Marti, Bursa de Valori Bucuresti a fost mult mai impresionata de cresterea burselor asiatice si europene decat de reducerea ratingului de tara din partea Standard and Poors. Desi in mod normal stirea potrivit careia ratingul de tara a fost scazut pentru toate categoriile de imprumuturi ar fi trebuit sa aiba un impact negativ si sa cauzeze o continuare a scaderii preturilor actiunilor romanesti, in piata situatia a fost exact inversa.
Am avut o deschidere pozitiva de cateva procente pe fondul unei lichiditati reduse, dupa care (asa cum s-a intamplat de fiecare data in ultimele doua saptamani) cumparatorii au inceput sa bata in retragere, iar vanzatorii au devenit ceva mai agresivi. Ca atare, piata a scazut din nou la niveluri foarte apropiate de cele de la inchiderea zilei anterioare, atat in cazul indicilor, cat si al majoritatii titlurilor lichide. SIF-urile chiar intrasera consistent pe minus dupa prima jumatate de ora.
A iesit in evidenta in special SIF3 Transilvania, ale carui actiuni au stat timp de cateva ore in zona de -10% fata de pretul de inchidere de luni. Pe masura ce indicii europeni au facut in continuare progrese, iar la deschidere bursa americana, de asemenea, a aratat o tendinta de crestere, si actiunile romanesti au reinceput sa se aprecieze. Cu doua ore inainte de finalul de zi, majoritatea SIF-urilor se tranzactionau cu cresteri de 8%-10%. Cel mai mult a crescut SIF5 Oltenia (12,22%). si in sedinta de luni SIF Oltenia s-a remarcat cu o evolutie mai buna decat a celorlalti emitenti din aceeasi categorie. Evolutia cea mai slaba din acest sector in sedinta de marti a apartinut lui SIF3 Transilvania (3,36%).
O serie de emitenti au inchis ziua de marti cu cresterile maxime permise de sistemul electronic de tranzactionare (15%): Amonil, Petrom, Altur, Alro, Azomures. Aprecieri de peste 10% au avut si Transgaz, Biofarm, Rompetrol Well Services si Turbomecanica.
Indicele BET-FI a avut cea mai importanta apreciere (7,47%), in vreme ce BET si BET-XT au castigat fiecare peste 5%.