-3 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialGurmanderii de weekend: Meniuri pentru o vară „slim“

Gurmanderii de weekend: Meniuri pentru o vară „slim“

Alimentația de vară este prin excelență una plină de savoare și în general mai puțin calorică. Dar știm oare cum să îmbinăm toate principiile nutritive astfel încât să nu ne punem sănătatea în pericol?

Tania Fântână, specialistă în nutriție

fantanadesanatate.wordpress.com

Tendința naturală este de a renunța la alimentele de origine animală, la carne în special, și de a urma tipare greu de schimbat de tipul: brânză cu roșii în fiecare seară. Nu că asta ar fi neapărat ceva rău din când în când, dar trebuie să ne asigurăm diversitatea de nutrienți de care corpul nostru are nevoie. Și în plus de asta, persoanele care vor să slăbească sau care își mențin greutatea cu eforturi și atenție deosebite ar trebui să recunoască în produsele lactate, în special în cele de tipul brânzeturilor maturate, o sursă importantă de grăsimi. Și ce moment mai greșit de a mânca grăsimile decât seara?

Din cauza temperaturilor crescute, a transpirației, aciditatea stomacului scade în perioada de vară. Asta înseamnă o capacitate mai redusă de a digera carnea și produsele derivate ei. De aici și neplăcerea pe care o resimțim după consumul unei mese însemnate. Pentru a contracara acest fapt, alegem întotdeauna variante slabe de carne, le gătim cu adaos minim de grăsime (fie ea și ulei extravirgin), dacă le pregătim la grătar avem grijă să nu mâncăm straturile mai arse de carne și, nu în ultimul rând, suntem atenți la cantități. O bucată subțire de mărimea palmei ar trebui să fie de ajuns.

Aceleași precizări sunt valabile și în cazul peștelui, cu mențiunea că ar trebui să avem săptămânal două sau trei porții de pește gras în meniu. Băutul unui pahar de apă minerală pe zi ajută în sensul ușurării digestiei.

Garnituri recomandate

Dacă vrem să fim atenți cu silueta, putem alege următoarele variante de garnituri:

* Salată din frunze verzi. Dressing simplu: lămâie; oțet balsamic; iaurt până în 3,5% grăsime cu mărar. Nu uitați aici de delicioasa salată tabbouleh din pătrunjel și legume crude pentru o doză bună de vitamina C.

* Rădăcinoase: morcov și țelină; sfeclă; gulii; napi.

* Mix de legume trase la wok împreună cu puțin ulei, usturoi, ghimbir, chilly, broccoli și conopidă; păstăi de fasole verde; sticksuri de rădăcinoase; ciuperci; mazăre; varză creață.

Variante de mic dejun

Vă propun câteva combinații de mic dejun care să vă țină de foame și departe de tentațiile produselor de patiserie aflate la fiecare colț de stradă. Cine poate rezista mirosului de susan prăjit când a plecat de acasă fără să mănânce și-l așteaptă o zi grea în față?

* Smoothie-uri cu iaurturi de băut sau lapte vegetal fără zahăr, fulgi de cereale (ovăz, hrișcă, mei, orz), mix de semințe (susan, cânepă, chia, dovleac, floarea-soarelui) și o porție de fructe de sezon. Nu uitați să adăugați scorțișoară de bună calitate (Ceylon) pentru o doză bună de antioxidanți.

* O jumătate de palmă de brânzeturi mai slabe, o legumă crudă și una, două feliuțe de pâine de secară.

* Două ouă fierte sau omletă, puțină brânză sau filé de pește și o legumă crudă. Aici puteți să nu adăugați pâine, masa este destul de consistentă. Ce să facem, scutim caloriile oriunde este posibil! Grija continuă, la fiecare pas, vă va scuti de măsuri mai mari la haine fără să vă dați seama.

* Câteva linguri de salată de vinete fără maioneză, sau humus, sau fasole bătută, sau paté de ciuperci ori pate făcut în casă din migdale, ardei copți, pătrunjel, zeamă de lămâie, plus două felii mici de pâine de secară.

Tot din alimentația unei zile sănătoase de vară face parte și hidratarea corespunzătoare. Alegeți apa ca principal lichid de hidratare, limonadele neîndulcite, ceaiurile aromatice cu gheață, ghimbiratele cu lămâie și puțină miere pregătite în casă fără adaos de zahăr.

Ziua bună de mâncat sănătos se cunoaște de dimineață și până seara, așa că nu vă păcăliți cu pretextul că „e dimineață și nu se pune“ sau că „vara mai merge“. Încercați să aveți la îndemână în frigider ingrediente sănătoase și proaspete pentru a putea să le combinați fără prea multe bătăi de cap și nu faceți abuz de înghețată, prăjituri, băuturi carbogazoase sau bere.   

Cele mai citite

Bulgaria primește primele avioane F-16 noi. România va face poliție aeriană cu aparate second-hand

Jurnaliștii bulgari dau ca exemplu România, care gestionează mai bine proiectul de trecere a aviației occidentale spre aeronavele F-35 de ultimă generație Bulgaria marchează un...

Chiriile exorbitante plătite de statul român

Ministerul Fondurilor Europene achită 2,4 milioane de euro anual, pentru sediul său din nordul Capitalei Fostul ministru al Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a afirmat că...

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...
Ultima oră
Pe aceeași temă