1.4 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăSpecialGuvernatorul, stăpânul suprem al Deltei

Guvernatorul, stăpânul suprem al Deltei

Parlamentul a modificat Legea 82/1993, a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), tranşând în favoarea Ministerului Mediului disputa dintre Consiliul Judeţean (CJ) Tulcea şi minister în privinţa controlului asupra resurselor Deltei.

Potrivit noului act normativ, aflat acum la Preşedinţie pentru promulgare, Rezervaţia Biosferei Delta Dunării se va afla de acum încolo la cheremul guvernatorului ARBDD, care a devenit singurul decident în administrarea acestei arii protejate de 560.000 ha. La art. 4 al legii se prevede: „Conducerea Administraţiei rezervaţiei se realizează de către guvernator, cu rang de subsecretar de stat”.

Până acum, administrarea ARBDD era realizată de Consiliul ştiinţific al rezervaţiei, care avea în subordine un colegiu executiv din care făcea parte şi guvernatorul. Conform noilor prevederi legislative, Consiliul ştiinţific va avea atribuţii restrânse, „de îndrumare şi supraveghere a activităţii Administraţiei rezervaţiei”. Specialiştii care vor fi numiţi în noul Consiliu ştiinţific de Ministerul Mediului, la propunerea guvernatorului, nu mai au drept de veto asupra activităţilor din Deltă care produc prejudicii asupra biodiversităţii din aria protejată.

Consiliul ştiinţific, decorativ

Constantin Cabuz, secretarul CJ Tulcea, spune că „guvernatorul Deltei va fi numit, ca şi până acum, prin decizie politică a primului-ministru şi va avea puterea să ia orice decizie, de unul singur, pentru că activitatea sa nu mai poate fi cenzurată de nimeni pe timpul mandatului. Părerile specialiştilor din Consiliul ştiinţific privind administrarea resurselor din Deltă vor fi consultative şi ne putem aştepta la orice”.

În opinia guvernatorului ARBDD, Grigore Baboianu, „deciziile se vor lua în Colegiul executiv, cu consultarea specialiştilor din Consiliul ştiinţific şi a comunităţilor locale reprezentate în Consiliul consultativ, dar vor fi asumate de guvernator pentru că el poartă răspunderea administrării ariei protejate”. Guvernatorul mai spune că noile prevederi deblochează reconstrucţia ecologică a terenurilor agricole degradate aflate în administrarea CJ Tulcea, pentru că, prin lege, se instituie „zone de reconstrucţie ecologică” şi obligativitatea predării de către administratorii legali a respectivelor terenuri, la ARBDD, pentru renaturare.

Cadou pentru baronii Deltei

În noua lege, la alineatul 10 al articolului 10 se prevede că „terenurile din perimetrul rezervaţiei, domeniul public de interes naţional, aflat în administrarea ARBDD, pe care sunt amplasate active detinute de persoane fizice şi juridice, pot fi închiriate de ARBDD prin licitaţie publică, cu drept de preemţiune”.

Secretarul CJ Tulcea spune că aceasta „e o prevedere care va permite legalizarea şmecheriilor funciare practicate de-a lungul anilor în Deltă. Cei care au construit ilegal sau au titluri discutabile asupra unor clădiri şi nu deţineau terenul aferent acestora acum pot intra în legalitate”. În ultimii ani, Curtea de Conturi a descoperit că suprafeţe mari din Deltă sunt stăpânite abuziv de baronii locali. Concesionarea acestor terenuri se putea face doar prin licitaţie organizată prin hotărâre de Guvern, dar Executivul a respins toate propunerile ARBDD de organizare a unor licitaţii pentru că erau ilegale.

Cu toate acestea, firma lui Alexandru Bittner, un apropiat al lui Adrian Năstase, a construit o staţiune turistică pe 4,2 ha la Gura Portiţei fără contract de concesionare cu ARBDD, iar omul de afaceri Teodor Badiu are o staţiune de lux, la Holbina, unde gestionează un lac de peste 2000 ha, deşi nu a concesionat terenul de la ARBDD. Şefii Energy Holding deţin o cabană de vânătoare în zona Puiu şi stăpânesc, ilegal, câteva ha de teren de zonă protejată. O firmă din Braşov a realizat o bază turistică pe câteva hectare la Perişor, tot fără să închirieze terenul de la ARBDD.

Cele mai citite

Trump spune că Statele Unite vor recunoaște doar două sexe, masculin și feminin

Președintele Trump a luat măsuri, pentru a pune capăt rapid unor politici care vizează promovarea echității rasiale și protejarea drepturilor pentru persoanele LGBTQ Ordinul impune...

Joe și Jill Biden au plecat în vacanță, în orașul viticol Santa Ynez din California

Fostul preşedinte american Joe Biden şi soţia sa, Jill, au părăsit, luni, oraşul Washington, după învestirea republicanului Donald Trump în calitate de noul preşedinte...

Accident rutier pe șoseaua Colentina. Doi copii de 13, respectiv 16 ani, au ajuns cu răni la spital

Doi copii, de 13, respectiv 16 ani, au fost răniți, luni seară, fiind transportați la spital, în urma unui accident rutier produs pe Șoseaua...
Ultima oră
Pe aceeași temă