Pensionarii vor beneficia incepand de astazi de o pensie minima de 300 de lei, in schimb vor plati mai mult pentru medicamentele romanesti. De asemenea, se vor scumpi tigarile si bauturile alcoolice. Economistul Ilie serbanescu sustine ca majorarea preturilor este o masura necesara pentru a putea rambursa imprumutul luat de la Fondul Monetar International (FMI).
Executivul a decis introducerea, incepand de astazi, a pensiei sociale minime garantate de 300 lei, crescand si punctul de pensie cu 3% pana la aproximativ 718 lei. Astfel, peste 800.000 de pensionari, care provin atat din sistemul public, cat si din agricultura, vor beneficia de aceasta marire.
Liviu Voinea, directorul Grupului pentru Economie Aplicata, crede ca aceasta masura este importanta deoarece "pentru prima data se introduce conceptul de pensie minima garantata", mai ales ca "pe timp de criza reforma economica trebuie insotita si de masuri de protectie sociala". In schimb, economistul Ilie serbanescu argumenteaza ca, tinand cont ca FMI, de la care Romania s-a imprumutat recent, a fost de acord cu aceasta masura, "se intentioneaza eliminarea punctului de pensie". "Daca se doreste sa se dea ceva in plus la pensii, sa se dea din bugetul de stat, dar nu din cel de pensii", ne-a spus economistul.
Ministerele Muncii, Finantelor si reprezentantii sindicatelor ar dori elaborarea unei legi unice a pensiilor, care sa elimine diferentele dintre pensiile foarte mari si cele mici. Ilie serbanescu sustine ca demersul nu este necesar deoarece "legea pensiilor este perfecta, trebuie insa sa nu mai fie amendata", cu alte cuvinte, sa nu se mai faca derogari pentru alte categorii speciale de pensionari, cum ar fi magistratii sau cei care au lucrat in armata. In schimb, Liviu Voinea considera ca "pensiile speciale nu vor fi scoase, insa s-ar putea introduce o normalizare graduala intre pensia minima si cea maxima". Tot de astazi, medicamentele romanesti eliberate pe baza de reteta se vor scumpi in farmacii cu 1%, iar cele straine prescrise de medici se ieftinesc cu 10% datorita schimbarii modului de calcul al pretului. La fel se vor mari si accizele la tutun si alcool, lucru care va duce la cresterea pretului acestor produse.
Acciza la tutun va fi de sapte euro pe mia de tigarete, ceea ce, potrivit ministrului Finantelor, inseamna ca pretul unui pachet din cea mai vanduta categorie va ajunge de la 6,8 la 7,2 lei. Ilie serbanescu sustine ca marirea pensiilor a fost inclusa in bugetul pe 2009, iar efortul bugetar este insignifiant. Cu toate acestea, el adauga ca celelalte masuri de crestere a pretului la medicamentele romanesti, la tigari si la alcool au fost facute pentru ca "nu sunt bani pentru a plati imprumutul luat de la FMI". Liviu Voinea considera, in schimb, ca nu a fost vorba decat de o "devansare de calendar" pentru ca oricum majorarea accizelor pentru tutun si alcool erau deja prevazute. Mai mult, serbanescu anticipeaza ca in perioada urmatoare "pentru a putea returna banii luati prin imprumutul extern, se va recurge la reducerea pensiilor, a salariilor, cresterea preturilor si majorarea taxelor".
» Reducerea concediului maternal cu sase luni
Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a declarat ieri ca exista discutii, la propunerea unor organizatii neguvernamentale, legate de reducerea concediului maternal de la 2 ani la 1 an si 6 luni, pentru a stimula reintoarcerea mamelor la slujbe. Totodata, ar urma sa fie introdus un stimulent lunar de circa 30% din valoarea indemnizatiei, pe care sa-l primeasca familiile pana cand copilul implineste 2 ani, chiar daca mama se reintoarce mai devreme la locul de munca.