» Directia Regionala Vamala Iasi a intocmit un raport in ce priveste situatia confiscarilor de marfa contrafacuta.
» Potrivit raportului, Iasiul este, de departe, fieful comercializarii pe scara larga a produselor textile contrafacute in Moldova.
Hainele contrafacute sunt principalul inamic al producatorilor din industria confectiilor si textilelor. "Piata neagra a hainelor de firma contrafacute se bucura de multi clienti, acestia fiind racolati prin discoteci, baruri sau prin intermediul internetului si al cunostintelor. Clientii sunt ademeniti sa cumpere aceste articole asa-zise de marca datorita preturilor mici practicate", ne-a declarat Elena Cotea, ofiter de presa al Directiei Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale Iasi. Pentru a avea succes la vanzari, comerciantii ii pacalesc pe clientii ca sunt haine de firma aduse din Italia, afisand cu ostentatie etichetele pe care scrie "Made in Italy".
"Au fost organizate mai multe controale pe tema produselor contrafacute si au fost capturi impresionante. Piata din Iasi aprovizioneaza si celelalte orase din Moldova, cu mici adaosuri practicate, aici fiind o adevarata placa turnanta a textilelor contrafacute", a precizat Constantin Darau, inspector in cadrul Directiei Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale Iasi. Cei mai afectati de aceasta contrabanda sunt producatorii romani din industria usoara. "In ultimii trei ani, numarul producatorilor din industria confectiilor a scazut dramatic atat in Iasi, cat si la nivel national.
Industria textilelor a scazut cu mai mult de 40%, cauza principala constituind-o importurile masive de produse ieftine in raport cu costurile de productie cu care se confrunta firmele noastre. Dupa parerea mea, importurile de haine contrafacute nu pot fi stopate decat atunci cand marile branduri internationale vor lua atitudine fata de acest fenomen", a declarat Aurelientiu Popescu, presedinte executiv al Federatiei Patronale din Industria Usoara.