0.4 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSpecialHelmut Schmidt: Europa duce lipsă de lideri

Helmut Schmidt: Europa duce lipsă de lideri

Fostul cancelar german Helmut Schmidt a criticat dur clasa conducătoare din Europa, considerând că are o capacitate de decizie slabă, nu înţelege lumea economică, are o atitudine reacţionară şi nu are anvergură, relatează AFP, citat de Mediafax.

„Europa duce lipsă de lideri”, afirmă el într-un interviu publicat marţi de cotidianul francez Le Monde.

„Îi lipsesc personalităţi, la conducerea statelor naţionale sau în instituţiile europene, care să stăpânească suficient de bine problemele naţionale şi internaţionale şi care să dea dovadă de o capacitate de decizie adecvată”, a adăugat fostul cancelar social-democrat (1974-1982), în prezent în vârstă de 91 de ani.

„Avem nevoie în funcţiile cu responsabilitate de oameni care să înţeleagă lumea economică de astăzi”, continuă el, dar „personalităţi capabile să joace un rol conducător sunt din ce în ce mai rare”.

Potrivit lui Helmut Schmidt, Jacques Delors, „o persoană foarte importantă”, a fost înlocuit la conducerea Comisiei Europene de „oameni ale căror nume nimeni nu le ştie cu adevărat”.

El a făcut aceleaşi aprecieri şi despre actualul preşedinte al Consiliului european, belgianul Herman Van Rompuy: „Acelaşi lucru s-a petrecut la nivelul secretarilor permanenţi, premieri şi … cum se numeşte … Van Rompuy? El are un fel de secretar pentru Afaceri Externe, o englezoaică al cărei nume poţi să îl omiţi cu uşurinţă”, ironizează el, referindu-se la Catherine Ashton.

Liderii din Bundesbank sunt şi ei vizaţi de critici. „În adâncul lor, aceşti oameni sunt nişte reacţionari. Sunt ostili integrării europene”, tranşează fostul cancelar. „Au o tendinţă excesivă de a acţiona şi reacţiona în funcţie doar de interesele naţionale şi nu au înţeles necesitatea strategică a integrării europene”.

Helmut Schmidt face şi câteva complimente, dar însoţite şi ele de mici critici. Astfel, actualul cancelar german, Angela Merkel, „ar vrea să corecteze” erorile legate de nerespectarea pactului de stabilitate … „dar şansele ei de a reuşi sunt slabe, mai ales pentru că îi lipseşte simţul diplomatic”.

În ceea ce îl priveşte pe premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, el este o „excepţie” din rândul clasei conducătoare, „dar Luxemburgul cântăreşte prea puţin pentru a juca un rol substanţial”.

În sfârşit, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) Jean-Claude Trichet este, în opinia sa, „singura personalitate care iese în evidenţă în instituţiile europene”.

 

Cele mai citite

Carburanții din România, mai scumpi decât în multe state europene, din cauza accizelor

Pe 1 ianuarie 2025, Guvernul României a implementat o nouă majorare a accizelor la carburanți, ceea ce a condus la creșteri de preț Carburanții din...

Diana Șoșoacă a fost prezentă la ceremonia de învestire a președintelui venezuelean Nicolás Maduro

Diana Șoșoacă, liderul partidului SOS România, a călătorit în Venezuela, unde a participat la ceremonia de învestire a președintelui Nicolás Maduro, în ciuda controverselor...

Consulatul General al României din Los Angeles și-a reluat activitatea, după incendiile din zonă

Autoritățile locale americane au informat că zona în care se află Consulatul este, în prezent, sigură Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că activitatea Consulatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă