» Cu toate ca temperaturile scazute si-au facut simtita prezenta din plin, la nivelul judetului nostru nu au aparut cazuri de gripa.
» In aceeasi perioada a anului trecut se inregistrau in judetul Constanta primele cazuri de imbolnaviri cu gripa.
Potrivit reprezentantilor Compartimentului de Epidemiologie din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica din Constanta, pana la ora actuala nu a fost inregistrat nici un caz de gripa, insa numarul afectiunilor respiratorii a cunoscut o scadere cu 5,20% in randul cetatenilor. Peste 1.800 de cazuri de infectii acute ale cailor
respiratorii superioare (I.A.C.R.S.) si pneumonii s-au inregistrat in ultima saptamana in judetul Constanta. Reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica Judeteana (A.S.P.J.) Constanta au declarat ca doar 1.232 persoane s-au prezentat la spital cu infectii acute ale cailor respiratorii superioare si numai 50 au necesitat internarea. De asemenea, in ultima saptamana s-au inregistrat 610 de cazuri de pneumonii, iar 81 de persoane au fost internate. Grupele de varsta cele mai afectate, atat la I.A.C.R.S., cat si la pneumonii, sunt 0- 4 ani si 15- 64 ani.
Specialistii apreciaza ca, in evolutia morbiditatii prin afectiuni respiratorii acute, se constata o scadere a numarului de I.A.C.R.S. si pneumonii fata de ultimele trei saptamani, dar si fata de aceeasi saptamana a sezonului anterior. Medicii recomanda in continuare vaccinarea populatiei. Vaccinul este contraindicat persoanelor cu hipersensibilitate la proteinele din ou sau la alte componente proteice. Efectele adverse ale vaccinului se pot manifesta la nivel local (dureri si tumefactii la locul inocularii) si la nivel general (febra, stare generala alterata, dureri musculare, cu durata de 2-3 zile).
Gripa debuteaza
brusc, cu frisoane si febra (39-40 de grade), dureri musculare puternice, dureri de cap, oculare si oboseala marcata. Fata este usor congestionata, ochii lacrimosi, ce nu suporta lumina (fotofobie). De mentionat este faptul ca transmiterea gripei se realizeaza direct (picaturi de secretie nazofaringiana din aer) si indirect (obiecte proaspat contaminate cu secretii infectante). Contagiozitatea gripei este destul de mare, transmiterea facandu-se cu rapiditate, mai ales in colectivitati (de lucru si scolare). Durata contagiozitatii unui caz este de trei-cinci zile.