13.4 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialHuliganism la PE

Huliganism la PE

Astazi, la Strasbourg, parlamentarii europeni dezbat in plenul legislativului comunitar un raport al lui Gerard Onesta, ecologist francez, si noile reguli de ordine interioara, mult mai severe, ce vor domina Parlamentul European.

Raportul, care urmeaza a fi votat, a fost adoptat cu o larga majoritate de Comisia constitutionala in noiembrie trecut. Ca urmare, europarlamentarii care nu se poarta corespunzator vor putea fi dati afara de la sedintele PE si isi vor putea pierde diurna pe o perioada de 10 zile, totul in scopul combaterii unor atitudini necorespunzatoare care si-au facut loc in comportamentul alesilor europeni. Onesta declara ca pe parcursul anului trecut a auzit parlamentari injurandu-si colegii sau intrerupand zgomotos dezbaterile. Presedintele PE, Josep Borrell, si-a exprimat ingrijorarea crescanda in fata unei forme inedite de huliganism parlamentar care se manifesta tot mai des in institutia comunitara.
Incidentele au devenit tot mai dese dupa extinderea UE, numarul europarlamentarilor crescand cu 162 de mandate. Le Figaro citeaza si cateva exemple. Un parlamentar grec l-a atacat pe ambasadorul Macedoniei, spunandu-i ca tara sa nu exista legal, replica fiind sub forma de injurii. Recent, organizarea unei expozitii despre avort de catre deputatii polonezi din Liga Familiilor, partid membru al coalitiei de la Varsovia, a dat nastere unui scandal in randurile europarlamentarilor de stanga, unul dintre afise asociind atrocitatile din lagarele naziste cu intreruperea voluntara a sarcinii. Anterior, deputatii polonezi apartinand Ligii Familiilor au afisat banderole care prezentau Europa ca fiind un regim stalinist.
Onesta sublinia ca drama politicii la nivel european este ca nu intereseaza presa decat cu conditia de a provoca scene, el aratand ca principiul „cine provoaca primul” ar fi de dorit sa nu mai fie aplicat in Parlamentul de la Strasbourg. Sanctiunile acordate in urma unor abateri foarte grave trebuie sa fie „motivate”, iar cel in cauza beneficiaza de posibilitatea recursului. Fapt nou, sanctiunile nu vor putea fi transformate in vot de blam, iar modalitatile de excludere vor fi modificate.
Raportul va fi aprobat joi fara dificultati, avand in vedere ca pe 15 decembrie, in analiza sa in comisie, a primit 19 voturi, doua impotriva si trei abtineri.
Parlamentul european a dezbatut ieri in prima lectura planurile recente ale Comisiei de a liberaliza serviciile portuare, problema extrem de controversata. Fapt demonstrat si de protestele a mii de docheri contra acestei perspective care au avut loc in ajun in fata sediului PE din Strasbourg si soldate cu ranirea unor politisti si cu daune de ordinul „catorva sute de mii de euro”, potrivit unei estimari provizorii anuntate ieri. Cel putin 200 metri patrati de ferestre au fost sparte, iar fatada cladirii PE a fost deteriorata in mai multe locuri. Surse europene estimeaza ca exista destule sanse ca proiectul eurodeputatilor sa fie respins.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă