-2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialHaos climatic: 6°C in plus distrug echilibrul naturii

Haos climatic: 6°C in plus distrug echilibrul naturii

Romania se confrunta cu inundatii catastrofale, grindina de marimea oului de strut, nopti tropicale, furtuni devastatoare, alunecari de teren. „Haosul climatic pe cale sa se instaureze ar putea ameninta chiar sfarsitul civilizatiei. In ultimele decenii s-a emis atat gaz carbonic in atmosfera incat s-a modificat relatia Pamant-Soare. Ceea ce e in joc acum e chiar capacitatea planetei de a mai putea fi locuita. Numai 6°C ne despart de catastrofa generala, care ar putea sa se inregistreze in urmatorul secol daca nu se adopta masuri urgente”, explica dr. prof. univ. Mircea Dutu, rectorul Universitatii Ecologice Bucuresti.

Din cauza situarii sale geografice, Romania se afla printre primele tari europene cele mai afectate de schimbarile climatice. Alternanta rapida a unor fenomene meteorologice extreme – ploi torentiale, tornade, puseuri de temperatura de peste 30°C si perioade racoroase – supun organismul uman la socuri de adaptare, creand dificultati majore. Pivotul actualelor schimbari climatice este reprezentat de un proces tot mai accentuat si mai rapid de incalzire a atmosferei. Astfel, daca intre 1910 si 2000 temperatura medie la suprafata Terrei a sporit cu circa 0,7°C, pana in 2100 cresterea se va situa intre 1,4°C si 5,8°C, acceptand o medie de 4°C. Cercetatorii estimeaza ca numai in decursul unui secol se va inregistra un veritabil soc caloric. In acelasi timp, daca nivelul mediu al marilor si oceanelor a crescut in secolul XX cu 10-20 cm, previziunile pana in 2100 arata o crestere a nivelului marilor si oceanelor intre 20 si 88 cm. Dintre continente, Europa va fi afectata printre primele si cel mai sever, ultimii trei ani caracterizandu-se prin secete si canicula, inundatii si ploi diluviene.

Poluarea face prapad

Cauza principala a schimbarilor climatice este emisia de CO2 care a crescut de la 13,3 miliarde tone in medie pentru anii '90 la peste 18,67 miliarde tone pe an in ultima perioada. Vinovate sunt intreprinderile puternic poluante. Viiturile reprezinta o alta calamitate naturala, cunoscuta de altfel din timpuri mai indepartate, dar nu de amploarea cunoscuta astazi. Cronicarii au consemnat cu regularitate viituri catastrofale: 10 in secolul al XVI-lea, 19 in secolul al XVII-lea, 26 in secolul al XVIII-lea, 28 in secolul al XIX-lea, 42 in secolul al XX-lea. Surse documentare semnaleaza ca primele inundatii pe teritoriul tarii noastre au fost cele provocate in partea de sud de Dunare, intre Craciun si Boboteaza, in perioada 1267-1268. Se vorbeste din ce in ce mai mult despre ruperea echilibrului ecologic si trecerea la o noua stare devastatoare pentru civilizatia umana. „Atingerea punctului de alarma este dovedita de frecventa si periculozitatea fenomenelor meteorologice extreme cu caracter dezastruos; daca intre 1950 si 1959 s-au produs 13 catastrofe provocate de clima, in perioada 1990-1999 s-a ajuns la 74, iar in deceniul in curs ne asteptam ca numarul lor sa fie de ordinul sutelor. Aceste realitati au generat ingrijorarea oamenilor de stiinta, fapt care a condus la crearea de catre ONU a Grupului interguvernamental de experti privind evolutia climatului (IPCC), devenit centru de gestionare a problemei din perspectiva informational-predictiva, urmata de o actiune politico-diplomatica semnficativa, desfasurata pe acest suport si cu importante efecte in planul cooperarii internationale.
La nivel general si pe termen lung (aproximativ 100 de ani) schimbarile climatice vor produce consecinte grave pentru Romania. Plaja Marii Negre va deveni o amintire, ca urmare a erodarii zonelor de coasta. Monumente ale naturii precum ghetarii „Scarisoara” si „Focul Viu” vor disparea.
Fenomenul de aridizare va afecta zona de sud a tarii, cuprinsa intre Turnu Severin si Braila. Zona se va transforma intr-un veritabil desert. Tot mai multe localitati vor fi inundate, mii, poate sute de mii sau milioane de oameni pot ramane fara locuinte si bunuri. Se va inregistra o masiva emigratie ecologica a populatiei. Suprafete intinse de terenuri nu vor mai fi bune pentru culturile agricole.

O vara caracterizata de instabilitate puternica

Directorul Autoritatii Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, a declarat ca in aceasta vara Romania va fi afectata de o instabilitate foarte puternica a vremii. Desi la nivelul intregii tari se prognozeaza precipitatii care nu vor depasi 10 litri pe metru patrat, vor exista puncte izolate in care se vor inregistra chiar si 100 litri pe metru patrat. In lunile iulie, august si septembrie sunt asteptate cantitati insemnate de precipitatii doar in nord-vestul si nord-estul Romaniei. In ceea ce priveste saptamana urmatoare, Ion Sandu a precizat ca in puncte izolate mai sunt posibile fenomene meteo care se vor manifesta cu violenta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă