Guvernul a decis, miercuri, să înființeze un Comitet interministerial care va coordona politicile și acțiunile menite să contribuie la reducerea consumului de tutun. Structura va funcționa în coordonarea Ministerului Sănătății, iar activitatea acesteia va fi în acord cu priorităţile Uniunii Europene, ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi corelată cu situaţia pe plan naţional, informează Mediafax.
„Guvernul a luat această decizie în contextul în care în majoritatea statelor membre UE există structuri naționale intersectoriale care planifică politicile privind consumul de tutun, iar la nivelul UE și al Organizației Mondiale a Sănătății există, de peste 10 ani, o preocupare crescândă privind efectele consumului de tutun asupra sănătății”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.
Comitetul interministerial va include un Comitet Director, un grup de experți și un secretariat tehnic şi va avea următoarele direcţii strategice de acţiune: coordonarea procesului de transpunere în legislația națională a prevederilor legislaţiei europene privind fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe, precum şi a punerii în aplicare a prevederilor altor documente internaționale în domeniu (Convenţiei cadru pentru controlul tutunului şi Protocolului pentru combaterea comerţului ilicit cu produse din tutun).
De asemenea, va coordona politicile naţionale cu cele internaţionale în domeniul controlului consumului de tutun, va identifica priorităţile naţionale privind reducerea consumului de tutun şi a efectelor sale asupra stării de sănătate a populaţiei, în plan economic şi social, şi va coordona elaborarea unei strategii naţionale privind controlul consumului de tutun.
În anul 2012, în România au fost diagnosticate 11.644 persoane cu cancer pulmonar, în crestere cu 9,6% față de anul 2008, dintre care marea majoritatea au murit (mai precis, 10.071 persoane) din cauza acestei maladii, cu 8,2% mai mult decât în 2008. Incidența fumatului în rândul populației adulte din România este de 26,9%, potrivit Global Adults Tobacco Survey.