3 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialIan Figel: Sistemul de educatie din Romania a trecut printr-un proces de...

Ian Figel: Sistemul de educatie din Romania a trecut printr-un proces de reforme majore

Comisarul european pentru educatie, pregatire profesionala, cultura si tineret, Jan Figel, a acordat un interviu Agentiei Rompres, in care abordeaza subiecte legate de sistemul de educatie din Romania, cercetarea la nivel european, strategia UE privind sportul.

 

Intrebat cum poate Romania sa ajunga la nivelul celorlalte state membre ale Uniunii Europene si ce parere are despre valoarea universitatilor romanesti in ceea ce priveste calitatea studentilor si a profesorilor, Ian Figel a raspuns ca UE nu poate interveni in curriculele nationale sau in modul de organizare a sistemelor de invatamant primar, secundar sau superior.

 

“Totusi, prin programele noastre – Programul destinat formarii profesionale pe toata durata vietii este dotat cu un buget de 7 miliarde de dolari pentru perioada 2007-2013, suma din care 40% este alocata programului Erasmus – sau prin Procesul de la Bologna sau Procesul de la Copenhaga, Uniunea Europeana incurajeaza mobilitatea in domeniul educatiei si cooperarea intre statele membre. Imi dau seama ca sistemul de educatie din Romania, asemenea celor din alte state membre, a trecut in ultimii ani printr-un proces de reforme majore. Mai mult decat atat, Romania participa acum foarte activ la programele comunitare si este parte a Procesului de la Bologna”, a spus oficialul European.

 

Ian Figel a precizat ca  “Principalul instrument destinat sustinerii sectorului cercetarii la nivel european este cel de-al 7-lea Program cadru in domeniul cercetarii, dotat cu aproape 55 miliarde de euro si care acopera perioada 2007-2013. Programul ofera sustinere pentru companii, universitati si organizatii active in domeniul cercetarii, este structurat pe zece domenii majore, printre care sanatatea, energia sau transportul, si incurajeaza oamenii de stiinta din Europa sa colaboreze intre ei. UE s-a angajat prin Strategia de la Lisabona sa creasca la 3% din PIB nivelul finantarii publice pentru domeniul cercetarii (in prezent nivelul depaseste cu putin 1,8%), iar CE a pus in practica mai multe initiative menite sa ajute statele membre sa atinga acest obiectiv.”

 

In ceea ce priveste strategia UE privitoare la sport, Ian Figel a reafirmat rolul esential pe care il are sportul in societatea europeana. “In acest context, in primavara anului trecut a fost adoptata o Carta Alba in domeniul sportului, (…), document care va fi dezbatut acum cu actorii implicati in domeniu si cu statele membre ale UE. El stabileste un nou cadru la nivel european in ceea ce priveste sportul si reprezinta, ca atare, un pas important inainte. In acest context nu trebuie sa uitam mandatul conferit de Consiliul European, in iunie 2007, pentru organizarea Conferintei Interguvernamentale, care stipuleaza ca Tratatul de Reforma al UE sa aiba prevederi referitoare la sport. De aceea, Carta Alba ar putea fi privita ca o actiune pregatitoare pentru implementarea in Tratat a unui articol privind sportul”, a explicat oficialul.

 

Intrebat daca este de parere ca violenta pe stadioane si dopajul in sport pot fi stopate, Ian Figel a raspuns: “Sportul este o zona a activitatilor umane care prezinta un mare interes pentru cetatenii Uniunii Europene: aproximativ 60% dintre cetatenii UE sunt implicati in activitati sportive in mod regulat in sau in afara a aproximativ 700.000 de cluburi. Combaterea violentei – pentru care este clara nevoia unei mai bune cooperari intre statele membre – si dopajul – care tine de asemenea de sanatate – constituie fara indoiala prioritati ale cetatenilor Uniunii. Datorita adoptarii Cartei Albe si a noului Tratat vom putea face mai mult in anii care vor veni. Dar va fi un demers de lunga durata.”

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul – Mii de credincioși, așteptați la Mănăstirea Bistriţa

Mii de credincioși sunt așteptați miercuri, 20 noiembrie 2024, la Mănăstirea Bistrița din comuna Costești, pentru a sărbători pe Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul. Cu...

Alegerile prezidențiale din Croația vor avea loc pe 29 decembrie

Premierul croat Andrej Plenkovic a declarat că alegerile prezidențiale vor avea loc pe 29 decembrie. Președintele în exercițiu Zoran Milanovic va candida pentru al...

Toni Greblă: Aproape 19.000 de secții de votare deschise în țară pentru alegerile prezidențiale, 950 în străinătate

Toni Greblă a precizat că aproape 19 milioane de buletine de vot au fost tipărite și livrate prefecturilor, urmând să fie distribuite către secțiile...
Ultima oră
Pe aceeași temă