2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialHerman Cain, noua speranţă a republicanilor pentru Casa Albă (ARTICOL INTEGRAL)

Herman Cain, noua speranţă a republicanilor pentru Casa Albă (ARTICOL INTEGRAL)

Omul de afaceri din Atlanta a răsturnat toate calculele şi s-a impus în ultimele săptămâni ca principala opţiune republicană pentru prezidenţialele de anul viitor. Dacă va fi aruncat în lupta cu Obama, Casa Albă va fi disputată, pentru prima dată în istorie, de doi cetăţeni de culoare.

 

Un sondaj recent publicat de Wall Street Journal şi NBC prezintă un nou favorit republican în cursa pentru Casa Albă. Deşi americanii se aşteptau ca rivalul lui Barack Obama să se aleagă dintre guvernatorul Texasului, Rick Perry, şi fostul lider conservator din Massa­chusetts, Mitt Romney, ultimele cifre indică un favorit apărut de nicăieri: Herman Cain. Presa americană speculează că tocmai anonimatul politic pare să fie cheia succesului pentru Cain. „America nu are nevoie de un politician, ci de un om care să rezolve problemele”, declară afaceristul în discursurile sale electorale.

 

Herman Cain, „maşina de voturi”

Candidatul republican de culoare a apărut în atenţia opiniei publice prin ascensiunea fulminantă din ultimele săptămâni. Omul de afaceri a pornit în cursa pentru preşedinţia ţării aproape nebăgat în seamă, dar a luat faţa tuturor după ultimele dezbateri electorale din interiorul Partidului Republican. În August, Cain întrunea 5% din votul republicanilor. Astăzi, el a ajuns la pragul de 27% şi l-a devansat chiar şi pe Mitt Romney, economistul de la Harvard, care a primit numai 23% din sufragii. În plus, analiştii susţin că Romney s-a înscris deja pe o pantă descendentă în lupta cu Herman Cain.

Favoritul iniţial al cursei, Rick Perry, adună doar 16% din opţiunile de vot republicane, iar New York Times se întreabă dacă în urma prestaţiilor şterse din confruntările electorale, Perry vrea cu adevărat să părăsească Texasul. Într-un interviu difuzat de televiziunea americană CBN, Cain a fost întrebat de către un jurnalist: „Cine este preşedintele Uzbekistanului?”. Mirat de abordarea ziaristului, acesta a ridicat din sprâncene după care l-a privit în ochi cu un zâmbet larg: „Poate ştiţi dumneavoastră. Eu nu ştiu. Dar credeţi că acest răspuns m-ar ajuta să creez locuri de muncă?”. Onestitate, carismă, viziune şi un discurs pătrunzător. Aşa îl caracterizează analiştii de peste Ocean. Cu alte cuvinte „o maşină de voturi”. „Cain dă răspunsuri directe. Este succint. Nu are un limbaj demagogic, de politician”, a explicat unul dintre liderii conservatori din New Jersey. „Vorbeşte la obiect şi este cu picioarele pe pământ”, a apreciat un coleg de partid din Washington. „Romney e ipocrit, Perry dezamăgeşte, în timp ce Cain este atât de real”, a adăugat o republicană din Texas.

Programul fiscal „9-9-9″, realitate sau joc?

Potrivit mediei americane, motorul campaniei lui Herman Cain a fost planul „9-9-9″ de relansare a bugetului federal. Practic, omul de afaceri din Atlanta propune adoptarea unei taxe de 9% pentru consum, profitul firmelor şi veniturile populaţiei. „Planul nostru ar aduce stabilizarea finanţelor publice şi egalitatea taxelor. În plus, ne-ar ajuta să economisim 430 de miliarde $, cheltuiţi prin actualul sistem de impozitare”, şi-a prezentat Cain programul fiscal. Propunerea a stârnit un val de polemici în spaţiul public american. Economişti de renume de peste ocean contestă soluţia şi estimează că planul lui Cain îi avantajează pe cei bogaţi în defavoarea clasei de mijloc şi a săracilor. „Dacă iei planul 9-9-9 şi îl întorci cu capul în jos, diavolul se ascunde în detalii”, a combătut contracandidatul lui Cain în primarele republicane, Michele Bachmann.

„Se pare că poziţia mea din ultimele sondaje a început să deranjeze. Când apar pe la televizor tot felul de persoane care spun cum va afecta societatea planul nostru, ei pleacă de obicei de la presupuneri greşite. Dacă vor să afle premisele corecte, să vină la mine şi la oamenii mei”, şi-a apărat Herman Cain strategia. The Huffington Post a dezvăluit într-un articol recent că Herman Cain ar fi preluat planul „9-9-9″ din jocul video de strategie, SimCity. Apărut în 1989, jocul constă în administrarea unor oraşe virtuale, iar printre opţiunile jucătorilor figurează şi cota fixă de impozitare de 9%. Producătorii softului au negat însă orice legătură cu stafful lui Cain. „Este o minciună să le spui oamenilor că planul „9-9-9″ a fost preluat dintr-un joc. Asta e tot ce am de spus. Când ajungi pe primele două locuri în sondaje, lumea începe să inventeze lucruri împotriva ta”, a declarat Herman Cain în cadrul unei vizite electorale în Tennessee. Şi totuşi, analiştii americani întorc acum soluţia „9-9-9″ pe toate feţele, iar numele lui Cain este pe buzele tuturor.

Legătura cu „Tea Party”

Mai mult, omul de afaceri din Atlanta a intrat şi în atenţia mişcării populiste americane „Tea Party”. Herman Cain susţine reducerea taxelor şi impozitelor şi micşorarea echipei guvernamentale, exact revendicările mişcării populiste cu reprezentare în Congres. „Tea party” şi-a făcut un nume în societatea americană prin iniţierea mai multor mişcări de protest, iar din 2009 a început să susţină diferiţi candidaţi politici conservatori. Deşi, presa americană notează că „părintele spiritual” al mişcării este senatorul texan Ron Paul, înscris şi el în primarele republicane din acest an, „Tea party” a mizat pe Michelle Bachmann. Numai că, declinul lui Bachmann până la 3% din voturile republicanilor i-au împins pe populiştii de orientare conservatoare către Herman Cain. Legătura dintre „Tea Party” şi Cain a ieşit la iveală odată cu reacţia omului de afaceri din Atlanta după afirmaţia actorului Morgan Freeman că mişcarea ar fi rasistă: „Este ridicol să vorbeşti de rasism în cazul „Tea Party”. Dar Morgan Freeman este un mare actor şi îi vine greu să vorbească despre viaţa reală”.

Peste Obama în sondaje

Potrivit unui sondaj Rasmussen Poll, omul de afaceri din Atlanta i-a luat faţa inclusiv lui Barack Obama în alegerile electoratului american, devenind primul republican care reuşeşte acest lucru în 2011. Studiul îi atribuie lui Cain 43% din voturi, în timp ce Obama a primit doar 41%. Totuşi, înainte de înfruntarea de anul viitor cu şeful de la Casa Albă, Herman Cain trebuie să câştige primarele republicane. Washington Post identifică trei motive pentru care acest lucru devine tot mai probabil. Primul arată că el este deja în topul opţiunilor republicane, devansând nume grele şi luptând de la egal la egal cu unul dintre primii favoriţi, Mitt Romney. În al doilea rând, Cain are cea mai mare marjă de creştere dintre toţi candidaţii conservatori, întrucât, potrivit unui studiu, un republican din patru nu poate oferi o părere despre Herman Cain.

În plus, o cercetare făcută printre republicani a arătat că partidul lor preţuieşte mai degrabă un candidat „puternic şi carismatic, un lider care să propage politici apropiate de cetăţeni”, decât un „candidat care să-l bată pe Obama”. Omul de afaceri din Atlanta trece drept un ultraconservator şi le spune în faţă americanilor că pot reuşi pe cont propriu numai prin muncă şi seriozitate. Le vorbeşte deschis, fără menajamente, dar la finalul zilei câştigă fiecare auditoriu. Născut la periferia Atlantei dintr-un tată frizer şi o mamă casnică, Cain îi îndeamnă pe conaţionali să treacă la acţiune, prezentându-le povestea lui de „self-made-man”. Herman Cain are 65 de ani, trăieşte prima aventură politică de mare anvergură şi ţinteşte cea mai înaltă treaptă, aşa cum a făcut-o toată viaţa în afaceri. Pentru el, culoarea pielii nu a fost niciodată o piedică, iar acum poate deveni primul republican de culoare în cursa pentru Casa Albă. Cain n-a deţinut niciodată o funcţie politică. Are o diplomă în matematică, iar în 2000 a vrut să candideze pentru prima dată la preşedinţie, din partea republicanilor, dar n-a avut vreo şansă în faţa lui George W. Bush. Astfel, Herman Cain a rămas pentru încă un deceniu în lumea afacerilor. A fost managerul companiei Godfather’s Pizza pe care a preluat-o în faliment şi a condus-o la profit în numai 18 luni. „Dacă te raportezi serios şi responsabil la un bussines îl poţi salva. La fel este şi în cazul ţării”, a declarat Herman Cain pe siteul său. Ulterior a trecut prin boardurile Coca-Cola sau Burger King cu performanţe notabile. Între 2004 şi 2006 a condus Banca Federală din Kansas. „Sunt singurul om din această campanie, specializat să rezolve probleme. Când a fost nevoie, am făcut hamburgeri şi blaturi de pizza. Am luat-o de jos şi ştiu ce înseamnă să fii un mic întreprinzător. Expertiza lui Romney e bună numai pentru Wall Street”, a precizat Cain.

Politica externă şi alte slăbiciuni ale lui Cain

Un articol din cotidianul francez „Le Figaro” atrage atenţia asupra cunoştinţelor de politică externă aproape nule ale lui Herman Cain. Întrebat despre „dreptul de întoarcere acasă al palestienilor”, omul de afaceri din Atlanta n-a înţeles întrebarea. După un moment de ezitare, el a răspuns zâmbitor: „Un preşedinte nu trebuie să ştie totul”. De altfel, omul de culoare evită luările de poziţie pe probleme externe. În altă ordine de idei, cotidianul britanic The Telegraph sugerează că Herman Cain ar fi „un cal troian republican” în cursa pentru Casa Albă. Publicaţia britanică notează că omul de afaceri din Atlanta este marioneta Partidului Republican, care ar vrea să dezlipească eticheta rasistă pusă dreptei americane. În plus, The Telegraph crede că va fi greu pentru electoratul republican să tranforme lupta pentru Casa Albă într-o dispută a doi candidaţi de culoare. Deşi a eliberat populaţia afro de pe plantaţii în sec. XIX, Partidul Republican a pierdut între timp acest electorat, fidel azi democraţilor. O convenţie privind Drepturile Civile adoptată de democraţi în anii ’60 i-a adus pe negri aproape de Partidul Democrat. Dezinteresul republicanilor faţă de acel demers a fost privit ca o dovadă de rasism, iar în ultimii 50 de ani populaţia de culoare a fugit de formaţiunea conservatoare. „Rasismul nu te ţine în loc în SUA.

Ca negru, n-am întâmpinat nici un obstacol pe calea reuşitei mele”, a explicat Herman Cain alegătorilor. În plus, candidatul republican i-a rugat pe afro-americani „să părăsească plantaţia democrată” şi să redevină nişte adevăraţi republicani. Numai că, povestea de succes a lui Cain nu este valabilă pentru toţi conaţionalii săi de culoare, care se plâng că sunt împinşi la periferia societăţii.  Fostul manager al Godfather’s Pizza trăieşte un moment de glorie, dar potrivit presei, vrea mai mult. Cain îşi pregăteşte acum armele pentru primarele republicane, care vor debuta în ianuarie 2012 în Iowa şi se vor sfârşi în iunie în Dakota de Sud. Dacă va trece şi de aceste obstacole, Herman Cain va deveni primul candidat republican de culoare la preşedinţia SUA. Atunci, în calea visului său nu va ma sta decât un hop. Cel mai important. Votul poporului american.  Text Box:

Cele mai citite

Rata inflației a crescut în decembrie la 5,14%

Mărfurile alimentare și serviciile au fost în topul scumpirilor Rata anuală a inflației a urcat la 5,14% în luna decembrie 2024, de la 5,11% în...

Peste 20.000 de români au beneficiat de despăgubiri prin asigurările de viață, conform UNSAR

Raportul UNSAR arată că asiguratorii din România plătesc despăgubiri în valoare de 5,2 milioane de euro, în fiecare zi calendaristică Asigurările de viață oferă un...

Steve Bannon vrea să-l înlăture pe Elon Musk din anturajul Casei Albe: Este cu adevărat un om rău

Unul dintre liderii mișcării MAGA a lui Donald Trump a jurat că îl va înlătura pe Elon Musk din anturajul Casei Albe, întrucât miliardarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă