3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialHerha Muller: În România a revenit frica

Herha Muller: În România a revenit frica

Scriitoarea Herta Muller, laureata celui mai recent premiu Nobel pentru literatură, afirmă într-un interviu publicat miercuri de cotidianul italian Corriere della Sera că nu îi place ceea ce vede în România, în care i se pare că s-a întors o teamă asemănătoare cu cea din perioada comunistă, relatează Agerpres.

„E sărăcie şi corupţie’, iar tinerii duc o viaţă dificilă, fără speranţe”, rezumă scriitoarea viaţa de astâzi din România.

Hertha Muller îşi aduce aminte în interviul respectiv că, trăind în Romănia comunistă, a cunoscut foarte bine teama de Securitate, permanentă şi omniprezentă, în propria casă şi în afara ei, atât pentru viaţa ei cât şi pentru a membrilor familiei şi prietenilor.

„Nu mai era loc pentru niciun alt sentiment. Când îmi soseau ameninţările prin telefon sau poştă, când îţi intrau în casă în lipsa ta, ai senzaţia că nu poţi fi în siguranţă nicăieri, nu mai ai sentimentul intimităţii vieţii private. După ce am revenit în Germania îmi amintesc imensa uşurare că puteam în sfârşit să mă simt în siguranţă, că nu trebuia să mă mai tem că voi fi omorâtă”, spune autoarea.

În interviul acordat Corriere della Sera, ea mai vorbeşte şi despre subiectul cărţii „Leagănul respiraţiei”, deportarea după 1944 în Ucraina a minoritarilor germani din România cu vârste între 17 şi 45 de ani, printre care s-a numărat şi mama scriitoarei, precum şi despre relaţia ei cu Securitatea din România, atât în perioada tinereţii, cât şi după emigrarea în Germania.

Herta Muller s-a născut în 1953 într-un sat din Banat.  A fost hărţuită de Securitate în anii ’80, poliţia secretă ceauşistă propunându-i în mod constant să colaboreze. Scriitoarea a refuzat, drept pentru care Securitatea a răspândit zvonul că ar fi racolat-o, pentru a-i distruge imaginea. În paralel, opera publicată i-a fost cenzurată. În 1987, Muller a emigrat în Germania.

În 2009 a câştigat premiul Nobel pentru literatură, juriul Academiei din Stockholm motivându-şi decizia prin „densitatea poeziei şi sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezmoşteniţilor”.

Cele mai citite

Politico: Uimitor la alegerile din România: un candidat neașteptat de extremă dreapta crește în votul prezidențial

Ultranaționalistul Călin Georgescu vine de nicăieri pentru a conduce în primul tur pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu și liberala Elena Lasconi Ultranaționalistul român Călin...

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă