1.1 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSpecialGura Humorului: Traseul mocăniţei a fost inaugurat cu şampanie şi fanfară

Gura Humorului: Traseul mocăniţei a fost inaugurat cu şampanie şi fanfară

Traseul mocăniţei care va funcţiona pe perioada sărbătorilor de iarnă în oraşul Gura Humorului a fost inaugurat, duminică seară, cu şampanie şi cu o fanfară care a cântat Jingle Bells şi Cântă cucu-n Bucovina, transmite Mediafax.

Peste o mie de persoane au participat, duminică seară, la Gura Humorului, la inaugurarea iluminatului în oraş şi la deschiderea curselor de mocăniţă din centrul oraşului în parcul Ariniş de pe valea râului Moldova.

Pe o scenă amplasată la punctul de plecare al mocăniţei din zona centrală a oraşului Gura Humorului a fost prezentat un spectacol folcloric, iar apoi preşdintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat debutul proiectului „Crăciun în Bucovina” şi la Gura Humorului.

El le-a spus localnicilor că pe parcursul unei luni vor fi numeroase evenimente organizate în acest oraş şi că peste o săptămână sunt aşteptaţi în zonă numeroşi ambasadori care vor veni să vadă obiceiurile şi tradiţiile la ele acasă.

Primarul oraşului, Marius Ursaciuc, a anunţat începerea curselor regulate de mocăniţă pe perioada sărbătorilor, arătând că transportul este gratis, dar cine doreşte să meargă cu mocăniţa va trebui să ceară bilet.

Personalul care însoţeşte mocăniţa este îmbrăcat cu uniforme militare habsburgice, designul vestimentar fiind realizat de artistul Radu Bercea.

Într-o atmosferă de sărbătoare, cu fanfara oraşului în primul vagon al mocăniţei, înainte de prima cursă, o sticlă de şampanie a fost spartă de mocăniţă de către preşedintele CJ Suceava.

Cele trei vagoane ale mocăniţei s-au umplut imediat de călători, iar pe durata cursei inaugurale fanfara a interpretat „Jingle Bells”, „Cântă cucu-n Bucovina” şi „Trenule, maşină mică”.

La staţia de destinaţie, unde este amplasată o scenă având ca fundal un mini-sat bucovinean, călătorii au fost întâmpinaţi de un alt spectacol folcloric.

Mocăniţa va circula pe tot parcursul Sărbătorilor de iarnă, plecările fiind din 30 în 30 de minute.

Programul „Crăciun în Bucovina” a început, duminică după-amiază, la Muzeul Satului Bucovinean, din Suceava, unde a fost organizat un spectacol pentru copii, cărora Moş Nicolae le-a oferit daruri şi a continuat în centrul municipiului reşedinţă de judeţ cu un spectacol de colinde şi aprinderea luminilor din Bradul de Crăciun.

Programul „Crăciun în Bucovina” este finanţat cu 250.000 de euro prin POR-Axa V şi promovează tradiţiile, obiceiurile şi gastronomia din Bucovina, scopul acestui proiect fiind de dezvoltare a turismului în judeţul Suceava.

Prin acest proiect se estimează o creştere cu 23 la sută a numărului de turişti care vor veni în Bucovina în decembrie 2010, faţă de decembrie 2008, când a mai fost organizat un eveniment similar, dar când majoritatea manifestărilor s-au derulat în municipiul reşedinţă de judeţ.

Cele mai citite

Consulatul General al României din Los Angeles și-a reluat activitatea, după incendiile din zonă

Autoritățile locale americane au informat că zona în care se află Consulatul este, în prezent, sigură Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că activitatea Consulatului...

Diana Șoșoacă a fost prezentă la ceremonia de învestire a președintelui venezuelean Nicolás Maduro

Diana Șoșoacă, liderul partidului SOS România, a călătorit în Venezuela, unde a participat la ceremonia de învestire a președintelui Nicolás Maduro, în ciuda controverselor...

Cel mai mare miting împotriva anulării alegerilor prezidențiale. Ce recomandă Jandarmeria

Manifestația este autorizată și va începe în Piața Universității la ora 12:00, urmând să se încheie, potrivit programului, la ora 23:00 Partidul Alianța pentru Unirea...
Ultima oră
Pe aceeași temă