11.4 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialGreva de la metrou afecteaza 400.000 de calatori zilnic

Greva de la metrou afecteaza 400.000 de calatori zilnic

Nemultumiti de salarii si conditiile de munca, angajatii „Metrorex” au declansat ieri, incepand cu ora 4, greva generala. Conform prevederilor legii, sindicalistii trebuie sa asigure o treime din activitate, din acest motiv, circulatia garniturilor de metrou este asigurata doar in intervalul orar 16-23.30. Protestul este organizat de Uniunea Sindicatelor Libere Metrou si este sustinut de peste 99% din salariati.
Ieri, nici un tren nu a parasit depourile. Peroanele erau pustii, doar cate un angajat ici-colo. Statiile de metrou au fost inchise, la tot pasul fiind postate panouri de avertizare pentru calatori, care erau instiintati de protestul care avea loc. La gurile de intrare in metrou erau prezenti numerosi reprezentanti ai USLM si jandarmi care asigurau ordinea. Nu s-au semnalat incidente, majoritatea calatorilor fiind deja informati de faptul ca se desfasoara o greva generala. Din cand in cand, unii curiosi intrebau cand se reia circulatia.
Zilnic, metroul este utilizat in medie de circa 600 mii de calatori. Intreruperea circulatiei garniturilor de metrou a afectat circa 350 mii-400 mii de calatori.

Citatie pentru suspendarea actiunii

Inca de la ora 8 dimineata, liderii sindicatului care au organizat actiunea au primit citatie pentru a se prezenta joi, 17 noiembrie a.c., ora 8, la Judecatoria Sectorului 4, ca urmare a unei solicitari venite din partea Administratiei „Metrorex” pentru suspendarea grevei.
„Daca instanta va decide ca trebuie sa intrerupem greva, lucrul ar putea fi reluat in maximum o ora si jumatate. Decizia de intrerupere a grevei nu poate fi data decat daca este pusa in pericol siguranta calatorilor”, a declarat Ion Radoi, liderul USLM. Sindicalistii cer o majorare de salariu cu circa 20%, in timp ce administratia afirma ca pentru acest an restrictiile de buget fac imposibil acest fapt. An de an, lucratorii de la metrou au avut parte de majorari salariale, in conformitate cu prevederile Contractului Colectiv de Munca. Pentru perioada de greva, salariatii vor primi o parte din drepturile banesti din fondul de greva al sindicatului.
Din 1990 si pana in prezent, la metrou au avut loc sase greve generale, ultima in 1999 (timp de trei zile), cea mai lunga fiind in anul 1996, timp de 12 zile.
In zilele de greva circulatia se reia la ora 16, calatorii avand acces la peron la ora 15.50.

Cele mai citite

Liga Campionilor: Real Madrid și Bayern Munchen au pierdut în deplasare

Real Madrid, deţinătoarea trofeului, şi Bayern Munchen, performera primei etape, au pierdut meciurile susţinute în deplasare, miercuri seara, în etapa a doua a Ligii...

Alina Bica scapă de executarea unei pedepse de patru ani de închisoare cu executare

Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, a scăpat de executarea pedepsei de patru ani de închisoare pentru favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender. Curtea de...

Sancțiuni impuse de SUA, Marea Britanie și Australia pentru combaterea grupului de infractori cibernetici ruși Evil Corp

SUA, Marea Britanie și Australia au impus sancțiuni împotriva a șapte cetățeni ruși și a două companii aparținând unui agent FSB (Serviciul Federal de...
Ultima oră
Pe aceeași temă