21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialIată al 17-lea BMW Art Car!

Iată al 17-lea BMW Art Car!

Jeff Koons, un artist american cunoscut mai degrabă pentru instalaţiile sale monumentale cu obiecte neobişnuite pentru subiectele de artă (baloane cu forme de animale din oţel inoxidabil, lalele multicolore din metal polisat etc) este cel care are onoarea de a picta ultimul Art Car din impresionanta colecţie BMW dedicată marilor artişti contemporani.

Koons mai deţine şi recordul pentru o operă de artă vândută în timpul vieţii prin licitaţie, artistul încasând 25.7 milioane de dolari pentru opera Balloon Flower (Magenta). Ani de zile şi-a manifestat dorinţa să intre în clubul ultra-select de artişti care au creat câte un Art Car pentru BMW, iar acum aceasta i-a fost îndeplinită, modelul fiind dezvăluit la Centrul Pompidou din Paris.

Urmând tradiţia lansată de Calder, Stella, Lichtenstein şi Warhol, BMW a anunţat că maşina va participa acolo unde au făcut-o şi primele obiecte de artă ale legendarilor artişti: la Cursa de 24 de ore de la Le Mans, întrecere programată pentru 12-13 iunie 2010.

Având în vedere că „pânză” lui Koons este un model BMW M3 GT2 care a fost omologat pentru a putea lua startul la ediţia din acest an a celei mai faimoase curse de anduranţă din întreagă lume, ne putem aştepta ca acest al 17-lea Art Car să se numere chiar printre favoriţii competiţiei. Derivat dintr-un automobil sport BMW M3 de mare performanţă, BMW M3 GT2 dispune de un motor V8 cu capacitatea de 4,0 litri, ce dezvoltă o putere maximă de 500 CP, de un saşiu evoluat, frâne de curse şi de utilizarea la scară largă a materialelor uşoare. Capabil să atingă 160 km/h în 3,4 secunde, BMW M3 GT2 este deja considerat ca un candidat serios la victorie în cursă din acest an, deşi intră în categoria maşinilor aflate la debut.

Ca parte a procesului de creaţie, artistul şi-a îndreptat atenţia asupra istoriei inscripţionării maşinilor de curse, a exploziilor de lumini şi a vitezei. Grafica ce a rezultat evocă puterea, mişcarea şi lumina. Artistul utilizează tonalităţile cromatice saturate, specifice pentru lucrările lui, pe un fundal negru ce contrastează cu interiorul argintiu al automobilului, de asemenea ales de Koons. Designul subliniază imaginea dinamică a unui automobil de curse, chiar şi atunci când staţionează.

Realizarea acestui Art Car nu e aşa uşoară precum pare. Pentru că nu s-au scurs decât două luni între primele schiţe de design şi premiera mondială de la Paris, a fost utilizat tiparul digital pe automobilul învelit în vinil, acoperit de un dublu strat transparent pentru evidenţierea culorii.

Pentru aplicarea pe caroserie a sutelor de linii dinamice concepute de Koons, designul CAD a fost transferat din tridimensional în bidimensional pentru procesul de tipărire şi apoi aplicat cu migală pe întregul automobil, precum şi pe diferitele piese de schimb. Designul conceput de Koons încorporează o multitudine de culori contrastante care au rolul de a comunică estetică puterii. Conceptul a fost transformat în linii de culoare puternic ascuţite. Gazele de evacuare au fost reprezentate pe partea din spate a automobilului pentru a simula puterea acestuia. În plus, două inele grafice amplasate pe partea din spate reprezintă accelerarea supersonică. Nu că BMW-ul M3 GT2 va prinde viteze supersonice, însă raportate la ce poate o maşină pe asfalt, cam pe acolo se va ajunge la nivelul senzaţiilor.

Cursa de 24 ore de la Le Mans este cea mai veche întrecere de anduranţă din lume, oricare ar fi disciplina auto, şi este organizată anual cu începere din 1923, în apropierea oraşului Le Mans, regiunea Sarthe, în Franţa. Deseori cunoscută şi sub numele de Grand Prix-ul Anduranţei, cursa este organizată de Automobile Club de l’Ouest (ACO) şi se desfăşoară pe un circuit ce cuprinde drumuri publice care au fost închise traficului. Competiţia are rolul de a testa nu doar abilitatea pilotului şi a automobilului de a fi cei mai rapizi, dar şi de a rezista pe durata a 24 de ore.

sursa: www.drive-test.ro

Cele mai citite

Visul Î.P.S. Ciolacu – Academia Catavencu

Î.P.S. Marcel Ciolacu… Nu, nu a trecut la cele bisericești. Î.P.S. înseamnă Întâiul Președinte Simigiu. Așadar, Î.P.S. Marcel Ciolacu a avut un vis....

Klaus lovit de drona Ghinion

Bomba zilei vine de unde nu te-ai fi așteptat, având în vedere recentele derapaje ale justiției. Da, din partea Înaltei Curți de Casație...

Erdogan acuză Israelul că pregătește un „genocid” în Liban

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat sâmbătă Israelul că pregăteşte un "genocid" în Liban, denunţând "atacuri brutale" împotriva Hezbollah care au costat vieţile...
Ultima oră
Pe aceeași temă