1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialHerghelia Tuluceşti vinde 30 de "ghidrani"

Herghelia Tuluceşti vinde 30 de „ghidrani”

Direcţia Silvică Galaţi a scos la vânzare recent 30 de cai din rasa „ghidran” de la Herghelia din Tuluceşti, în lot aflându-se 9 cabaline din categoria „tineret”, 2 femele si 7 masculi, cu vârste cuprinse între 1 şi 5 ani, şi 21 de cabaline din categoria „adulte”, 9 femele şi 12 masculi, cu vârste de la 5 la 13 ani.

Preţurile de pornire pentru un exemplar variază în funcţie de calităţile exemplarului respectiv, dar, în cazul exemplarelor mai valoroase acesta este de 11.800 lei, exemplarele mai puţin valoroase putând fi cumpărate şi la 6.000-7.000 de lei. Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei Silvice Galaţi, Gheorghe Luca, aceste vânzări au loc frecvent şi nu afectează patrimoniul hergheliei. Statul subvenţionează creşterea exemplarelor din turma de bază, care sunt declaraţi ca făcând parte din patrimoniul genetic al hergheliei, în baza unei examinări care constă într-o evaluare a caracteristicilor şi aptitudinilor exemplarului respectiv. Caii care nu promovează această examinare nu sunt incluşi în turma de bază şi în consecinţă sunt scoşi la vânzare, pentru a se realiza o echilibrare a balanţei de venituri şi cheltuieli a hergheliei: „Este o procedură frecventă, care vizează acele exemplare care nu au promovat examenul de patrimoniu”, ne-a declarat Gheorghe Luca. Printre instituţiile interesate de cumpărarea unor exemplare de cai „ghidrani” de la Herghelia Tuluceşti s-a aflat şi Inspectoratul Judeţean al Jandarmeriei Cons­tanţa, care intenţiona să înfiinţeze un eşalon de „Jandarmerie Călare” pe litoral. După ce au avut loc discuţiile preliminare, Jandarmeria nu a mai dat nici un semn că ar mai fi interesată de cumpărarea „ghidranilor”.

O herghelie de elită, aproape desfiinţată

Herghelia de cai „ghidran” de la Tuluceşti, situată la 15 km de Galaţi, este într-o perioadă de refacere a patrimoniului genetic după ce la începutul anului a fost pe punctul de a fi desfiinţată. Prin decizia nr. 6/22.01.2012, Consiliul de Administraţie (CA) al Romsilva hotărâse ca „în vederea eficientizării activităţii hergheliilor şi depozitelor de armăsari din cadrul regiei a fost luată măsura comasării acestora prin mutarea/transferul efectivelor”. CA-ul Romsilva a hotărât transferul „ghidranilor” de la Tuluceşti la Herghelia de la Cislău, judeţul Buzău, ceea ce însemna practic desfiinţarea Hergheliei Tuluceşti. Motivele acestei decizii sunt neclare pentru că herghelia are o activitate sustenabilă din punct de vedere economic, având în administrare 600 ha de teren, din care 540 ha de teren agricol pentru producerea de furaje necesare hranei cabalinelor din herghelie şi de la celelalte herghelii din ţară.

După ce fuseseră duse la Cislău 70 de exemplare, la intervenţia Prefecturii Galaţi şi a specialiştilor mutarea cailor de la Galaţi la Buzău a fost oprită. Herghelia de la Tuluceşti a fost înfiinţată în 1989, cu material biologic din varietatea rasei „ghidran” provenit de la Herghelia Rădăuţi. În 2009 avea un efectiv de 224 exemplare, din care 30 iepe de reproducţie, 4 armăsari pepinieră, 31 armăsari de montă publică şi 159 tineret cabaline. În 2010, avea 168 de cai din rasa Gidran şi 4 armăsari lipiţani, iar în 2011 patrimoniul genetic al hergheliei era format din 165 de cabaline, 32 de iepe-mamă, 4 armăsari pepinieri şi 15 armăsari pentru montă publică, 51 dintre cabaline fiind considerate exemplare de elită.

Echitaţia şi turismul hipic

În perioada 1998-2004, în care a fost condusă de dr. Levente Szekely, absolvent al unei specializări în domeniu la Universitatea Ecvestra Kaposvar din Ungaria, pe lângă perfecţionarea materialului genetic a avut loc şi o deschidere către dezvoltarea turismului hipic. Gălăţenii au posibilitatea să viziteze herghelia pentru echitaţie sau pentru o plimbare cu trăsura în Pădurea Gârboavele, la preţuri destul de mici. Biletul de intrare şi un tur complet 1,5 euro, iar o oră de călărie doar 12 euro, în condiţiile în care la alte ­herghelii acest tarif este de 50 de euro. Din păcate, prea puţini gălăţeni dau curs acestor oportunităţi de petrecere a timpului liber.

Ghidranul – o rasă specială

Chiar dacă nu au promovat examenul de patrimoniu, caii scoşi la vânzare fac parte din rasa ghidranilor şi au, cum s-ar spune, „sânge albastru”. Rasa de cai „ghidran” a fost creată în urmă cu 300 de ani, din încrucişarea pur-sângelui arab cu ­pur-sângele englez şi a fost calul de bază al cavaleriei austro-ungare, care la un moment dat deţinea peste 10.000 de exemplare. Ghidranul are un temperament energic, vioi şi poate fi ­considerat un foarte bun cal de călărie, de vânătoare şi de tracţiune uşoară.

Cele mai citite

4 avantaje ale biostimulatorului Amalgerol Essence în agricultură

În lumea dinamică a agriculturii moderne, unde fiecare decizie contează, biostimulatorii devin aliați de încredere în optimizarea producției. Printre aceste produse inovatoare, Amalgerol Essence...

Consumul de antibiotice în UE a crescut cu 1% între 2019 şi 2023

Italia ocupă locul întâi în Europa în privința deceselor cauzate de infecțiile cu bacterii rezistente la antibiotice, raportând aproximativ 12.000 de decese din cele...

Cristi Chivu revine pe teren pentru Ajax într-un meci al legendelor împotriva lui Real Madrid!

Cristi Chivu a fost protagonistul unui moment special pe "Johan Cruijff Arena", participând la un meci al legendelor organizat de Ajax Amsterdam cu ocazia...
Ultima oră
Pe aceeași temă