Fostul președinte georgian reformator Mihail Saakașvili, în prezent guvernator al regiunii ucrainene Odesa, a acuzat guvernul prooccidental de la Kiev că s-a scufundat în corupție și sabotează reformele, acuzații respinse ca „neadevărate” de prim-ministrul ucrainean, informează AFP, citată de Agerpres.
„Sub ochii mei, corupția a luat noi forme și s-a ridicat la un nivel” superior, a acuzat joi seară Saakașvili, care a primit cetățenia ucraineană înainte de a fi numit la sfârșitul lunii mai la Odesa, în sudul Ucrainei.
La un an și jumătate de la răsturnarea unui regim prorus considerat foarte corupt și venirea la putere a prooccidentalilor, „eu nu văd reforme”, a deplâns guvernatorul, ale cărui nemulțumiri sunt împărtășite de mulți în Ucraina și în Occident, notează France Presse.
„Și motivul pentru aceasta sunt interesele lucrative ale oligarhilor care controlează guvernul ucrainean”, a mai acuzat el. „În fiecare zi, eu vorbesc de sabotaj și nu de la Rusia sau clanurile locale, ci din partea puterii centrale”, a asigurat Saakașvili.
Prim-ministrul Arseni Iațeniuk, acuzat de unii experți pentru ritmul lent al reformelor în Ucraina, nu a întârziat să-i răspundă guvernatorului.
„Nu este demn ca un fost președinte să recurgă la acuzații neadevărate”, a răspuns el vineri, într-un briefing de presă.
„Îi înțeleg emoțiile, înțeleg că este greu pentru el. Dar este greu pentru toată lumea… Aceste emoții și acuzații nefondate aduc apă la moară celor care sunt împotriva reformelor”, a estimat el.
Unii experți ucraineni au văzut în această intervenție înflăcărată a lui Saakașvili începutul campaniei sale pentru postul de prim-ministru ucrainean, chiar dacă el însuși neagă, mai notează France Presse.
Saakașvili, un prooccidental venit la putere în Georgia în 2003 cu Revoluția Trandafirilor, a condus această fostă republică sovietică din Caucaz timp de un deceniu.
Criticat pentru stilul său autoritar și mai ales pentru războiul dezastruos cu Rusia din 2008, Saakașvili a reușit însă în zece ani să stopeze corupția și să relanseze economia acestei țări, care a cunoscut după căderea URSS în 1991 un război civil și prăbușirea economiei.