Plănuita lovitură a sindicatelor nu a avut efectul scontat, deşi acum două săptămâni liderii dădeau asigurări că pe 31 mai vor bloca activitatea din educaţie, sănătate şi administraţie publică. Ieri situaţia de pe teren a arătat cu totul altfel. Primii care au spart greva au fost profesorii, care s-au prezentat la proba de bacalaureat. Aceştia au renunţat la asul din mânecă, prin care puteau pune presiune pe Guvern, şi au făcut astfel încât bacalaureatul să se desfăşoare în condiţii normale.
Ieri elevii de clasa a XII-a au dat examenele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă străină. În Bucureşti, la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, foile A4 tipărite cu „Grevă generală” nu i-au împiedicat pe profesori să-i invite în sălile de examen pe cei aproximativ o sută de elevi care mişunau în faţa liceului. La „Petru Rareş”, elevii de-a XII-a erau liniştiţi de la intrare. Sub anunţul de grevă generală, dascălii le transmiseseră că „examenul de bacalaureat se va desfăşura în condiţii normale”. Liceul „Eugen Lovinescu” din Capitală avea ieri porţile încuiate şi atent păzite de un agent de securitate. Nu pentru că ar fi fost grevă, ci pentru că elevii nu puteau fi deranjaţi în timpul probei de bacalaureat.
În ţară au fost incidente doar în judeţul Bacău, la liceul din Târgu Ocna, unde elevii au refuzat să intre la bacalaureat pentru că o parte din profesorii din comisia care ar fi trebuit să-i supravegheze nu s-au prezentat. În rest, bacalaureatul a decurs conform programului. La finele zilei, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că la greva generală au participat mai puţin de 25% din totalul profesorilor care nu au fost angrenaţi în bacalaureat.
„Facem, nu facem grevă, oricum ne taie salariile”
Funcţionarii Serviciului Public pentru Finanţe Publice Locale al Sectorului 6 din Bucureşti păreau ieri indiferenţi la încetarea activităţii din instituţiile altor sectoare. În jurul orei 13.00, pe la ghişeele serviciului trecuseră deja câteva sute de cetăţeni. La auzul cuvântului „grevă”, funcţionarii dau din cap neîncrezători. „De ce am face grevă? Oricum nu se rezolvă nimic şi, după ce că o să ne taie, ne mai uşurăm şi noi de nişte bani pentru zilele de grevă”, ne explică o funcţionară. Şefa Biroului de Relaţii Publice, Marina Neculcea, spune că angajaţii sunt cei care decid dacă fac grevă generală sau
nu: „Nu ştiu câţi funcţionari chiar cred că greva va rezolva ceva”. O atmosferă similară domnea şi la Direcţia Locală de Evidenţă a Persoanelor din acelaşi sector, unde funcţionarii eliberau acte pe bandă rulantă. „Nouă nu ni s-a spus nimic de grevă. Facem, nu facem, oricum ne taie din salarii”, spune o angajată în timp ce invită în birou un bărbat venit să-şi facă o poză pentru paşaport.
„Le-a cam scăzut elanul”
Preşedintele Sindicatului Salariaţilor din Primăria Sectorului 6, Laurenţiu Briceag, confirmă că funcţionarii au fost cei care au decis să nu mai intre în grevă. „Când oamenii au aflat că sindicatul nu are bani să bugeteze greva şi că ei vor suferi pierderile, le-a cam scăzut elanul. Se apropie şi concediile, au salarii mici şi ar fi pierdut şi unul-două milioane din salariu, în funcţie de câte zile ar fi stat în grevă.” Funcţionarii Direcţiei de Venituri, Impozite şi Taxe Locale din sectorul 3 se arată mult mai încrezători în forţa grevei, dar recunosc faptul că „nu prea e generală”, pentru că sectoarele 6 şi 1 au „trădat”. La ei însă pe uşă sunt lipite afişe care anunţă cetăţenii, cu litere mari şi negre, că e „Grevă generală pe termen nedeterminat”.
„Am salariul net 800 de lei, înainte de reducere. Cum să nu intru în grevă? Ştiu că pierd banii pe zilele de grevă, că nici sindicatele n-au bani să le plătească, dar n-am alternativă!”, spune unul dintre consilierii juridici ai instituţiei. Şeful său, Romel Neagu, prezent în rândul angajaţilor, e şi vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie şi consideră măsurile Guvernului „de-a dreptul dezastruoase”.
La sediile Poliţiei Comunitare, solidaritatea faţă de funcţionarii publici nu s-a manifestat prin grevă, ci prin susţinere morală. Astfel, la Poliţia Comunitară din sectorul 6, cetăţenii care intrau şi ieşeau ieri de zor din birourile instituţiei, ca într-o zi normală de lucru, erau întâmpinaţi de un scurt comunicat postat pe uşa biroului: „Sindicatul Bona Fides solidarizează cu mişcările de protest declanşate în această perioadă, dar consideră că siguranţa cetăţeanului şi ordinea publică reprezintă interese prioritare”.