7.1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialGuvernul de stanga al PNL

Guvernul de stanga al PNL

PNL era odata partidul care voia sa dezvolte clasa mijlocie si capitalismul romanesc. In vorbe inca mai este acel partid. In fapte este un fel de FSN care s-a multumit sa ramana la butoane. Era o vreme cand PNL reprezenta ideea de revolutie de dreapta. Un noroc istoric a facut ca PNL sa guverneze singur. si s-a ales praful de acea revolutie pe care Varujan Vosganian o predica inainte de 2000, pe cand conducea un partid mic si nervos.

Astazi, statul roman este la fel de nereformat, corupt, interventionist si heirupist cum a fost mereu dupa Revolutie. Recentul bilant de realizari al Guvernului Tariceanu poate fi foarte bine un bilant al unui guvern de stanga. Este bilantul tipic unui partid-sistem intr-un stat nedezvoltat, cu societatea dependenta. Intr-un asemenea stat, Guvernul se lauda ca a marit numarul de asistati social, ca a marit cheltuielile sociale, ca a aruncat cu bani in proiecte gestionate tot de Guvern. Imi pare rau pentru cei care se numesc liberali, dar ei nici macar nu au incercat sa schimbe statul. As fi vrut sa cred ca au incercat si au esuat. Macar stiam ca avem o sansa in viitor. Nu au incercat.

Lunga lista de cadouri de la Guvern pentru diverse categorii sociale profileaza Guvernul PNL ca un executiv de succes al stangii. Etichetele politice se sustin prin fapte. Eu nu vad proiectele de dreapta ale acestui Guvern. Instinctul socialist este atat de bine intiparit in Romania incat oameni care se bat in piept ca sunt liberali se lauda in acelasi timp cu politici interventioniste si cu programe masive de asistenta sociala.

Preotii vor primi aceleasi salarii ca si profesorii. Oamenii in sutana devin deci functionari deplini ai statului. PNL si PSD se cearta pentru meritul mariri pensiilor si vocile care criticau cu totul aceasta masura anul trecut au tacut sub presiunea populismului. Nu mi-e clar de ce. In programul initial, socul mare pe sistemul de pensii urmeaza abia in 2009. Dupa o singura sedinta de Guvern de saptamina trecuta, subventiile agricole au crescut, salariile profesorilor la fel, cei care si-au blocat banii la CEC in perioada de hiperinflatie primesc acum despagubiri mai devreme decat era programat. De ce toate acestea? Guvernul raspunde: pentru ca avem crestere economica si intra bani la buget. si pentru ca avem bani, trebuie sa fim un fel de Mos Craciun pentru populatie.

Calculele bugetare sunt croite pe o crestere economica superoptimista. Economia mondiala e in criza, iar Guvernul roman care se crede de dreapta continua sa faca promisiuni in avans bazate pe asteptari optimiste. Scenariul Guvernului spune ca Romania va continua sa creasca in acelasi ritm in urmatorii ani. De una singura, neafectata de caderea bancilor din Vest. Daca nu se intampla asa, vai de capul nostru, oricum socul pe sistemul de pensii abia urmeaza si deja am mancat deficitul pe anul viitor. Culmea este ca Guvernul "de dreapta" a mostenit de la Guvernul de stanga un deficit bugetar aproape de zero. S-a vazut cu bani in plus si a crescut masiv cheltuielile. Nici un fel de retinere. Avem acum deficit bugetar mai mare, inflatie mai mare si rezultate mai putine. Cresterea numarului de asistati social nu este o realizare decat in capul unui ministru confuz. Cum a reusit Adrian Nastase sa fie mai responsabil fiscal decat Calin Popescu Tariceanu? Sa fi fost supervizarea FMI, sa fi fost controlul mai bun pe care il avea asupra Parlamentului (cea mai iresponsabila institutie din punct de vedere fiscal)? Posibil, cert este ca aceasta e realitatea: in Romania stanga preda lectii de retinere fiscala dreptei. Desi asta se intampla atunci, in 2004. Acum avem o intrecere socialista intre PNL si PSD pentru cheltuirea banilor nostri.

Guvernul PNL nu a schimbat cu nimic pozitia traditionala a statului roman fata de cetatenii sai. A avut sansa de a guverna intr-o perioada de crestere a veniturilor bugetare. A fost in principal meritul cotei unice. In loc sa aduca in Romania politici moderne, flexibile (pe care chiar si stangistii moderni din America si Europa le preconizeaza), PNL a facut exact ce ar fi facut si Ion Iliescu prin 1990 daca ar fi avut un purcoi de bani pe mana: pomparea de bani in subventii si ajutoare, proiecte-mamut de infrastructura lasate exclusiv pe mana unui stat corupt si ineficient, zero implicare a pietei si a domeniului privat in interventia de stat.
Prost este ca efectele se vor vedea in timp. PNL incurajeaza acum mentalitatea de sluga a statului. Romanii vad ca e bine sa astepti pomeni de la stat, pentru ca acestea vin mai ales inainte de alegeri. Alegerile nu mai reprezinta un moment crucial in care ne controlam alesii, ci devin un ritual al rusinii: mase dependente de stat asteapta sa le mai pice cate ceva. Nu conteaza daca merita sau nu, daca sunt sau nu resurse, boierii isi cumpara slugile. Pe banii nostri, ai tuturor, pentru ca boierii moderni lucreaza cu bugete publice.

Cele mai citite

Detaliile crimei de la mănăstirea Ieud: Atacatorii și victimele petrecuseră împreună la o cabană

Un tânăr de 24 de ani a fost ucis, iar alți trei au fost răniți într-un conflict violent care a avut loc în apropierea...

Tragedie în Italia: O româncă ucisă de soțul său italian, care, apoi, s-a sinucis

Cei doi erau căsătoriți de 8 luni și nu aveau copii Eliza Ștefania Feru, o româncă de 30 de ani, a fost împușcată mortal de...

Șumudică îi lasă acasă! Rapid pleacă în cantonament fără doi jucători experimentați

Rapid a anunțat oficial că Filip Blazek și Florent Hasani nu vor face parte din lotul pentru cantonamentul din Dubai, fiind înlocuiți de doi...
Ultima oră
Pe aceeași temă