risc nu poate fi în mod rezonabil reţinut, persoana acuzată este îndreptăţită să obţină punerea sa în libertate, înainte de judecată”, au notat judecătorii.
Aceştia au adăugat că natura faptelor, gravitatea şi efectele lor nu justifică în sine necesitatea continuării prevenţiei în lipsa unor fapte care să demonstreze că eliberarea acuzatului ar aduce cu adevărat prejudicii ordinii publice.
„A considera că o persoană acuzată de fapte de o anumită gravitate trebuie arestată preventiv şi menţinută în această stare până la soluţionarea fondului cauzei sau până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, care eventual s-ar pronunţa în cauză, fără posibilitatea de a fi pusă în libertate în cursul procedurii este nepermis, fiind contrar legii”, au mai arătat judecătorii care au decis eliberarea senatorului Voicu.
Potrivit judecătorilor, natura şi gravitatea faptelor pentru care senatorul este judecat, se vor concretiza printr-o eventuală condamnare pe fondul procesului, dar acest fapt nu trebuie să îl excludă pe Voicu de la posibilitatea eliberării provizorii „cu atât mai mult cu cât, o dată cu trecerea timpului rezonanţa socială negativă a faptelor se estompează”.
Instanţa supremă a decis, luni seară, eliberarea provizorie sub control judiciar a lui Cătălin Voicu, aceasta fiind prima cerere de punere în libertate admisă din 30 martie 2010, de când senatorul este în arest preventiv în dosarul în care este acuzat de corupţie.
Senatorul Cătălin Voicu a cerut instanţei supreme, la termenul de luni din dosarul în care este acuzat de corupţie, să îi admită o nouă cerere de eliberare provizorie sub control judiciar, pe motiv că audierea martorilor propuşi de procurorii anticorupţie prin rechizitoriu se apropie de final, mai rămânând de audiat zece martori.
Voicu a susţinut că în aceste condiţii nu mai poate influenţa martorii din dosar şi astfel nu se mai justifică menţinerea sa în arest preventiv. El a precizat că în 30 martie s-a împlinit un an de când a fost arestat preventiv şi că măsura în cazul său tinde să se transforme într-o eventuală condamnare a judecătorilor faţă de el.
Instanţa supremă a admis cererea lui Voicu, însă acesta nu va fi eliberat din arest până când un complet de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu va dezbate un eventual recurs al procurorilor anticorupţie faţă de această măsură.
Totodată, instanţa a admis, luni, şi o cerere a omului de afaceri Costel Căşuneanu de ridicare a interdicţiei de a părăsi ţara, decizia putând fi contestată cu recurs.
Decizia Secţiei Penale a instanţei supreme a fost contestată de procurorii anticorupţie, recursul acestora fiind stabilit pentru dezbateri în 11 mai, la Completul de cinci judecători de la aceeaşi instanţă.
Pentru termenul din 11 mai vor fi citaţi pentru a fi audiaţi ca martori judecătorii Lidia Bărbulescu şi Joiţa Preda, Mihai Călinescu şi El Tarek, despre care omul de afaceri Marius Locic spunea că i-a făcut plângere la poliţie.
Cătălin Voicu, Florin Costiniu, Costel Căşuneanu şi Marius Locic au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru corupţie.