17.9 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialHamas a preluat controlul in Fasia Gaza

Hamas a preluat controlul in Fasia Gaza

Gruparea palestiniana islamista Hamas a preluat controlul in Fasia Gaza in noaptea de joi spre vineri, dupa ce a indepartat fortele fidele presedintelui Autoritatii Nationale Palestiniene (ANP) Mahmud Abbas, care a denuntat o lovitura militara de stat, a demis guvernul de uniune dominat de islamisti si a declarat ca va organiza alegeri anticipate, informeaza AFP, preluat de Rompres.

"Toate cartierele generale ale serviciilor de securitate din Fasia Gaza sunt controlate de Brigazile Ezzedine al-Qassam, precum si complexul presedintiei palestiniene din orasul Gaza", a afirmat purtatorul de cuvant al bratului armat al Hamas, Abu Obeida.

Hamas a asigurat ca responsabilii Al Fatah au parasit cartierul general prezidential. Anuntul Hamas a survenit la aproape cinci ore dupa ce Mahmud Abbas a demis guvernul de uniune nationala si a declarat starea de urgenta.

"Starea de urgenta a fost instaurata in teritoriile Autoritatii Nationale Palestiniene din cauza razboiului criminal in curs in Fasia Gaza, preluarea cartierelor generale ale serviciilor de securitate ale Autoritatii, a loviturii militare de stat si a rebeliunii armate duse de militii aflate in afara legii", a anuntat, la randul sau, secretarul general al presedintiei palestiniene Tayeb Abdelrahim, in declaratii facute la Ramallah (Cisiordania). Mahmud Abbas a decis de asemenea sa organizeze alegeri anticipate 'cand va permite situatia' si sa formeze un guvern de urgenta.

Premierul palestinian Ismail Haniyeh, provenit din miscarea Hamas, a calificat 'precipitate' deciziile adoptate de Mahmud Abbas si a dat asigurari ca gruparea sa nu intentioneaza sa proclame 'un stat' in Fasia Gaza. "Fasia Gaza este o parte indivizibila a patriei si locuitorii sai constituie o parte indivizibila a poporului palestinian. Nu ai unui stat numai in Fasia Gaza", a afirmat premierul palestinian, in aceasta dimineata, intr-o interventie televizata, imediat dupa o conferinta de presa in cursul careia i-au dat lacrimile.

Washingtonul a reactionat prompt la ultimele evolutii din Gaza, secretarul de stat al SUA Condoleezza Rice afirmand ca 'sustine pe deplin' deciziile presedintelui ANP Mahmud Abbas. Franta si-a exprimat de asemenea 'sprijinul deplin' pentru Mahmud Abbas, 'stalpul institutiilor democratice ale Autoritatii Palestiniene'.

Cel putin 30 de palestinieni au fost ucisi joi in cursul confruntarilor dintre militanti ai gruparilor Hamas si Al Fatah, ceea ce creste la 113 bilantul mortilor inregistrati de la declansarea recentului val de violente, la 7 iunie.

De la ascensiunea Hamas la guvernare, in martie 2006, dupa victoria sa electorala, au avut loc numeroase confruntari cu militanti apartinand gruparii Al Fatah, evenimentele cristalizandu-se in jurul serviciilor de securitate formate din zeci de mii de membri, in mare parte sustinatori ai presedintelui Mahmud Abbas.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Autoturism lovit de un tramvai în Capitală. Șoferul a murit

Bărbatul a rămas încarcerat în mașină mai bine de 30 de minute Accidentul s-a petrecut pe Șoseaua Progresul. Circulaţia tramvaielor pe liniile 1, 10, 11,...

Focar de infecții la una dintre cele mai mari maternități din București

Un focar de infecții a fost depistat la una dintre cele mai mari maternități din București, unde mai multe paciente susțin că au contractat...

Cultură de canabis descoperită într-o zonă împădurită de pe muntele Pietricica

Procurorii DIICOT au descoperit două culturi de canabis în județul Neamț, una amplasată într-o comună și cealaltă într-o zonă împădurită de pe muntele Pietricica....
Ultima oră
Pe aceeași temă