Retrocedarea pamanturilor detinute de grofii unguri din Ardeal declarati tradatori de tara in urma celui de-al doilea razboi mondial este subiect de disputa politica si judiciara. Mostenitorii grofilor Banffy, Bethlen si Kemeny au cerut sa li se retrocedeze jumatate din padurile muresene. Comisia judeteana Mures de aplicare a legilor de reconstituire a dreptului de proprietate a terenurilor agricole si forestiere le-a respins solicitarea la finele lui 2006, considerand ca bunurile nobililor unguri colaborationisti cu Germania hitlerista au fost confiscate de statul roman inainte de instaurarea comunismului. Mai exact, o lege din 9 februarie 1945 i-a declarat pe acestia tradatori de tara si le-a confiscat averile. Urmasii grofilor considera ca familiile nobiliare nu si-au pierdut drepturile de proprietate asupra averilor in 1945, ci doar dreptul de a administra aceste averi. Acest punct de vedere este impartasit si de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. Tot in 2006, UDMR a incercat sa treaca prin Parlament un proiect de lege care sa permita retrocedarea acestor averi. Initiativa a fost respinsa, insa UDMR nu a renuntat si intentioneaza refacerea proiectului in acest an.
“Din coroborarea actelor depuse si a celor eliberate de Arhivele Nationale – Directia Judeteana Mures, potrivit Tabelului despre paduri si bunurile de natura silvica CASBI situate in judetul Mures care, in baza Ordinului nr. 141402/1948 al Ministerului Silviculturii, au fost preluate in custodie de catre Directia Silvica, terenurile solicitate nu fac obiectul Legii 247/2005, fiind preluate in baza Legii 91/1945 pentru infiintarea Casei de Administrare si Supraveghere a Bunurilor Inamice, anterior perioadei de referinta din Legea 247/1945, si anume 6 martie 1945”, se arata in decizia luata de comisia judeteana Mures de aplicare a legilor de reconstituire a dreptului de proprietate a terenurilor agricole si forestiere, semnata de prefectul Ciprian Dobre si de secretarul comisiei, Zamfira Pora. Prin Legea 91/1945, statul roman a intocmit imediat dupa razboi o lista neagra cu nobilii maghiari declarati tradatori de tara si proprietatile acestora: terenuri agricole, paduri, castele, fabrici si alte bunuri personale sau cu caracter juridic. Pe aceasta lista apar numele mai multor familii de grofi unguri dintr-o serie de judete, mai ales din zona centrala si de nord-vest a Ardealului, care au colaborat cu Germania nazista si au luptat impotriva statului roman dupa 23 august 1944.
Familiile Bethlen, Banffy si Kemeny, expropriate
Comisia judeteana Mures a respins cu 10 voturi pentru si doua impotriva solicitarea de retrocedare a peste 47.000 de ha de padure (jumatate din fondul forestier al judetului Mures) din partea urmasilor grofilor Banffy, Bethlen si Kemeny, constituiti in Asociatia “Gudea Mester Hazo”. Motivul? Cele trei familii au fost expropriate de proprietatile lor potrivit Legii 91 din 9 februarie 1945, privind infiintarea Casei de Administrare si Supraveghere a Bunurilor Inamice (CASBI). “Legea se refera la cei care au colaborat ori s-au retras odata cu armatele hitleriste de ocu-patie”, ne-a declarat Liviu Boar, director al Arhivelor Statului Mures. Legea 91 a fost adoptata ca urmare a articolului 8 al Conventiei de Armistitiu din 12 septembrie 1944, incheiata intre Romania si Aliati impotriva Germaniei. “Romania a fost obligata sa conserve bunurile tuturor supusilor inamici germani si unguri. Chiar inainte de aceasta Conventie, Romania luase oarecare masuri pentru blocarea bunurilor inamice”, se arata in Legea 91. Totodata, potrivit decretului semnat de Regele Mihai, CASBI a fost pusa sub autoritatea tutelara a Ministerului Finantelor. “Pentru atingerea scopului, acestei Case i s-au conferit toate drepturile necesare pentru numirea si revocarea sechestrelor, pentru verificarea gestiunilor lor”, mai spune Legea 91. Aceste prevederi evidentiaza faptul ca rolul CASBI nu a fost doar unul de administrare a bunurilor inamicilor, ci si de expropriere si sechestrare a proprietatilor acestora.
Mostenitorii grofilor au dat in judecata comisia judeteana
Reprezentantii descendentilor grofilor au dat in judecata comisia judeteana Mures pentru decizia de respingere a notificarii de retrocedare a padurilor. Procesul se judeca, pe fond, la Reghin. Mandatarul familiilor Banffy si Bethlen, Csuszner Ferencz, considera ilegala decizia comisiei judetene. “Legea CASBI nu prevede decat administrarea si supravegherea bunurilor inamicilor. Mostenitorii au dreptul la retrocedare pentru ca nu si-au pierdut dreptul de proprietate. Ei au ramas proprietari. Acest lucru este demonstrat de mai multe documente care sunt la arhiva. Se vorbeste clar despre faptul ca, dupa terminarea razboiului, multi au reintrat in posesia bunurilor lor, chiar au fost legi care au prevazut retrocedarea bunurilor CASBI. Exista chiar o prevedere care spune ca proprietarii declarati inamici au fost obligati de autoritatile comuniste sa plateasca retroactiv impozite pe bunurile lor, desi acestea fusesera administrate de CASBI”, ne-a spus Ferencz. El a invocat si decizia luata de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. “Trebuie avut in vedere faptul ca, potrivit dispozitiilor art. 2 din Legea 91/1945, Casei de Administrare si Supraveghere a Bunurilor Inamice i se confereau doar atributii de administrare si supraveghere asupra bunurilor mobile si imobile ale statelor german si ungar, persoanelor juridice si fizice de nationalitate germana sau ungara”, se spune in decizia autoritatii de resort. Totodata, mandatarul grofilor s-a referit si la punctul de vedere exprimat in legatura cu acest subiect de catre Consiliul Legis-lativ. Din pacate insa, acest punct de vedere nu clarifica situatia. Consiliul Legislativ aminteste de o lege din 1946 care aduce modificari Legii 91/1945 si vorbeste de exceptarea de la prevederile actului normativ a bunurilor considerate “personale”, in care sunt incluse si padurile. Aceeasi lege de modificare a Legii 91 mentioneaza si faptul ca “nu se restituie proprietarilor si sunt puse sub controlul statului bunurile apartinand persoanelor care au luat parte – in calitate de voluntari in armatele straine sau in organizatii paramilitare de orice fel – la razboiul impotriva Natiunilor Unite sau a statului roman”. In consecinta, grofii unguri au fost declarati tradatori de tara tocmai pentru colaborarea cu Germania nazista.
Proiect de lege special, respins in Parlament
UDMR a incercat sa treaca prin Parlament un proiect de lege care se referea in mod special la restituirea bunurilor preluate in 1945 de Casa de Administrare si Supraveghere a Bunurilor Inamice. Proiectul a fost respins in primavara anului trecut, atat la Camera Deputatilor, cat si la Senat. Era cat pe ce ca acest proiect sa fie adoptat prin aprobare tacita. Initiatorul, senatorul Zoltan Puskas, a recunoscut faptul ca Legea 247/2005 nu se poate aplica si grofilor trecuti pe lista CASBI, fiind in asentiment cu decizia luata de comisia judeteana Mures. “Proprietatile CASBI nu intra sub incidenta Legii 247. Era nevoie de o reglementare noua. Nici Legea 10 nu poate rezolva problema imobilelor CASBI. Intentionez sa refac proiectul si sa-l reintroduc in Parlament”, ne-a mai spus Puskas.
“Nu puteam retroceda tradatorilor de tara”
Directorul Arhivelor Mures ne-a mai declarat ca exista la Arhivele Nationale un tabel de evidenta din 1949 a tuturor proprietatilor expropriate de CASBI, preluate apoi de statul comunist. Pe aceasta lista apare si societatea “Gudea Mester Hazo”, cea pe care urmasii Banffy, Bethlen si Kemeny au reinfiintat-o, pentru administrarea padurilor revendicate pe Valea Muresului. Surse din cadrul Directiei Silvice Mures ne-au spus ca ROMSILVA s-a opus in comisia judeteana cererii de retrocedare a padurilor. “A fost o decizie normala. Cum puteam sa sprijinim retrocedarea padurilor tradatorilor de tara, celor care au fugit cu nemtii si au luptat impotriva Romaniei?”, ne-au intrebat, retoric, sursele citate. Aceleasi surse au adaugat ca este o mare batalie pe padurile din Mures, considerate cele mai bune din centrul Transilvaniei. Este vorba de terenurile forestiere din regiunea Deda-Reghin-Toplita, din muntii Calimani si Gurghiu.