11.9 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialGUVERNUL PONTA: Corneliu Dobriţoiu, general, fost secretar de stat în MApN şi...

GUVERNUL PONTA: Corneliu Dobriţoiu, general, fost secretar de stat în MApN şi interimar la Apărare în 2006

Generalul Corneliu Dobriţoiu, nominalizat la Ministerul Apărării, a deţinut funcţia de secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale şi a fost, pentru o scurtă perioadă, în septembrie 2006, locţiitor al ministrului Apărării, după suspendarea din funcţie a lui Teodor Atanasiu, potrivit Mediafax.

CITEŞTE ŞI Victor Ponta: Guvernul pe care îl propun nu va fi condus de la Palatul Cotroceni. Vezi LISTA COMPLETĂ a noului cabinet

Dobriţoiu s-a născut în 18 septembrie 1955, în Bucureşti, fiind absolvent al Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu şi al Academiei de Înale Studii Militare din Bucureşti.

Dobriţoiu este recăsătorit şi are doi copii. El este din anul 2006 membru al Partidului Naţional Liberal.

În 1994, Corneliu Dobriţoiu a început să lucreze în cadrul strcturii operative din Ministerul Apărării Naţionale, mai întâi ca expert pe probleme de analiză politico-militar.

Între anii 1998-2000, este ofiţer de Stat Major la Direcţia Cooperare şi Securitate Regională din cadrul Statului Major Militar Internaţional, Cartierul General NATO din Bruxelles, iar în anul 2000, preşedintele Emil Constantinescu îi conferă Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.

Reîntors în România, este promovat ca şef al Direcţiei Integrare Euro-Atlantică şi Relaţii Militare Internaţionale din MApN (2000-2004).

Corneliu Dobriţoiu a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu 1 stea) la 1 Decembrie 2002 şi apoi la gradul de general-maior (cu 2 stele) la 1 Decembrie 2004.

Urmează şi cursurile pentru ambasadori şi generali ale Colegiului NATO din Roma, pe care le absolvă în anul 2004 şi cursul superior de management al apărării de la Şcoala de Studii Navale Postuniversitare din Monterey (SUA), absolvite în anul 2005.

În anul 2004, Corneliu Dobriţoiu este numit Locţiitor al Secretarului de Stat al MApN şi şef al Departamentului de Integrare Euro-Atlantică şi Politică de Apărare. La 15 mai 2006, prin decret al preşedintelui Traian Băsescu, generalul-maior Corneliu Dobriţoiu a fost înaintat la gradul de general-locotenent (cu trei stele) şi a fost trecut în rezervă cu noul grad, din Ministerul Apărării Naţionale.

Din data de 26 iunie 2006, prin decizia primului-ministru, confirmată prin decretul nr. 80 al preşedintelui României, Corneliu Dobriţoiu este numit în funcţia de secretar de stat şi şef al Departamentului pentru politica de apărare şi planificare din cadrul MApN.

În perioada 12 septembrie 2006 – 26 octombrie 2006, ca urmare a suspendării ministrului Apărării, Teodor Athanasiu, de către preşedintele Băsescu, Corneliu Dobriţoiu îndeplineşte funcţia de locţiitor al ministrului Apărării Naţionale.

În ianuarie 2009, după alegerile parlamentare, Emil Boc l-a eliberat, prin decizie, pe Corneliu Dobriţoiu din funcţia de secretar de stat la Ministerul Apărării Naţionale.

Corneliu Dobriţoiu a fost nominalizat pentru portofoliul Apărării de către preşedintele PNL, Crin Antonescu, în septembrie 2010, în guvernul alternativ propus de PNL, format din 11 ministere.

Presa a relatat la începutul lunii februarie 2007 că Dobriţoiu şi-a cumpărat în anul 2005 apartamentul de serviciu de 115 metri pătraţi într-o zonă centrală a Capitalei (în acelaşi bloc cu generalul Sergiu Medar, consilier prezidenţial pentru apărare) cu 27.000 de euro, deşi pe piaţa imobiliară o astfel de locuinţă ar fi valorat 150.000 de euro. Potrivit gandul.info, apartamentul situat pe strada Traian din Bucureşti a fost vândut de Dobriţoiu un an mai târziu, în 2007, pentru un profit de aproape 8 ori mai mare: 200.000 de euro, conform declaraţiei sale de avere.

Potrivit presei de la acea vreme, această tranzacţie s-a perfectat deşi, conform declaraţiei sale de avere, Dobriţoiu mai deţinea o casă de vacanţă din 2004, în comuna Găneasa (judeţul Ilfov), pe numele soţiei, bijuterii de 20.000 de euro şi active financiare de 50.000 de euro.

Corneliu Dobriţoiu a declarat la acea vreme că nu a încălcat legea, pentru că, „potrivit procedurilor”, nu ar fi avut şanse să cumpere locuinţa de serviciu dacă ar fi avut o proprietate în Bucureşti.

Familia Dobriţoiu deţinea, în 2009 (data celei mai recente declaraţii de avere), o casă de vacanţă de 354 metri pătraţi în Găneasa, judeţul Ilfov, situată pe un teren de 4.600 de metri pătraţi. De asemenea, familia Dobriţoiu mai deţinea un apartament pe şoseaua Nordului din Bucureşti.

Trecut în rezervă în 2006, el a fost unul dintre mulţii ofiţeri superiori ai Armatei române care s-a bucurat şi de salariu, şi de pensie militară în acelaşi timp.

Conform gandul.info, banii şi afacerile din familia Dobriţoiu sunt conduse însă doamna Viorica Dobriţoiu, fostă Samson. Cea mai profitabilă firmă deţinută de ea este TMS România, o reprezentanţă a unei firme belgiene care vinde piese de schimb pentru camioane şi utilaje folosite în construcţii (Caterpillar, Komatsu sau Vogele fiind doar câteva exemple).

Drept urmare, firma doamnei Dobriţoiu a beneficiat de 11 contracte cu statul, mai exact cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), în perioada 2008-2012, prin care a livrat piese de schimb pentru utilajele folosite la repararea sau construcţia şoselelor. Suma totală câştigată de pe urma acestor contracte se ridică la peste 10 milioane de euro (la un curs mediu de 4 lei pe euro).

Restaurantele şi cluburile de lux sunt un alt domeniu în care Viorica Dobriţoiu s-a implicat, fie direct, fie prin fiul ei, Dumitru Samson.

Ea a deţinut firma Restaurante Elements, cu acţionar majoritar SIF Muntenia, aflată acum în faliment, şi deţine încă firma Elements Factory. Restaurantul Elements s-a închis, iar acum doamna Dobriţoiu s-ar afla în spatele restaurantului de lux Collage.

Fiul ei, Dumitru Samson, deţine împreună cu soţia sa, Raluca Samson, trei firme, prin una dintre ele operând clubul Elements din parcul Herăstrău, demolat în 2011 pentru că era construit ilegal, conform Primăriei Capitalei. Cei doi Samson deţin firmele Elements The Advertiser, Elements Le Garage şi Elements Media.

Cei doi au deţinut o agenţie de publicitate, S.M. Art Advertising, implicată într-un scandal cu bani publici la Autoritatea Naţională pentru Turism, pe când Turismul se afla în Ministerul Transporturilor, condus de Radu Berceanu. Atunci, firma respectivă a realizat cinci clipuri de promovare a României, pentru care a încasat nu mai puţin de 1,5 milioane de euro. Cele cinci clipuri nu au corespuns calitativ dorinţelor ANT, care a cerut refacerea lor, iar firma a cerut încă 600.000 de euro pentru acest serviciu, bani pe care nu i-a mai primit, conform datelor date publicităţii în 2007 de secretarul de stat Lucia Morariu, din Ministerul Turismului condus de liberalul Ovidiu Silaghi, scrie gandul.info.

Cu un an înainte, firma mai avusese contracte cu ANT în valoare de 880.000 de euro.

Cele mai citite

Angel Tîlvăr: Nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, marți seară, la Antena 3 CNN, că nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România....

Studenții cer clarificări și bilete online

Alianța Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România atrage atenția asupra multiplelor situații neacoperite de legislația actuală, care afectează studenții Reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti...

Vreme neobișnuit de caldă pe 8 ianuarie: Unde se vor înregistra 18 grade

Astăzi, 8 ianuarie, vremea aduce temperaturi primăvăratice, mai calde decât ar fi normal pentru această perioadă a anului. În Dobrogea și Bărăgan, maximele vor ajunge...
Ultima oră
Pe aceeași temă