7.5 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăSpecialHagi construieşte naţionala anului 2018

Hagi construieşte naţionala anului 2018

Ce s-ar fi întâmplat cu Generaţia de Aur dacă nu ar fi existat Hagi? Ce ar fi fost Hagi facă nu ar fi existat fotbalul? Regele fotbalului românesc nu se poate despărţi de sportul prin care el a făcut ca România să fie cunoscută în toate colţurile lumii nici când nu se mai află în centrul atenţiei.

Retras din lumina reflectoarelor, Gică Hagi pune umărul la construirea viitorului fotbalului românesc.

Ai dispărut din fotbalul la nivel înalt, nu ţi-ai dori să revii?

Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi” îmi ocupă foarte mult timp. În ultimul an nu m-a interesat altceva decât să o pun pe picioare. În acest moment m-am mai eliberat puţin. Pot spune că am timp şi pentru altceva. Deocamdată nu a apărut nici o ofertă atractivă pentru a antrena în ţară sau în străinătate. Trebuie să fie un proiect serios. Am nevoie de provocări, iar dacă proiectul nu este astfel, atunci refuz oferta.

Când ţi-a venit ideea să înfiinţezi Academia?

Ideea cu Academia mi-a venit cu mult timp în urmă. Am strâns oamenii şi au demarat proiectul. Am adunat jucători talentaţi, de toate categoriile, care au reuşit deja să aibă şi rezultate. Echipa de seniori, la care evoluează jucători de 20-22 de ani, a promovat în Liga a II-a, echipa de juniori A a participat la turneul zonal şi a ocupat locul 3, iar cea de juniori B a jucat finala campionatului naţional.

Te-ai inspirat şi de la alte academii din Europa când ai realizat proiectul?

În mare, e ideea mea. Sigur că locurile prin care am trecut de-a lungul carierei m-au influenţat puţin. M-am inspirat şi de la Ajax Amsterdam, club care produce cei mai mulţi jucători în Europa, club la care a evoluat şi idolul meu, Johann Cruyff. Dar modul în care vor fi amplasate clădirile, camerele fotbaliştilor, toate cu vedere la mare, cu sală de jocuri şi cinema, sală pentru pregătirea de iarnă şi judo, terenurile de antrenament şi cel principal au fost gândite de mine.

Sală de judo?

Pare surprinzător pentru unii, dar judo-ul contează enorm în fotbal. Maradona spunea că picioarele le antrenează tot timpul, însă partea de sus a corpului nu prea poate să o antrenze prin pregătire specifică fotbalului. Nu poţi proteja mingea doar cu picoarele. Copiii vor învăţa şi tehnici de judo pentru a proteja mingea cu tot corpul.

De ce această idee? Sunt to­tuşi foarte mulţi bani la mijloc.

Fotbalul mi-a oferit multe. Dacă fotbalul ţi-a dat totul în viaţă, trebuie să-i întorci serviciul. Este o recunoştinţă a mea faţă de acest sport. Mi-a oferit multe satisfacţii în viaţă. La Academie dorim mai întâi să creştem jucători. Şi apoi să-i lansăm spre fotbalul mare. Nu ne-am făcut un obiectiv să-i formăm pentru echipa de seniori, ci pentru oricine doreşte să-i cumpere.

Care ar fi cheia succesului în fotbal?

Nici un antrenor nu poate câştiga fără să se apere. Dacă vă uitaţi la meciurile de la turneele finale, majoritatea echipelor care au avut rezultate importante au avut pe teren doar trei jucători ofensivi, restul se ocupau în primul rând de apărare. Mondialele sunt frumoase pentru că sunt prezenţi cei mai buni jucători din lume. Pentru un mondial te pregăteşti cu gândul că te duci acolo să demonstrezi că eşti cel mai bun.

Care este obiectivul echipei Viitorul?

Promovarea în liga secundă nu este un obiectiv. Nici promovarea în prima ligă nu e. Obiectivul nostru principal este să creştem jucători. Dacă mâine vine un club din prima ligă sau unul care luptă pentru promovarea din eşalonul secund, îi vindem. Dacă nu vine nimeni, folosim în continuare jucătorii, iar dacă ei continuă să aibă performanţe, nu mă voi opune eu. Cum aş putea să le spun să nu mai joace bine pentru că noi nu avem obiectiv promovarea?

Te va imita Ianis?

Sunt convins că Ianis va creşte ca valoare. El nu e ca mine şi nu va fi ca mine. Va fi mai bun ca mine. Nu poate fi comparat cu mine. El va avea stilul lui de joc. Şi în plus, e şi mai frumos decât mine.

La nivelul copiilor există Cupa Hagi Danone. Cât de mult contează astfel de competiţii pentru  dezvoltarea fotbalistică a copiilor?

Cupa Hagi Danone este o competiţie extraordinară. Am văzut nişte copii foarte talentaţi. Faza internaţională din Africa de Sud (n.r. – va avea loc în toamnă, România urmând a fi reprezentată de Aripi Piteşti) va fi o experienţă de neegalat la această vârstă pentru ei. E o competiţie bună, dar e prea puţin. Ar trebui să le oferim astfel de turnee şi celor mai mari. La Academie am reuşit să perfectăm două turnee în acest an pentru Under 17 şi Under 15.

Ne poţi da detalii despre turnee?

Sigur. Vor fi două competiţii: Talent Cup şi Cupa Stelelor Estului. Este pentru prima oară când o entitate privată organizează în România turnee de fotbal cu participare internaţională.

Cum şi când se joacă?

Talent Cup este un turneu dedicat echipelor cu jucători născuţi în anul 1993. La eveniment vor participa Barcelona, Galatasaray Istanbul, Real Madrid şi Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi”. Meciurile se vor disputa în sistemul „fiecare cu fiecare”, în zilele de 10, 11 şi 12 august, de la orele 18.00 şi 20.00 pe Stadionul Farul. A doua competiţie, Cupa Stelelor Estului, este dedicată echipelor cu jucători născuţi în anul 1995. Vor participa Academia „Ferenc Puskas”, Dinamo Kiev, Dinamo Moscova, Galatasaray, Legia Varşovia, Levski Sofia, Partizan Belgrad şi Academia „Gheorghe Hagi”. Cele opt echipe vor fi împărţite în două grupe, primele două echipe calificându-se pentru fazele superioare. Meciurile din grupe se vor disputa pe 17, 18, 19 august, semifinalele pe 20 august, iar pe 21 august va avea loc finala.

Competiţiile sunt vitale la această vârstă?

Totul depinde de noi, cum îi educăm pe aceşti copii. Dacă le organizezi competiţii şi dacă îi încurajezi, este imposibil să nu găseşti 20-30 de jucători cu care să formezi o selecţionată, la orice categorie de vârstă. Jucători talentaţi şi serioşi există peste tot, iar noi nu trebuie decât să-i găsim şi să-i ajutăm să facă performanţă.

 

7 întrebări rapide

Cum a reuşit România acele performanţe din anii ’90?

În 1990 aveam o echipă frumoasă, dar fără experienţă. Eram capabili să jucăm la nivel înalt şi s-a văzut asta. Am bătut URSS fără drept de apel (n.r. – 2-0), am făcut egal cu Argentina (n.r. – 1-1).

Ce ne-a lipsit să fim cu adevărat „mari”?

În SUA ’90 am fost mult mai bine pregătiţi, dar ne-a lipsit ceva: am gestionat greşit ultimele cinci minute din meciul cu Suedia. Cu Suedia nu am greşit cu nimic. Aşa a fost să fie.

Vom mai avea o astfel de echipă?

Trăiesc cu speranţa că vom mai face aşa ceva.

Când se va întâmpla asta?

Preconizez că prin 2018, 2022 vom avea o echipă naţională care ne va depăşi performanţa din 1994. Avem talente în ţară, doar că trebuie ajutate să crească.

Cine să le ajute pe criza asta?

Noi la Academie căutăm jucători care să aibă talent şi personalitate. Aceste două calităţi nu pot fi învăţate. Apoi, intervenim noi şi le arătăm ce trebuie să facă mai departe.

Dar vreo formaţie ca Steaua ’86?

Va fi mult mai greu să ajungă o echipă românească să câştige UEFA Champions League. Ceea ce a realizat Steaua în ’86 este o performanţă foarte importantă pentru România.

Deci să ne aşteptăm mai degrabă la ofensiva naţionalei?

E mai uşor să formezi o echipă naţională. E mai la îndemână să găseşti 20‑30 de jucători.

 

În acest moment, la Academia „Gheorghe Hagi” sunt înscrişi 370 de copii, la toate grupele de vârstă, inclusiv o echipă de fotbal profesionist, Viitorul Constanţa.


Academia este în plin proces de construire şi va fi inaugurată în septembrie 2011. În prezent funcţionează pe 5 terenuri închiriate în Constanţa, Ovidiu şi Năvodari.

 
La Academie nu vor exista televizoare sau calculatoare în camere, ci vor fi doar condiţii pentru a dormi. Facilităţile se vor afla la un singur etaj, iar copiii vor fi supravegheaţi.


Hagi a participat la 6 turnee finale importante: trei Mondiale (1990, 1994, 1998) şi trei Europene (1984, 1996, 2000). A cucerit Supercupa Europei cu Steaua în 1987


La finele anului 1999, a fost desemnat fotbalistul roman al secolului, iar pe 24 aprilie 2001, sub titulatura Gala Hagi, i s-a organizat un meci festiv de retragere.

Cele mai citite

Eliminarea facilităților în IT, construcții și agricultură provoacă nemulțumiri: „Este o greșeală majoră”

La aproape trei săptămâni de la intrarea în vigoare a eliminării facilităților fiscale în domenii precum IT, construcții, agricultură și industria alimentară, măsura continuă...

Klaus Iohannis îl felicită pe Donald Trump

Președintele Klaus Iohannis l-a felicitat pe Donald Trump pentru învestirea sa în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii, subliniind importanța unei relații...

Simbolismul ascuns al modei inaugurale a Primelor Doamne

Pentru Primele Doamne ale SUA, moda a fost un instrument important de comunicare, un semnal despre ceea ce reprezintă ele, în mod individual Michelle Obama,...
Ultima oră
Pe aceeași temă