7.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecialGuvernul a decis disponibilizarea a peste 25.000 de angajati

Guvernul a decis disponibilizarea a peste 25.000 de angajati

Societatile de stat ale caror politici financiare si de personal sunt monitorizate de Executiv vor disponibiliza 25.717 de angajati in acest an, mai ales in primul trimestru.
Guvernul a stabilit pentru anul 2006 limitele fondului de salarii, numarul de personal si nivelul primelor pentru societatile monitorizate. Cele mai multe reduceri de personal vor fi efectuate prin concedieri. Pentru 2006, Guvernul a decis ca fondul de salarii aferent acestor societati sa nu depaseasca maximum 4,55 miliarde lei, respectiv circa 1,2 miliarde euro. Guvernul va urmari trimestrial modul in care conducatorii societatilor respecta politica salariala si de personal si va dispune ca drepturile banesti ale acestora sa fie diminuate daca limitele stabilite nu sunt respectate. La finele anului trecut, in societatile monitorizate lucrau 287.114 angajati, iar reducerea efectiva de personal din 2006 va fi de 25.717 posturi. Dintre acestea, 20.320 prin concedieri, 2.854 prin externalizari de activitati si 2.543 din cauze naturale si alte cauze.
De la societatile subordonate Ministerului Economiei si Comertului vor fi reduse 14.435 de posturi, dintre care 10.918 prin concedieri, 3.700 de angajati vor fi disponibilizati in primele trei luni ale anului, iar in ultimul trimestru 4.048 angajati. Numai in luna martie de la societatile subordonate MEC vor trebui sa plece 2.470 de angajati prin externalizarea unor activitati. De la Ministerul Agriculturii disponibilizarile vor viza 8.753 de posturi, dintre care 7.048 vor fi eliminate prin concedieri si doar 384 prin externalizari de activitati. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului isi va reduce si ea schema cu 2.316 posturi, dintre care 2.204 prin concedieri efectuate in principal in primul trimestru al anului. Societatile subordonate Ministerului Culturii vor fi obligate sa renunte la 190 posturi, dintre care la 150 prin concedieri si cauze naturale.
Primele de vacanta, prima de Paste si alte bonusuri vor fi platite astfel incat cumulat de la inceputul anului sa reprezinte pe primele trei trimestre cel mult 65% din suma anuala corespunzatoare bonusurilor cuprinse in fondul de salarii aprobat. In fiecare trimestru, societatile vor retine o suma reprezentand 4% din fondul de salarii aferent perioadei respective, care se va utiliza numai cu avizul conducerii institutiei careia i se subordoneaza.

8.500 de posturi vor fi deblocate pentru pregatirea integrarii

Guvernul a decis redistribuirea unui numar de peste 8.500 posturi neocupate in prezent in structurile administratiei de stat responsabile de absorbtia fondurilor europene si de pregatirea procesului de integrare in Uniunea Europeana. „In Romania exista aproximativ 11.000 posturi neocupate in administratia de stat care au fost blocate. Prin aceasta decizie nu vor fi create posturi in plus, ci va fi operata realocarea posturilor vacante”, a declarat primul ministru Calin Popescu Tariceanu, dupa sedinta extraordinara de Guvern dedicata cresterii capacitatii institutionale de absorbtie a fondurilor comunitare.
Masurile instituite prin actul normativ adoptat de Executiv au drept scop intarirea capacitatii administrative a Romaniei in vederea integrarii la 1 ianuarie 2007, a aratat primul ministru Calin Popescu Tariceanu. Seful Executivului a afirmat ca aceste posturi vor fi ocupate prin concurs, iar demersurile pentru selectarea personalului vor incepe pe 7 februarie.
Personalul de specialitate din cadrul structurilor care au ca obiect de activitate gestionarea asistentei financiare din imprumuturi externe contractate sau garantate de stat, rambursabile si nerambursabile, precum si a altor credite sau imprumuturi similare, beneficiaza de o majorare cu 75% a drepturilor salariale fata de cele prevazute de lege. Decizia a fost luata in baza Legii nr. 490/2004 privind stimularea financiara a personalului care gestioneaza fonduri comunitare.
„Personalul va putea primi o retributie cu 75% mai mare pentru a putea atrage astfel oameni cu o calificare deosebita in administratia publica. De aceasta prevedere va beneficia numai personalul care gestioneaza fonduri comunitare”, a explicat premierul. Pentru asigurarea fondurilor necesare finantarii numarului suplimentar de posturi, Guvernul va majora bugetele ordonatorilor principali de credite carora li s-a aprobat cresterea numarului de posturi.

Cele mai citite

Papa Francisc denunță „aroganța invadatorului” în Ucraina și Palestina, într-un discurs de la Vatican

Papa Francisc a condamnat luni, la Vatican, „aroganța invadatorului” în Ucraina și Palestina, într-o critică indirectă asupra politicii Israelului, la o săptămână după ce...

Pierdere importantă pentru Universitatea Craiova înaintea derby-ului cu CFR Cluj

Universitatea Craiova va trebui să înfrunte liderul CFR Cluj fără Alexandru Mitriță, vedeta echipei fiind suspendată pentru cumul de cartonașe galbene. Universitatea Craiova se pregătește...

EFOR cere verificarea finanțării nedeclarate a candidatului independent Călin Georgescu

EFOR atrage atenția că o finanțare nedeclarată, poate submina corectitudinea procesului electoral și poate reprezenta un precedent periculos pentru democrația din România Expert Forum (EFOR)...
Ultima oră
Pe aceeași temă