17.2 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialHoraลฃius Dumbravฤƒ: CSM trece printr-un travaliu atipic

Horaลฃius Dumbravฤƒ: CSM trece printr-un travaliu atipic

PreลŸedintele Consiliulu Superior al Magistraturii, Horaลฃius Dumbravฤƒ, susลฃine cฤƒ CSM trece printr-un „travaliu atipic”, iar amânarea de cฤƒtre Senat a validฤƒrii celor opt membri „aduce grave atingeri principiului constituลฃional al independenลฃei puterilor în stat”.

„Eram convinลŸi cฤƒ azi Consiliul Superior al Magistraturii va veni în faลฃa dumneavoastrฤƒ, a cetฤƒลฃenilor ลŸi în faลฃa autoritฤƒลฃilor cu un altfel de mesaj decât cel pe care insuficienta determinare ลŸi lipsa de convergenลฃฤƒ a clasei politice ne obligฤƒ sฤƒ-l avem. În condiลฃiile în care actualul CSM a trecut ลŸi continuฤƒ sฤƒ treacฤƒ printr-un travaliu atipic ce a fost subiectul unor ample dezbateri atât la nivel politic, cât ลŸi al societฤƒลฃii civile ลŸi, mai mult, a fost obiectul unor contestaลฃii în instanลฃele ordinare ลŸi la Curtea Constituลฃionalฤƒ, asupra CSM a planat o pseudo-vulnerabilitate. Vulnerabilitatea Consiliului nu este însฤƒ consacratฤƒ constituลฃional – altfel, însฤƒลŸi legea fundamentalฤƒ ar fi vulnerabilฤƒ – ลŸi, în respectarea principiilor ลŸi valorilor constituลฃionale, am reuลŸit, chiar în situaลฃia ingratฤƒ în care ne aflam, sฤƒ funcลฃionฤƒm în limitele legale, ce-i drept, într-o situaลฃie cu totul atipicฤƒ, sฤƒ acลฃionฤƒm ลŸi sฤƒ gândim normal, echilibrat ลŸi consecvent”, susลฃine judecฤƒtorul Dumbravฤƒ.

În opinia sa, ste evident cฤƒ, „atât membrii aleลŸi în noiembrie anul trecut, cât ลŸi cei a cฤƒror mandate se vor finaliza în viitor, au înลฃeles complexitatea ลŸi consecinลฃele situaลฃiei atât din perspectiva Constituลฃiei României ลŸi a legilor în vigoare, cât ลŸi din perspectiva soluลฃiilor potenลฃiale ale instanลฃelor, cฤƒrora le-au fost înaintate diversele contestaลฃii privind alegerile ลŸi validarea CSM”. Mai mult, în format colegial, noii membri ai CSM au dezbฤƒtut multiplele faลฃete ale problemelor ลŸi am conturat câteva variante legal posibile .

„În spiritul deontologiei profesionale ลŸi cu respectarea profundฤƒ a instituลฃiilor statului ลŸi a independenลฃei puterilor în stat, ne-am propus sฤƒ ne abลฃinem de la orice formฤƒ de comunicare din partea noastrฤƒ care ar fi putut da naลŸtere la speculaลฃii, ar fi fost susceptibilฤƒ de a sugera, imprima ideea de influenลฃare, atât a CC cât ลŸi a actorilor politici, a Senatului României, a colegilor care ne-au votat ลŸi susลฃinut ลŸi, nu în ultimul rând a societฤƒลฃii româneลŸti. Unul dintre principiile promovate în campania noastrฤƒ electoralฤƒ ลŸi asumat apoi în Plenul Consiliului este cel al integritฤƒลฃii. Chiar dacฤƒ aceasta a presupus uneori un puternic control emoลฃional, pe fondul personalitฤƒลฃilor, construcลฃiilor umane diferite, am constat cฤƒ formaลฃia ลŸi vocaลฃia noastrฤƒ, a celor revalidaลฃi ลŸi a celor necontestaลฃi este comunฤƒ ลŸi creeazฤƒ solida premizฤƒ a realizฤƒrii obiectivelor cu care ne-am angajat în faลฃa colegilor noลŸtri ลŸi în faลฃa justiลฃiei române”, spune Dumbravฤƒ.

Judecฤƒtorul afirmฤƒ cฤƒ, dupฤƒ ce Curtea Constituลฃionalฤƒ a decis asupra contestaลฃiilor formulate ลŸi dupฤƒ intrarea în vigoare a deciziilor Curลฃii, odatฤƒ cu publicarea acestora în Monitorul Oficial, în 3 februarie, a considerat cฤƒ aplicarea soluลฃiei dispuse este una imperativฤƒ ลŸi de maximฤƒ urgenลฃฤƒ ลŸi importanลฃฤƒ, pentru toate instituลฃiile implicate în punerea în executare a acestora.

„Amânarea de cฤƒtre Senatul României a validฤƒrii celor opt membri ai CSM în legฤƒturฤƒ cu care Curtea Constituลฃionalฤƒ a decis în acest fel aduce grave atingeri principiului constituลฃional al independenลฃei puterilor în stat ลŸi creeazฤƒ un risc fฤƒrฤƒ precedent atât pe plan intern cât ลŸi din perspectiva angajamentelor asumate de România pe plan internaลฃional, cu efecte dezastruoase imediate în special legate de evaluฤƒrile în cadrul monitorizฤƒrii justiลฃiei. Atragem atenลฃia asupra riscurilor serioase în ceea ce priveลŸte conลฃinutul Raportului de ลขarฤƒ al Comisiei Europene. Chiar ลŸi pentru profani, decizia ลŸi motivarea Curลฃii Constituลฃionale este neechivocฤƒ ลŸi indicฤƒ clar limitele de responsabilitate cu care este investit Senatul României. Acesta «are îndatorirea constituลฃionalฤƒ sฤƒ procedeze la validarea celorlalลฃi membri aleลŸi cu respectarea legii». Am citat exact din decizia Curลฃii Constituลฃionale. Orice rediscutare a fondului în orice fel de format sau indiferent în ce comisii este un non-sens, o tergiversare nejustificatฤƒ ลŸi excede limitelor stabilite prin decizia Curลฃii”, spune sursa citatฤƒ.

În acest context, ลŸeful Consiliului face apel la responsabilitate ลŸi deplin discernฤƒmânt din partea clasei politice ลŸi cere Senatului României sฤƒ se pronunลฃe de urgenลฃฤƒ pe subiectul validฤƒrii CSM, neexistând nicio raลฃiune de amânare sau tergiversare.

„CSM, respectând prevederile Constituลฃiei României, a Deciziilor Curลฃii Constituลฃionale, a legilor organice ลŸi speciale nu înลฃelege sฤƒ susลฃinฤƒ ลŸi sฤƒ întreลฃinฤƒ o stare de nesiguranลฃฤƒ, sฤƒ alimenteze incertitudini cu privire la funcลฃionarea CSM. Consiliul Superior al Magistraturii funcลฃioneazฤƒ ลŸi îลŸi îndeplineลŸte rolul constituลฃional de «garant al independenลฃei justiลฃiei» ลŸi cere Senatului României sฤƒ îลŸi exercite neîntârziat prerogativele cu care aceeaลŸi Constituลฃie l-a investit, motiv pentru care asigurฤƒm fiecare judecฤƒtor ลŸi procuror, întreg sistemul judiciar, cฤƒ avem determinarea consecvenลฃa ลŸi forลฃa necesarฤƒ menลฃinerii CSM pe coordonatele constituลฃionale”, a mai spus Dumbravฤƒ.

Curtea Constituลฃionalฤƒ a stabilit, în 25 ianuarie, cฤƒ, având în vedere imperativul constituลฃional referitor la organizarea ลŸi funcลฃionarea Consiliului Superior al Magistraturii, pânฤƒ la reluarea ลŸi finalizarea alegerilor pentru cele trei demnitฤƒลฃi (judecฤƒtorii Lidia Bฤƒrbulescu ลŸi Dan LupaลŸcu ลŸi procurorul Dan Chiujdea-n.r.) ce au atras viciul de neconstituลฃionalitate, Senatul are îndatorirea constituลฃionalฤƒ sฤƒ procedeze la validarea celorlalลฃi membri aleลŸi cu respectarea legii.

Totodatฤƒ, CC a decis cฤƒ este neconstituลฃionalฤƒ hotฤƒrârea Senatului privind validarea reprezenลฃanลฃilor societฤƒลฃii civile în CSM, deoarece a fost datฤƒ fฤƒrฤƒ verificarea prealabilฤƒ a îndeplinirii condiลฃiilor legale, în special a celor legate de interdicลฃii ลŸi incompatibilitฤƒลฃi în ceea ce-l priveลŸte pe Victor Alistar.

„Existฤƒ o variantฤƒ avansatฤƒ cu privire la validarea celor opt membri ai CSM care nu au fฤƒcut obiectul obiecลฃiunilor CC ลŸi a reprezentantului societฤƒลฃii civile care nu a fost obiectul unei astfel de contestฤƒri. Existฤƒ, de asemenea, ลŸi o abordare cu privire la maniera în care ansamblul CSM ar trebui sฤƒ intre într-o fazฤƒ de intrare în normalitate. Nu pot sฤƒ anticipez votul de mâine, dar pot sฤƒ vฤƒ asigur cฤƒ mâine vom gฤƒsi o soluลฃie, astfel încât CSM sฤƒ funcลฃioneze, astfel încât alegerile ลŸi deciziile CSM cu privire la instanลฃele din subordinea CSM sฤƒ poatฤƒ sฤƒ continue. Nu ne putem permite sฤƒ ลฃinem CSM-ul blocat”, a declarat, marลฃi, preลŸedintele Senatului, Mircea Geoanฤƒ.

Marลฃi, ministrul Justiลฃiei, Cฤƒtฤƒlin Predoiu, a semnalat din nou necesitatea punerii în executare a dispozitivului Curลฃii Constituลฃionale privind validarea celor opt candidaturi legale la Consiliul Superior al Magistraturii.

„Orice întârziere în validarea magistraลฃilor legal aleลŸi în Consiliul Superior al Magistraturii aduce deservicii justiลฃiei ลŸi poate prejudicia Raportul de ลฃarฤƒ pe Justiลฃie ลŸi prin aceasta aduce atingere intereselor Romaniei în concertul european”, a spus ministrul Predoiu.

În urma scrutinului din 1 noiembrie 2010, cei 11 membri aleลŸi de magistraลฃi în CSM au fost Lidia Bฤƒrbulescu ลŸi Mircea Bucurel Aron, din partea Înaltei Curลฃi de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie, Dan LupaลŸcu, Alexandru ลžerban ลŸi Nicolae Horaลฃius Dumbravฤƒ, din partea curลฃilor de apel, Adrian Toni NeacลŸu, din partea tribunalelor, Marius Tudose Badea ลŸi Cristi Vasilicฤƒ Danileลฃ, din partea judecฤƒtoriilor, George Bฤƒlan, din partea parchetelor de pe lângฤƒ curลฃile de apel, Oana Schmidt Hainealฤƒ, din partea parchetelor de pe lângฤƒ tribunale, ลŸi Dan Nicolae Chiujdea, din partea parchetelor de pe lângฤƒ judecฤƒtorii.

Aceastฤƒ listฤƒ a fost validatฤƒ de Senat în decembrie 2010, ulterior fiind conterstatฤƒ de 30 de senatori PDL la Curtea Constituลฃionalฤƒ.

De asemenea, în decembrie 2010, Senatul a decis numirea Corinei Dumitrescu ลŸi a lui Victor Alistar ca reprezentanลฃi ai societฤƒลฃii civile în Consiliul Superior al Magistraturii, pentru un mandat de ลŸase ani. ลži aceastฤƒ hotฤƒrâre a fost contestatฤƒ la CC de cฤƒtre senatorii PDL.

În urma deciziei Curลฃii Constituลฃionale, datฤƒ cu cinci voturi „pentru” ลŸi patru „împotrivฤƒ”, judecฤƒtorii Bฤƒrbulescu ลŸi LupaลŸcu, precum ลŸi procurorul Chiujdea au pฤƒrฤƒsit CSM, la fel ลŸi Victor Alistar, liderul Transparency International.

Dupฤƒ ce Senatul va valida cele stabilite de CC, CSM va trebui sฤƒ organizeze alegeri pentru desemnarea magistraลฃilor în locul celor trei invalidaลฃi, respectiv la instanลฃa supremฤƒ.

ลžedinลฃa de plen a Senatului s-a terminat, miercuri, problema Consiliului Superior al Magistraturii nefiind abordatฤƒ, dupฤƒ ce, la începutul dezbaterilor, PDL a solicitat amânarea discuลฃiilor pânฤƒ la întocmirea unui raport de cฤƒtre Comisia juridicฤƒ.

Rezolvarea problemei Consiliului Superior al Magistraturii trebuia sฤƒ fie abordatฤƒ de senatori în jurul orei 11.00, însฤƒ, la începutul programului, liderul grupului PDL, Cristian Rฤƒdulescu, a solicitat amânarea dezbaterilor spre finalul ordinii de zi, invocând faptul cฤƒ nu existฤƒ un raport al Comisiei juridice.

Cele mai citite

Hei, coศ™mar, coศ™marโ€ฆ

De la un timp, noaptea, am coลŸmaruri. Pentru cฤƒ totuลŸi sunt un om echilibrat, am hotฤƒrรขt sฤƒ visez ziua, cu ochii deschiลŸi. De...

Hei, coศ™mar, coศ™marโ€ฆ

De la un timp, noaptea, am coลŸmaruri. Pentru cฤƒ totuลŸi sunt un om echilibrat, am hotฤƒrรขt sฤƒ visez ziua, cu ochii deschiลŸi. De...

Dialog satiric รฎntre vaci: Din ciclul Fermier la UE m-aศ™ duce

โ€“ Ole, Torero! โ€“ Oleu, teroare! Cฤƒ de cรขnd am intrat รฎn UE, s-a dus liniลŸtea boilor ลŸi taurilor noลŸtri! โ€“ AลŸa e! Nu vezi...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ