6.5 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialGuvernul Boc ca Jekyll&Hyde

Guvernul Boc ca Jekyll&Hyde

Guvernul propus acum de Emil Boc este spectaculos, in sensul ca personajele negative de acolo sunt execrabile, iar personajele pozitive sunt exceptionale. E un guvern care nu te poate lasa indiferent. Guvernul Nastase era compus din personaje sterse prin excelenta. Tariceanu a condus o combinatie de nobili din partid si habarnisti de la tineret. Spre deosebire de ei, Boc oscileaza intre oameni care fie entuziasmeaza, fie enerveaza.
Sa incep cu cei lamentabili. Evident, lista nu poate incepe decat cu Elena Udrea. Incapatanarea de a o promova la Dezvoltare Regionala este socanta. si nu ma refer la gusturile vestimentare dubioase, faptul ca nu a invatat ca nu se vine intr-un costumas rosu-electric la inaugurarea unui presedinte e ultima problema a Elenei Udrea. Problema reala e ca, daca in primul guvern Boc i s-a dat un minister-jucarie inventat special pentru ea, de data aceasta Udrea devine o piesa cu adevarat grea in statul roman. Pe la Dezvoltare Regionala ar trebui sa treaca o buna parte din fondurile europene, de acest minister ar trebui sa depinda ridicarea zonelor sarace din Romania. Motivele pentru care Elena Udrea nu e potrivita pentru aceasta functie s-au acumulat de cand a devenit ministru, nu au scazut. stiam inca de anul trecut ca a avut o cariera dubioasa, privita cu amestec de dispret si teama chiar in PDL din motive evidente, dar trecute sub tacere in public, ca are o educatie precara la o particulara plus cursuri fara frecventa la Colegiul National de Aparare, devenit institutie de scolarizat protipendada de fite care altfel nu poate termina studii serioase. Deci, respectul public pentru persoana Udrea este zero. Pe langa asta, a avut timp sa dea dovada la Ministerul Turismului de acel amestec de habarnism si voluntarism specific nepriceputilor parasutati in functii, lansand felurite proiecte bune de luat fata presei, dar cu rezultate zero. A incercat sa cumpere bunavointa presei prin publicitate de stat, pe metoda Nastase-Agathon. Toate astea fac un cocktail Molotov la un minister unde vor fi bani multi, unde expertiza tehnica e esentiala si unde, colac peste pupaza, vor fi bani de publicitate pentru proiectele europene. Sa vedeti scandaluri ce vor urma acolo, Udrea este un viitor scandal pe tocuri, iar PDL va regreta curand aceasta numire.
In al doilea rand, Gabriel Oprea de la Aparare personifica tot ce e mai prost cu sistemul nostru militar: puzderia de generali facuti pe puncte, militieni care termina Dreptul pe banda, afaceri imobiliare cu statul, politici publice gandite cu creier de Mos Teaca (mai tineti minte cum scadea prefectul Oprea preturile in piete prin controale cu jandarmii, pe vremea lui Nastase?). PDL nici nu putea gasi un personaj mai bun sa-i faca grupul de independenti de care are nevoie: Oprea aduna toate defectele la un loc.
Ministrul cooptat la Finante, Sebastian Vladescu, e chiar omul care a decis ca Romania nu mai are nevoie de FMI si s-a aruncat cu capul inainte in deficit bugetar, pe vremea lui Tariceanu. Bine face presa ca scoate din arhiva declaratiile sale privind inflatia ca solutie la problemele statului – asta ne-ar mai trebui acum, statul sa scoata camasa aruncand populatia si firmele in inflatie, in loc sa faca reformele convenite cu FMI. In acest sens, contabilul nevricos Pogea era mult mai bun, macar scoteai cu greu bani de la el.
Pe de alta parte, aceasta galerie de personaje va sta alaturi de oameni in care am mare incredere. Daniel Funeriu m-a impresionat inca de cand i-am luat primul interviu din presa, prin 2005, cand era doar un cercetator de top in Japonia si facea lobby pentru un institut romanesc de studii avansate, pe modelul celor din Japonia, Germania sau Israel, proiect de care sper ca nu va uita ca ministru al Educatiei. Funeriu este un exemplu de om cu educatie impecabila, cu rezultate certificate afara, onestitate si idei bune, plus ambitie, sper sa-l urmeze si alti romani care asteapta degeaba sa le faca altii conditii pentru a se repatria: nu mai asteptati, veniti si creati voi conditii. Mihai Dumitru a aratat si el ca poate performa pe cont propriu, la Comisia Europeana, si aceasta ar trebui sa fie o recomandare suficienta, indiferent de ce spun parlamentarii partidului care ar fi dorit postul pentru un dinozaur ca Valeriu Tabara. Teodor Baconschi combina experienta diplomatica cu un discurs conservator civilizat si conectat la dezbaterile europene, de care dreapta romaneasca chiar are nevoie.
In fine, Emil Boc insusi e un persoanj mai bun decat imaginea sa in presa. E interesant cata lume il uraste pe Boc fara sa poata articula foarte clar motivele. Faptul ca e mic de inaltime nu e suficient, iar mistourile pe tema asta ii descalifica pe prostii inalti de prin presa si politica care cred ca acesta e un argument legitim (nu e decat la zoo, calmati-va!). Faptul ca i-a fost fidel lui Basescu poate fi un motiv de enervare pentru cei care il detesta pe presedinte, dar nu un motiv sa-l detesti si pe Boc decat daca treci in patologic. Pana una alta, Boc are o agenda coerenta de reformare a statului, e dintre cei foarte putini politicieni care nu a fost acuzat niciodata, nici de catre dusmani, ca a bagat mana in bani publici sau a derulat afaceri dubioase. Asa instabil cum a fost anul 2009, Boc a aplicat toate masurile de ajustare convenite cu FMI care tineau de el, a tinut deficitul bugetar sub control in plina cadere dupa ce Tariceanu il aruncase in aer in plina crestere economica. Faptul ca unii ar fi dorit un program anticriza masiv e irelevant pentru optiunile reale. Cu ce bani? E nedrept sa-l acuzi pe Boc ca nu a aruncat cu bani in economie cand a gasit bugetul devalizat, bine macar ca a putut sa tina deficitul sub pragul convenit cu FMI in an electoral, nu putin lucru. stiu ca sunt contra curentului, dar personal nu am inca motive sa nu am incredere in persoana Boc. Insa premierul Boc va conduce un veritabil guvern Jekyll&Hyde, celebrul personaj literar cu dubla personalitate.

Cele mai citite

Cum să deschizi și dezvolți un PFA în 2025?

Deschiderea unui PFA (Persoană Fizică Autorizată) poate fi primul pas către independența financiară și construirea unei cariere pe cont propriu. Totuși, procesul implică...

Eșarfele și cultura: cum sunt purtate eșarfele în diferite colțuri ale lumii

Eșarfele sunt mult mai mult decât simple accesorii vestimentare; ele reprezintă simboluri culturale, tradiții și identități naționale în diverse colțuri ale lumii. De-a...

Cultura și istoria Malaeziei: cele mai importante situri istorice și tradiții locale

Malaezia este o destinație care te poartă printr-o călătorie fascinantă în timp, un loc unde trecutul se întâlnește cu prezentul într-o armonie uimitoare....
Ultima oră
Pe aceeași temă