10.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialHarsova, dezvoltare fara precendent

Harsova, dezvoltare fara precendent

 Centre de  ingrijire a persoanelor abuzate, reabilitare termica si locuinte pentru tineri.
» Spitalul Orasenesc – renovat din temelii si dotat cu echipamente moderne.
nordul judetului este o zona saraca. Pamanturile aride, agricultorii fara bani si puterea financiara scazuta a autoritatilor locale fac aproape imposibila ridicarea nivelului de trai. Un singur oras, Harsova, a reusit sa prospere si, in contextul noilor oportunitati de atragere a fondurilor externe, a devenit un exemplu de dezvoltare urbana. Ionel Chirita este unul dintre cei mai cunoscuti primari din Romania. Initiator al mai multor acte normative privind administratia locala, este presedintele Asociatiei Oraselor din Romania si secretarul general al Ligii Alesilor Locali din PNL. Edilul considera noul sistem de echilibrare a bugetelor locale drept una dintre cele mai mari realizari din activitatea sa de pana acum. Pe scurt, defalcarea sumelor din bugetul de stat destinate localitatilor din judet se face dupa o schema de calcul ce permite ca autoritatile sarace sa beneficieze de mai multi bani. "Toate localitatile trebuie aduse la media pe judet. Echilibrarea ne permite sa-i ajutam pe cei cu nevoi reale", a precizat edilul. Tot de la Harsova a plecat si proiectul de modificare a legii ajutoarelor de incalzire, lege incompleta si care nu includea toate categoriile sociale ce ar fi trebuit sa beneficieze de aceste facilitati. si tot aici a fost conceputa modificarea sistemului de acordare a subventie pentru reabilitarea termica a locuintelor, lucru care va permite ca autoritatea locala sa suporte cea mai mare parte a costului reparatiilor blocurilor. "Valoarea lucrarilor in cazul unui bloc cu patru etaje si parter se ridica la 68.000 euro. Pentru un apartament se platesc cam 3.400 euro. Cu ajutor local, o familie va plati intre 500 si 1.000 euro pentru reabilitarea completa", a mentionat Ionel Chirita. In alta ordine de idei, opt blocuri din oras au fost incluse in programul de reabilitare seismica. Fundatiile si structura de rezistenta a acestora vor fi consolidate conform unui proiect intocmit de specialisti.

Investitii in sanatate
Unul dintre obiectivele prioritare ale orasului este modernizarea spitalului. Privit de catre autoritatile centrale si judetene ca ultima unitate sanitara a judetului, autoritatea locala a reusit sa miste lucrurile, astfel ca, de anul viitor, toate sectiile spitalului vor deveni functionale. "Unitatea are o capacitate de 65 de paturi. In paralel cu reparatiile capitale, derulam un program de achizitii de tehnica medicala noua", a declarat Adrian Mihai, managerul Spitalului Orasenesc Harsova. Investitiile se ridica la 10 miliarde lei vechi. Impreuna cu managerii spitalului, autoritatea locala a gasit solutii pentru atragerea cadrelor medicale la Harsova. Asa a aparut primul chirurg, care a inceput operatiile. Maternitatea inregistreaza 200 de nasteri pe an si in scurt timp unitatea sanitara va intra in normalitate. Substatia de ambulanta a primit doua autospeciale noi.

Tratati la domiciliu
250 de batrani din Harsova beneficiaza de ingrijire la domiciliu din partea a 45 de persoane specializate. Acest serviciu este unul dintre cele mai dezvoltate din intreg judetul, iar primaria vrea sa extinda acest segment al programelor comunitare prin deschiderea unui centru destinat copiilor si persoanelor abuzate, precum si un camin de  batrani. Vor fi reinfiintate caminele cu program prelungit, dar la alte standarde. "Famiile cu venituri reduse vor putea sa-si lase toata ziua copiii in aceste centre, unde, dupa servirea pranzului, vor putea invata in liniste", a precizat primarul. Programul ANL a fost dezvoltat. Alaturi de blocul destinat familiilor cu posibilitati reduse va fi construit un nou imobil destinat tinerilor. Valoarea proiectelor depaseste 100 miliarde lei vechi. Reteaua de apa si canalizare va "inghiti" alte 80 de miliarde, bani destinati inlocuirii vechiului sistem si extinderii in noile zone.
» Cel mai bun rezultat

La scrutinul de luna trecuta organizatia locala  PNL condusa de Chirita a obtinut 43,67%. Este cel mai mare procent obtinut de un partid in intregul judet. Explicatia este simpla: activitatea sustinuta in teritoriu, intalniri regulate cu cetatenii si numarul mare de programe edilitare sustinute de autoritatea locala. Asa cum am mentionat mai sus, Harsova se afla intr-o zona saraca, iar de proiectele  privind protectia sociala, indiferent de domeniul si sursele de finantare, beneficiaza un numar mare de oameni.
» Cu ochii pe constructori

Primarul Harsovei are o metoda mai putin obisnuita de control a modului in care isi fac treaba constructorii. "In fiecare dimineata, inainte de a ajunge la Primarie, fac un tur al orasului pentru a vedea care este situatia in locatiile unde derulam investitii", ne-a spus Ionel Chirita. Rezultatele sunt pe masura – executantii sunt foarte atenti cu graficele lucrarilor.

Cele mai citite

Nintendo Switch 2, noi dezvăluiri, detalii tehnice și o posibilă dată de lansare

Nintendo Switch 2 este în centrul discuțiilor din lumea gaming-ului, deși compania japoneză continuă să păstreze tăcerea oficială. Nintendo Switch 2, noi dezvăluiri, detalii...
00:04:36

VIDEO. La cinci ani de la COVID, șeful OMS afirmă că lumea este încă vulnerabilă la pandemii

O întrebare incomodă încă dăinuie în aer, la cinci ani după ce COVID-19 a început să facă ravagii: este lumea pregătită să facă față...

Fanii lui Liverpool resping ideea ca Elon Musk să devină proprietarul clubului

Suporterii „cormoranilor” se tem că identitatea clubului ar fi afectată sub conducerea miliardarului Fanii lui Liverpool și-au exprimat nemulțumirea față de posibilitatea ca Elon Musk,...
Ultima oră
Pe aceeași temă