6.3 C
București
vineri, 29 noiembrie 2024
AcasăSpecialIanukovici, acuzat de joc dublu între Moscova Şi UE

Ianukovici, acuzat de joc dublu între Moscova Şi UE

Vizita secretă la Moscova, în weekend, a preşedintelui ucrainean şi întrevederea cu Vladimir Putin au schimbat busola Kievului. Ucraina s-a îndepărtat ieri de un acord de asociere cu UE, după ce Parlamentul a închis sesiunea sa extraordinară fără a lua vreo decizie privind soarta opozantei aflate în detenţie, ex-premierul Iulia Timoşenko, a cărei eliberare este cerută de capitalele europene înaintea semnării de către Kiev a acestui document, la Summitul de la Vilnius de la finele lunii.

Deputaţii Parlamentului ucrainean nu au reuşit miercuri să găsească un teren de înţelegere pentru eliberarea din detenţie a liderului opoziţiei, Iulia Timoşenko, o decizie cerută de Uniunea Europeană pentru a deschide calea spre semnarea acordurilor istorice privind comerţul. Acordurile de asociere şi de liber-schimb, care ar fi urmat să fie semnate la apropiatul Summit european din capitala lituaniană, Vilnius, ofereau Ucrainei, fostă republică sovietică, şansa istorică de a se îndepărta de Rusia. Semnarea depinde însă de voinţa preşedintelui Viktor Ianukovici de a elibera ex-premierul Timoşenko, adversarul său cel mai înverşunat. Ea a fost închisă în 2011 pentru şapte ani pentru abuz de putere, după un proces catalogat de UE ca fiind politic. Deşi a refuzat graţierea ei, Ianukovici a declarat că este gata să iasă din impas prin semnarea unei legi care i-ar permite Iuliei Timoşenko să meargă în Germania pentru tratament. Cazul Timoşenko, privit în Europa ca un exemplu de justiţie selectivă, a antrenat o gravă criză în relaţiile UE-Ucraina. În vizită la Kiev în octombrie, ministrul german de Externe, Guido Westerwelle avertiza Ucraina că „fereastra de oportunitate” pentru o reapropiere cu UE s-ar putea reînchide.

Umbra Kremlinului

Ziua de ieri era considerată o zi crucială şi ultimul termen, miniştrii de Externe ai UE urmând să se reunească pe 18 noiembrie pentru a evalua dacă Kievul a răspuns criteriilor democratice fundamentale, justiţia făcând parte din aceste criterii. Emisarii europeni, ex-preşedintele polonez Aleksander Kwasniewski şi ex-preşedintele Parlamentului European, Pat Cox, prezenţi ieri în Parlamentul ucrainean, vor prezenta joi la Bruxelles raportul lor definitiv înaintea Summitului de la Vilnius din 28-29 noiembrie.

Arseni Iatseniuk, aliat al lui Timoşenko, l-a acuzat pe Ianukovici că subminează semnarea acordului de asociere cu UE. „Îi spunem lui Ianukovici că drumurile la Moscova nu servesc la nimic. Nu putem vinde interesele ţării, ţara nu îl va ierta”, declaraţie referitoare la misterioasa călătorie a lui Ianukovici sâmbăta trecută la Moscova, ştiut fiind că Rusia ar face orice pentru a menţine Ucraina sub influenţa sa. Cu cât se apropie data summitului, devine tot mai evident că autorităţile nu doresc semnarea pentru că un acord de asociere, înseamnă introducerea normelor europene, a declarat şi şeful partidului de opoziţie, UDAR. Miercuri, Partidul Regiunilor (al preşedintelui) a refuzat examinarea proiectului de lege privind plecarea Iuliei Timoşenko în străinătate. De fapt, deputaţii acestei formaţiuni pro-putere şi antreprenori au aplicat un duş rece pro-europenilor cu o seară înainte, când au cerut preşedintelui Ianukovici să amâne cu un an semnarea acordului cu UE, pentru a pregăti mai bine industria ucraineană. Premierul Mikola Azarov a ţinut să precizeze ieri la reuniunea guvernului că „problema nr 1 pentru economia naţională este normalizarea relaţiilor cu Rusia”.

De la Soci, la Moscova

Opoziţia ucraineană l-a acuzat pe Ianukovici că joacă dublu între Moscova şi Bruxelles, în plină negociere privind acordul de asociere cu UE şi soarta opozantei Timoşenko şi a criticat vizita secretă făcută de Ianukovici preşedintelui Putin, în week-end, la Moscova. Cam ce au discutat cei doi la Moscova este uşor de ghicit, Rusia neascunzând că ar face orice pentru a stopa alunecarea Ucrainei spre Europa. Într-un recent tete-a-tete de cinci ore în reşedinţa sa din Soci, preşedintele Putin a încercat să-l convingă pe Ianukovici să renunţe la acordurile cu UE, desfăşurând argumentele diplomaţiei ruse şi pe un ton de avertisment Putin preciza că „ţara voastră se va găsi într-o situaţie de dependenţă semi-colonială faţă de Europa”. Inflexibilitatea interlocutorului l-a determinat pe Putin să treacă la ameninţări voalate. Posibil că ameninţările au devenit directe în weekend la Moscova şi, ascunzându-se în spatele Parlamentului, Ianukovici a sabotat practic drumul Ucrainei spre Europa.

Cele mai citite

Ce au în comun jocurile de noroc de top?

Oamenii care vor să își petreacă timpul liber fără să fie nevoiți să se deplaseze au la dispoziție mai multe opțiuni printre care și...

Fost fotbalist spaniol arestat pentru trafic de droguri! Jonathan Valle, implicat într-un scandal de amploare

Jonathan Valle, fost mijlocaș ofensiv care a jucat pentru echipe precum Malaga, Lugo și Leganes, a fost reținut de poliția spaniolă în cadrul unei...

ANAF alocă 2 milioane de lei pentru un studiu destinat îmbunătățirii relației cu contribuabilii

ANAF intenționează să investească 2 milioane de lei într-o cercetare sociologică amplă, menită să analizeze și să îmbunătățească relația dintre Fisc și contribuabili, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă