18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialGreva generala la "Electromures"

Greva generala la „Electromures”

Peste 80 la suta din angajatii SC „Electromures” SA Targu-Mures au intrat, ieri dimineata, in greva generala. Cei peste 180 de angajati ai firmei se plang de salariile mici si conditiile proaste de munca.
Cu toate acestea, societatea este singura unitate din tara care produce lampi pentru cele mai celebre marci de motociclete din lume. In timp ce oamenii stau in frigul crancen din ultima vreme, administratorul italian al firmei se afla prin Franta, sustin oamenii. Mai mult decat atat, vechiul contract colectiv de munca incheiat la nivelul societatii a expirat in urma cu trei luni si nu s-a putut negocia unul nou, intrucat patronatul a refuzat sa ia in considerare cresterile salariale solicitate de sindicalisti.
„Azi, de la ora 6 dimineata, am intrat in greva generala nelimitata. Inca nu a venit nimeni sa incercam sa gasim o modalitate sa dezamorsam conflictul de la „Electromures””, a declarat liderul Sindicatului Liber din cadrul societatii, Zoltan Vasarhely. El a spus ca sindicatul a solicitat cresterea salariului minim brut pe societate la 540 RON, deoarece majoritatea angajatilor au un castig net sub 340 RON, precum si acordarea tichetelor de masa pentru fiecare zi lucratoare.
Oferta patronatului a constat intr-o crestere salariala de 9 RON si trei tichete de masa in plus fata de cele 15 de care beneficiaza salariatii. Directorul partii romane a fabricii este de acord cu greva si cererile angajatilor, dar a spus ca ele nu pot fi satisfacute din lipsa de bani. „Patronatul a facut o oferta in termeni legali si reali. Dupa parerea mea sunt partial intemeiate pentru ca nu pot fi solutionate sume atat de mari intr-o perioada atat de scurta”, a spus Emil Demian.
De asemenea, angajatii se plang atat de salariile mici, cat si de lipsa apei calde, caldurii, a vestiarelor sau toaletelor. „Salariile sunt foarte mici, avem 95 de euro negociat pentru salariu si in acesti 95 de euro avem si vechimea”, a spus una dintre muncitoare, Kellemen Ida.
Reprezentantul patronatului, Emil Demian, a spus, la randul sau, ca se va intra la negocieri abia dupa ce administratorul societatii, Gabrielle Follo, va reveni in tara.

Cele mai citite

Patriarhia Română îndeamnă la rugăciune și solidaritate din partea clericilor și credincioșilor în fața avertizărilor meteo de furtuni

În contextul avertizărilor meteorologice de cod galben și portocaliu de furtuni puternice și ploi abundente, Patriarhia Română face apel la rugăciune și solidaritate din...

Pilații din Pontus Euxinus

În politica noastră cea de toate zilele – ia-o, Doamne, și du-o de aici! -, prinde rădăcini tot mai solide un obicei care,...

Eroul de la Năstasia

Dragul nostru Ilie Năstase, cunoscut mai ales pentru câteva voleuri luate de la poliție fiind prins băut la volan, dar și pentru schimbarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă