21.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialGrindul Chituc, o altfel de vacanta

Grindul Chituc, o altfel de vacanta

» Este singurul taram virgin al litoralului romanesc.

» Este un loc cum putine sunt in lume, zona fiind bogata in specii pe cale de disparitie.

Situat intre mare si delta, Grindul Chituc impresioneaza prin frumusetea salbatica a locului, un spatiu neatins inca de forfota turistilor. Grindul este important pentru ca separa lacul Sinoe-Razelm de mare. Mirosul sarat al valurilor, nisipul foarte fin, scoicile de marimi impresionante, fauna dau impresia unui loc binecuvantat. Hectare de stuf, speciile rare de flori de culori vii, pasari cum nicaieri nu s-au mai vazut, toate acestea fac din grind un taram rupt din rai. Nisipul ce straluceste in razele soarelui imbie la visare. In mijlocul acestui loc salbatic pot fi admirate, la orice ora din zi sau noapte, vietuitoare dintre cele mai frumoase si rare.

Un colt de rai
Primii pasi in Grindul Chituc iti dau impresia ca te afli intr-un labirint in care te poti rataci. Drumurile care se despart la un moment dat iti dau impresia ca fara un al saselea simt ai putea fi pierdut. Pentru a ajunge spre grind trebuie sa faci la dreapta, treci pe langa ruinele Intreprinderii de Metale Rare, dupa care se merge timp de aproximativ o ora pentru a ajunge la Grindul Chituc. Cativa dintre satenii din Corbu sunt angajati la aceasta intreprindere, rolul lor fiind de a pazi mormanul de fiare vechi. Daca ii abordezi, acestia te ghideaza catre locul in care vrei sa ajungi. Localnicii povestesc ca, de la an la an, numarul masinilor care intra in sat isi doresc sa ajunga  la grind. In cazul fericit in care nimeresti de la prima incercare, drumul dus-intors cu masina se face in aproximativ doua ore.

Turism… la cort
Desi este situat in judetul Constanta, putini locuitori cunosc acest colt de rai, insa din ce in ce mai multi turisti cauta aceasta plaja. Multi oameni de afaceri sunt interesati de zona pentru ca are potential. Cum lumea tanjeste dupa astfel de locuri, departe de civilizatie, unde linistea e la ea acasa, interesul pentru Grindul Chituc e normal sa creasca. Multi turisti, fideli ai Vamii Vechi, aleg azi zona Grindul, in detrimentul celorlalte statiuni. Renumele acestei plaje virgine aduce in zona si turistii straini, la care se pare ca informatia ajunge mai repede decat la localnicii judetului. Acestia vin dornici sa descopere tinuturi la care nu toata lumea are acces, poate din cauza lipsei de informatie, poate din ignoranta. Aceasta zona unica in Dobrogea face parte din rezervatia Biosferei Delta Dunarii.

 

Localnicii se mandresc cu grindul si spera ca investitorii sa descopere aceasta zona, sa o intretina si sa o valorice. Daca pana anul acesta singurul turism practicat a fost cel de cort, satenii spera ca pe viitor sa aiba cereri de cazare pentru a castiga si ei un ban de pe urma curiozitatii turistilor. Pentru cei care doresc sa experimenteze locuri inedite si in extrasezon tinuturile sunt ciudate. Toamna, cand litoralul se linisteste de forfota turistilor, exista persoane care vin si profita de linistea si frumusetea taramului de aici. Pana si pe parcursul iernii strainii, iubitori de natura,  se incumeta sa patrunda nestingheriti pe taramuri unde nu au mai calcat niciodata.

Refugiul oferit de natura
"Natura reuseste sa surprinda de fiecare data prin locuri pe care le scoate la iveala parca fara sa ii pese de ce s-ar putea intampla cu ele. Aici, fiecare apus sau rasarit are alta savoare, iar marea oglindeste aceste fenomene ca fiind cele mai de pret bijuterii pe care le poate avea. Intr-o liniste pe care cu greu o poti descrie si pe care parca abia o suporti, in comparatie cu agitatia orasului, locul reuseste sa-si pastreze magia de care trebuie sa te lasi invaluit odata pasit pe acel taram", afirma Cosmin Stanciu, student in cadrul Facultatii de Arte "Ovidius".

Locul care moare ziua si renaste dimineata
Despre un loc pe care il vezi o data in viata nu poti spune multe cuvinte pentru ca nu isi au rostul. Experienta Grindul Chituc trebuie traita si nicidecum povestita sau explicata. Tot ce poate fi salvat din acel loc se poate imortaliza in cateva poze pentru ca a doua zi intreg peisajul se schimba, nimic nu ramane ca ziua ce a trecut. Taramul moare cu fiecare apus si renaste cu fiecare rasarit.

Cele mai citite

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...
Ultima oră
Pe aceeași temă