-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialHaos urbanistic încurajat de angajaţii primăriei

Haos urbanistic încurajat de angajaţii primăriei

Rapoartele controalelor efectuate de Curtea de Conturi la Primăria Galaţi demonstrează că degringolada urbanistică din oraş este facilitată de faptul că nimeni nu verifică dacă pentru o anumită construcţie ridicată pe domeniul public proprietarul plăteşte chirie sau redevenţă la primărie şi nici dacă proprietarul plăteşte un impozit corespunzător suprafeţei construite.

Aşa s-a ajuns, spre exemplu, ca în primăvara anului trecut să se descopere că pe spaţiul verde din Parcul Ţiglina, în zonă ultracentrală, erau şase chioşcuri construite fără autorizaţie iar pentru terenurile ocupate proprietarii nu mai plătiseră chirie la primărie din 1997. Dacă în raportul Curţii de Conturi din 2010 se preciza că în perioada 2005-2008 Primăria Galaţi nu a încasat de concesionări şi închirieri de terenuri echivalentul a 48 de milioane de euro, în raportul din 2012 se spune cam acelaşi lucru, numai că nu precizează valoarea prejudiciului.

Inspectorii au constatat că primăria nu are evidenţa clară a terenurilor închiriate şi s-a ajuns la situaţia aberantă ca tocmai Curtea de Conturi să oblige Primăria Galaţi la „luarea măsurilor legale în vederea identificării tuturor situaţiilor în care bunurile din proprietatea publică a Municipiului Galaţi sunt închiriate de titularii dreptului de administrare, în scopul intrării în legalitate a acestor închirieri prin încheierea de contracte”.

Nu ştie nimeni cât s-a construit pe domeniul public

Aceeaşi degringoladă este constatată şi când vine vorba de cât şi cum s-a construit pe terenurile primăriei, pentru că nimeni nu verifică. Este dat exemplul Restaurantului „Pescăruş”, de pe faleza Dunării, unde în actele primăriei figura construcţia unei vechi terase, de 55 mp, dar în realitate este o construcţie de de 2.948 mp. Numai pentru perioada 2008-2013, patronul restaurantului, Aurel Trifan, datora primăriei o chirie de 663.453 lei.

Anul trecut, primarul Marius Stan a vrut să rezolve problema prin elaborarea unui regulament de intrare în legalitate a sute de construcţii ridicate ilegal, fără autorizaţii. Inspectorii de la Curtea de Conturi au optat pentru altă variantă de intrare în legalitate şi au obligat primăria la „verificarea existenţei la dosarele aferente terenurilor concesionate/închiriate a documentelor privind realitatea realizării construcţiilor pentru care s-au atribuit suprafeţele de teren respective, în vederea constatării respectării clauzelor contractuale, iar rezultatul verificării urmează a se comunica compartimentelor de specialitate pentru stabilirea, înregistrarea şi urmărirea în vederea încasării a tuturor creanţelor cuvenite bugetului local al municipiului Galaţi”. Aşadar, multe pagube sunt aduse bugetului Galaţiului prin faptul că funcţionarii nu verifică construcţiile ridicate pe domeniul public, pentru a fi impozitate corect.

 

Confuzia totală în care se află unii dintre funcţionarii primăriei e ilustrată prin faptul că nu ştiut să ofere detalii despre cine efectuat reparaţiile unuia din imobilele primăriei, clădirea fostei Policlinici, de pe strada Eroilor nr 34. Clădirea este în proprietatea primăriei, dar parterul şi etajul 1 au fost date în administrare Universităţii Dunărea de Jos, pentru Facultatea de Medicină. Etajul 2, unde sunt cabinete medicale, a rămas în administrarea primăriei.

Inspectorii au întrebat cum a fost modernizat etajul 2 şi funcţionarii au răspuns că „nu se cunoaşte executantul lucrării” şi că „nu s-au încheiat contract de lucrări şi proces-verbal de recepţie şi nu există documente de decontare a lucrărilor executate”. Explicaţiile pe care nu le-au ştiut funcţionarii sunt următoarele. Universitatea a semnat cu firma de construcţii Romlotus Instalaţii SRL Galaţi contractul nr 25.158/31.10.2012, în valoare de 224.995 lei fără TVA, pentru ,,lucrări de reparaţii generale şi de renovare la imobilul din str Eroilor nr 34, parter şi etaj I’’. Pentru că nu era normal să fie reparate doar parterul şi etajul 1, probabil că firma a oferit un „bonus” şi a reparat şi etajul 2.

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă