13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialHarghita: Grădiniţele din oraşul Bălan au fost închise pentru că nu au...

Harghita: Grădiniţele din oraşul Bălan au fost închise pentru că nu au încălzire

Grădiniţele din oraşul harghitean Bălan au fost închise, întrucât clădirile nu beneficiază de încălzire din cauză că Primăria nu a achitat restanţele pentru furnizarea gazului, iar compania nu a reluat alimentarea sistată în luna aprilie, transmite corespondentul Mediafax.

Cei 280 de preşcolari care merg la grădiniţele din oraşul Bălan au fost trimişi acasă, miercuri, după ce două treimi dintre copii s-au îmbolnăvit din cauza lipsei încălzirii din săli, grădiniţele urmând să rămână închise până la rezolvarea situaţiei.

Şcolile şi grădiniţele din oraşul Bălan nu mai au încălzire şi apă caldă din luna aprilie, când furnizorul, SC Hargita Gaz, a recurs la acest demers după ce Primăria oraşului nu a plătit datoria acumulată, nerespectându-şi, astfel, angajamentele luate.

„Este o problemă care trenează de şase ani. Până în 2010, instituţiile şcolare din oraşul Bălan au acumulat datorii uriaşe către furnizorul de gaz, dar, datorită eforturilor depuse de Consiliul Judeţean şi de Prefectura Harghita, precum şi pe baza promisiunilor ferme ale primarului din Bălan că măcar facturile curente vor fi achitate la timp, Hargita Gaz a reluat furnizarea încălzirii şi apei calde în unităţile de învăţământ. Numai o lună au ţinut promisiunile primarului şi din noiembrie anul trecut nu a mai achitat niciun leu, nici din restanţă şi nici pentru facturile curente. Noi am continuat să dăm gaz până în aprilie, pentru că suntem conştienţi că elevii şi preşcolarii nu sunt responsabili de situaţia creată”, a afirmat Balint Kinga, managerul de comunicare al Hargita Gaz.

Potrivit acesteia, până în septembrie 2011, datoriile unităţilor de învăţământ din Bălan către furnizorul de gaz se ridicau la peste 400.000 de lei.

În urma rectificării bugetare, Guvernul a alocat oraşului Bălan suma de 100.000 de lei pentru achitarea parţială a datoriei la gaz, lucru care s-a şi făcut, însă furnizorul susţine că, „întrucât nici măcar o pătrime din restanţă nu s-a achitat”, nu este dispus să reia alimentarea cu gaz la şcoli şi grădiniţe.

Hargita Gaz şi Prefectura Harghita au avansat o propunere potrivit căreia suma de 100.000 de lei alocată de Guvern să fie plătită exclusiv pentru achitarea datoriei grădiniţelor, astfel încât măcar ele să beneficieze de gaz, propunere care nu a putut fi acceptată de Primărie şi de conducerile şcolilor, care ar fi rămas fără încălzire în timpul iernii, pe considerentul că nu se poate face discriminare între copii, toţi având acelaşi drept constituţional la educaţie, în condiţii civilizate, fie ei preşcolari sau şcolari.

„Este o soluţie inacceptabilă şi inumană în acelaşi timp. Copiilor, prin Constituţie, li se garantează dreptul la educaţie şi acela trebuie respectat, indiferent că studiază la grădiniţă sau într-o şcoală, nimeni nu poate decide să favorizeze unii copii în detrimentul celorlalţi. Am ajuns în situaţia de a opta între a da căldură unora şi altora nu?”, a declarat Orban Lorand, profesor de istorie la o şcoală din Bălan.

El a adăugat că elevii de la şcoli merg la cursuri, dar stau îmbrăcaţi în clase, unde temperatura a fost, joi dimineaţă, de şase grade Celsius.

Pe de altă parte, părinţii elevilor care sunt în ani terminali nu înţeleg de ce copiii lor trebuie să aibă de suferit, la fel ca în anii precedenţi, când „s-a întrerupt mereu anul şcolar şi au fost nevoiţi să o ia mereu de la capăt”.

Primarul din Bălan, Mihai Mereş, spune că oraşul nu are bani să plătească datoriile de peste 300.000 de lei pe care cele şase unităţi de învăţământ le-au acumulat la furnizorul de gaz.

„N-am putut să plătim facturile la gaz, aşa că am dispus blocarea anului şcolar pentru copii. Mai bine stau acasă decât să îngheţe la şcoală. Absolut nimeni nu ne-a ajutat, Guvernul a făcut doar promisiuni, Consiliul Judeţean, în loc să ne dea bani, ne-a executat silit şi ne-a luat banii din cont, iar din bugetul oraşului, chiar dacă s-ar încasa sută la sută taxele şi impozitele locale, n-am fi capabili să plătim gazul în şcoli. Suntem un oraş sărac, cu oameni săraci”, a declarat Mihai Mereş.
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, Ferencz Salamon Alpar, acuză Primăria oraşului Bălan că nu s-a preocupat îndeajuns de unităţile de învăţământ din localitate, afirmând că autoritatea publică locală şi-a făcut un obicei din a „şantaja” folosindu-se de copii.

„E inacceptabil faptul ca un primar sau oricine să şantajeze o terţă parte cu copii şi cu sănătatea copiilor. În Harghita există unităţi administrative de la sărace la foarte sărace şi pretutindeni, cu execepţia Bălanului, se asigură funcţionarea instituţiilor de învăţământ, condiţiile proprii pentru educarea unor copii mici, care nu sunt vinovaţi de măsurile care nu sunt luate de autorităţile publice locale”, a spus inspectorul şcolar general harghitean.

Autorităţile din Harghita caută soluţii pentru reluarea alimentării cu gaz a unităţilor de învăţământ din oraşul Bălan, dar acest demers nu va fi uşor întrucât furnizorul de gaz nu este dispus să mai accepte întârzieri la plata restanţelor.

Activitatea minieră din Bălan, care susţinea întreaga comunitate, a fost desfiinţată, astfel că mai mult de jumătate din populaţia activă a oraşului este plecată la muncă în străinătate, pentru ca familiile să îşi susţină copiii şi rudele rămase acasă.

În şcolile şi grădiniţele din oraşul Bălan învaţă aproximativ 1.300 de elevi şi preşcolari.

Cele mai citite

Școlile din 22 de localități vor fi închise luni, dacă situația o impune

Ministrul Educației a transmis că activitatea didactică va fi suspendată acolo unde situația o cere Ministrul Ligia Deca a transmis într-o postare pe o rețea...

Soarele, partener de afaceri: A demarat Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice

Administraţia Fondului pentru Mediu lansează sesiunea de înscriere cu un buget record de aproximativ două miliarde de lei. Fondurile alocate primei etape a programului, pentru...

Ciclonul Ashley: Sunt așteptate precipitații de până la 80l/metru pătrat. Sfaturi pentru populație

Ciclonul mediteraneean Ashley va aduce ploi abundente și vijelii în toată țara până luni, au transmis meteorologii ANM. Se estimează că în anumite zone...
Ultima oră
Pe aceeași temă