-1.6 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialIanukovici, cu fata spre Rusia si cu spatele la Romania

Ianukovici, cu fata spre Rusia si cu spatele la Romania

» Orientarea prorusa a noului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici tulbura apele in relatia dintre Romania si Ucraina, care ar putea sa intre din nou intr-un declin. Zona Marii Negre, extinderea NATO si planurile europene privind aprovizionarea cu gaze nu mai arata la fel.

» Totusi, specialistii spun ca schimbarea la fata a Kievului nu poate fi la fel de radicala pe cat a vrut Ianukovici sa o faca sa para in campania electorala. Romania trebuie sa continue atragerea spre Vest a Ucrainei, chiar daca interesul ei pentru NATO va intra in planul doi.

Seful institutului de studii Militare, Mihail Ionescu, considera ca Ucraina "va trece in plan secund trendul de aderare la NATO", dar nu crede ca aceeasi va fi directia si in cazul integrarii europene. Pentru Romania, noua pozitie a Ucrainei este foarte importanta, argumenteaza Mihail Ionescu, explicand ca "avem cea mai lunga granita cu Ucraina si suntem interesati sa sprijinim propensiunea lor spre Vest". Analistul moldovean Bogdan Tardea, directorul Institutului Social-Democrat din Republica Moldova, crede ca victoria lui Ianukovici va stopa extinderea NATO spre Est si va slabi "centura portocalie antiruseasca". Un alt efect al unei eventuale apropieri de Moscova ar putea fi sicanarea proiectelor energetice din regiunea Marii Negre, care nu sunt agreate de rusi, mai spune Tardea.

 

Decizia Americii de a-si muta interceptoarele din proiectul de scut antiracheta in Romania, precum si invitarea trupelor Republicii Moldova in Afganistan sunt gesturi pe care Washingtonul pare sa le fi facut in intampinarea unei apropieri a Ucrainei de Rusia, mai explica Bogdan Tardea. Analistul militar Mihail Ionescu este, insa mai precaut si spune ca noul presedinte ucrainean, chiar daca va dori sa indrepte Ucraina accentuat spre Rasarit, nu va putea sa faca acest lucru: "Nu are sprijin popular in Kiev si in districtele din vest ale tarii. Va avea o opozitie puternica si cred ca va face pasi abili pentru a evita recaderea intr-un regim autoritar si adancirea faliei din societate". Un alt argument pentru care Ianukovici nu va putea carmi radical catre Moscova este ca "sprijinul economic vine tot din Occident", ne-a mai spus specialistul.

 

O prima idee a lui Ianukovici, care sa impace si Rusia si Occidentul, priveste traseul gazului prin Ucraina, conform cotidianului rusesc Kommersant, citat de AFP. Presedintele nevalidat inca al Ucrainei ar intentiona sa creeze un consortiu care sa gestioneze conductele de gaz de pe teritoriul ucrainean. Compania ar urma sa fie detinuta in mod egal, cu parti de 33%, de catre gigantul rus Gazprom, compania nationala Naftogaz si de un grup al companiilor energetice europene.
Oleg Serebrian, specialist moldovean in geopolitica, ne-a spus ca "este greu de prognozat ceva in legatura cu Ucraina pentru ca majoritatea presedintilor au avut un comportament pana la alegeri si un altul dupa". Serebrian crede ca pentru comunitatea romana din Ucraina alegerea lui Ianukovici este una de bun augur, pentru ca "a promis, in campania electorala, minoritatii romane din nordul Bucovinei autonomia culturala si lingvistica".

 

Relatiile Romaniei cu Ucraina depind insa si de modul in care se va comporta Bucurestiul, considera Serebrian, care mai argumenteaza ca oricum acestea "nu se pot schimba dramatic pentru ca nu au fost niciodata foarte bune". Totusi, specialistul crede ca nu vor avea loc schimbari majore in regiunea Marii Negre dupa investirea in functie a lui Viktor Ianukovici: "temerea ca Ucraina va aluneca spre Rusia este pripita. O sa fie o relatie mai stransa, dar Ianukovici nu va trada interesele Ucrainei". De aceeasi parere este si redactorul-sef al revistei "Russia in Global Affairs", Fiodor Lukianov, care sustine ca "Rusia are toate motivele sa fie multumita" de alegerea lui Ianukovici, numai ca nu se asteapta, la fel ca in 2004, la "miracole din partea lui".

Fostul ministru liberal de Externe Teodor Melescanu declara ca Romania va trebui sa continue sa sprijine Kievul, chiar daca acum orientarea acestuia va fi mai mult pro-rusa. La Summitul NATO de la Bucuresti din aprilie 2008, Romania a sustinut alaturi de Statele Unite, primirea Ucrainei si Georgiei in anticamera Aliantei. Fostul ministru liberal de Externe spune ca "Romania a sprijinit pana acum o altfel de Ucraina, insa Ucraina de azi nu poate fi foarte diferita fata de cea careia Bucurestiul i-a acordat ajutor", pentru ca optiunile de politica externa nu ar putea sa se schimbe atat de repede. Melescanu sustine ca stabilitatea in regiunea Marii Negre depinde de viitoarea pozitie oficiala a Ucrainei in legatura cu prezenta flotei rusesti in Crimeea. Astfel, daca Ucraina respecta decizia luata de fostul presedinte Viktor Iuscenko, care a spus ca bazele din Crimeea sunt sub suveranitatea Ucrainei si deci Rusia ar fi nevoita sa mute flota, "lucrurile se schimba".

Cele mai citite

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...
Ultima oră
Pe aceeași temă