14.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialGrevă spontană la o fabrică de confecţii din Miercurea Ciuc

Grevă spontană la o fabrică de confecţii din Miercurea Ciuc

Aproximativ 300 de angajaţi de la fabrica de confecţii din Miercurea Ciuc au declanşat, joi, o grevă spontană, nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi de tăierile salariale, activitatea societăţii fiind astfel blocată, transmite Mediafax.

Aproximativ 300 de muncitori din totalul de 350 de angajaţi ai SC Confecţia SA Miercurea Ciuc au refuzat, joi, să pornească utilajele şi au ieşit în curtea societăţii, protestând faţă de conducere şi reclamând condiţiile de muncă, salariile mici şi neplata corespunzătoare a orelor suplimentare.

Muncitorii au declarat că nemulţumirile sunt mai vechi, însă ceea ce a determinat greva a fost o tăiere de şase la sută din salariul pe luna iulie, care este, în cel mai bun caz, echivalentul salariului minim pe economie, în pofida orelor suplimentare lucrate.

„Luna trecută am lucrat câte 12 ore, trei zile pe săptămână, şi am primit un salariu de mizerie, am fost penalizate şi cu şase la sută din leafă pentru că, spune directoarea, am avut întârzieri la livrarea mărfii clienţilor. Sunt minciuni şi, mai mult, orele suplimentare ne-au fost plătite cu 75 la sută”, a afirmat una dintre protestatare.

Angajatele au susţinut că lucrează la o temperatură de 35-37 de grade Celsius şi că li se dă „câte un sifon la patru persoane”, că ambulanţele ajung şi de două ori pe zi la poarta fabricii pentru a prelua muncitoare leşinate, că lucrează şi sâmbăta, precum şi în zilele declarate sărbători legale, iar de un an nu li s-a permis angajaţilor să îşi ia concediul legal de odihnă.

Totodată, salariaţii fabricii de confecţii s-au arătat nemulţumiţi că nu primesc bonuri de masă, că salariile le sunt virate cu întârziere, veniturile nete lunare fiind de aproximativ 600 de lei în cel mai bun caz, în condiţiile în care există comenzi şi întreaga producţie merge la export, în Franţa şi în Italia.

„Livrăm marfă continuu, de două ori pe săptămână pleacă de la noi camioanele încărcate cu costume bărbăteşti de gală pentru Franţa şi Italia. Am încercat să stăm de vorbă cu conducerea societăţii, dar ni s-a spus că cine vrea să muncească să rămână, iar cui nu îi convine să plece. Asta nu e o soluţie, noi lucrăm de 30-40 de ani la fabrica aceasta, de o viaţă, să plece ei, nu noi, că ei sunt cei care câştigă peste o mie de euro pe lună, iar pe noi ne ţin cu a zecea parte din cât primesc ei şi stau cu biciul pe noi, mai rău ca sclavii suntem aici”, a afirmat o altă angajată a fabricii.

La câteva ore de la declanşarea protestului spontan, pe poarta fabricii a intrat o maşină în care se afla directorul SC Confecţia SA, Tatiana Gabriela Ermilov, care a refuzat să discute cu jurnaliştii, iar pe muncitorii protestatari a încercat, fără succes, să îi convingă să intre în ateliere.

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Harghita au declarat corespondentului MEDIAFAX că fără o sesizare din partea angajaţilor de la fabrica de confecţii nu pot interveni în sprijinul acestora, şi nici nu pot face un control privind condiţiile de muncă.

„Am aflat de la jurnalişti în ce condiţii se lucrează la SC Confecţia SA. Din păcate, noi nu putem interveni în absenţa unei sesizări depuse în scris la ITM”, a spus inspectorul şef adjunct al ITM Harghita Ileana Mocrei.

Muncitorii de la SC Confecţia SA nu sunt afiliaţi vreunui sindicat care să le apere drepturile, dar reprezentantul ITM a spus că acesta nu este un impediment, întrucât muncitorii îşi pot desemna, prin vot majoritar, delegaţii care să le aducă nemulţumirile în atenţia inspectorilor de muncă.

„Situaţia pe care o reclamă ei reprezintă în mod clar o încălcare a legislaţiei muncii şi pentru asta delegaţii lor trebuie să vină sau să ne scrie pe e-mail toate probelemele cu care se confruntă. Nu au de ce să se teamă, pentru că noi suntem obligaţi prin lege să garantăm confidenţialitatea identităţii petenţilor”, a concluzionat Ileana Mocrei.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, conducerea societăţii nu a ajuns la o înţelegere cu angajaţii, aceştia continuându-şi protestul în curtea fabricii, iar activitatea este blocată.

La protestul de joi nu s-au alăturat personalul CTC (controlul tehnic al calităţii), şefii de secţie şi maiştrii, care, potrivit muncitorilor, „sunt mână în mână cu directorii şi primesc salarii mari”.

Cele mai citite

Lionel Messi și Luis Suarez deschid ușa pentru Neymar la Inter Miami! „Știm cine este și ce poate”

Neymar, fostul coechipier al lui Lionel Messi și Luis Suarez la Barcelona, își exprimă dorința de a reface celebrul trio MSN, iar cei doi...

Diferențe semnificative între numărul de bancomate în mediul urban și rural din România

Conform Băncii Naționale a României (BNR), România dispune de 8.750 de bancomate în mediul urban, în timp ce în mediul rural sunt doar 1.077. Deși...

Producția de servicii din UE: Danemarca, Grecia și România au înregistrat cele mai mari scăderi

Producția de servicii a înregistrat o creștere de 1,5% în Uniunea Europeană și de 1,7% în zona euro în octombrie 2024, comparativ cu aceeași...
Ultima oră
Pe aceeași temă