-3 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialGreva de la Metrorex, actiune cu substrat electoral

Greva de la Metrorex, actiune cu substrat electoral

» Cu doua saptamani inainte de alegeri, sindicalistii metroului ameninta cu greva generala, dupa ce Guvernul interimar Boc nu le-a satisfacut cererea de crestere salariala de 26%.

» Cu o avere impresionanta, liderul sindical al Metrorex, Ion Radoi, fost parlamentar PSD, recunoaste nonsalant: "Da, sunt inca in PSD". Metrorex si o mare parte a miscarii sindicale sunt eterna arma de santaj a PSD, spune analistul Ilie Serbanescu.

Sindicalistii de la Metrorex nu renunta la proteste si ameninta cu greva generala, in plina campanie electorala si criza economica revendicarea lor fiind una singura: salarii mai mari cu 26%. Salariile de la metrou au mai crescut cu 23% si anul trecut. Daca Guvernul nu le face pe plac, sindicatul spune ca declanseaza greva generala marti. Ieri, metrourile au plecat din depouri cu doua ore intarziere si aproximativ 200 de angajati ai Metrorex au protestat in fata Guvernului. Acelasi lucru se va intampla si astazi in fata Guvernului, urmand ca luni sindicatul sa aiba o noua negociere cu ministrul interimar al Transporturilor, Radu Berceanu. Guvernul a aprobat bugetul de venituri si cheltuieli al companiei pe 2009, insa nu a renegociat contractul colectiv de munca, ci dimpotriva, a anuntat ca a redus cheltuielile cu tichetele de vacanta si tichetele cadou, precum si 40% din cheltuielile materiale.

 

Ministrul Radu Berceanu a declarat ca cei de la Metrorex "vor ca in fiecare an sa aiba mariri de salarii. Cred ca sunt intr-o alta realitate decat realitatea noastra". Liderul sindical de la Metrorex, Ion Radoi, recunoaste ca si anul trecut salariile de la metrou au crescut. "Dar e normal, negociem in fiecare an contractul colectiv de munca, pentru ca asa e legea", ne-a spus sindicalistul. Greva de la metrou nu se suprapune pentru prima data cu momente politice delicate pentru Romania, cum ar fi alegerile, iar Ion Radoi este departe de a fi un sindicalist care se razboieste sincer cu patronatul de stat. El este si un om politic. Fost parlamentar al PSD in doua legislaturi consecutive, din 2000 pana in 2008, liderul sindical Ion Radoi este in PSD si acum. "Da, sunt membru PSD. Nu m-am retras", ne-a declarat el. 

 

Radoi neaga insa ca ar face jocurile politice ale acestui partid: "Eu de 20 de ani am o singura tinta, sa rezolv problemele oamenilor. Sa fie o negociere corecta". Intrebat de ce nu a rezolvat problemele salariatilor de la Metrorex inainte de valtoarea campaniei electorale, Radoi ne-a declarat implacabil: "Daca acest contract colectiv de munca expira pe 1 noiembrie, ce sa facem? Daca expira pe 1 decembrie sau 1 iunie, negociam atunci. Sunt niste etape legale peste care nu poti trece".
Analistul economic Ilie serbanescu, fost ministru al Reformei in Cabinetul Victor Ciorbea, nu-si aminteste ca sindicatele de la Metrorex, precum si o mare parte a miscarii sindicale din Romania, sa fi protestat pe vremea guvernarilor PSD. "Ce se intampla acum se numeste santaj. Ar trebui schimbata legea, astfel ca un lider sindical sa nu mai poata fi si politician", spune Serbanescu.

 

De altfel, analistul sustine ca intreaga miscare sindicala din Romania este "delegitimata" prin implicarea politica si jocurile pe care le face: "Clasa politica a avut putine obiective in afara de a fura. Unul a fost sa termine miscarea sindicala. Toata este inregimentata, iar unde nu este asa, liderii au dosare, au afaceri cu care pot fi constransi". serbanescu observa insa ca salariatii de rand nu-si mai urmeaza orbeste liderii, in masa, ci doar sporadic: "Ei sunt cei care mor de foame daca fac greva, pentru ca sindicatul nu-i poate plati pentru acele zile nelucrate. si sunt cuprinsi de o scarba imensa cand vad implicarea politica". Intr-adevar, mai multi lideri sindicali stau bine la capitolul averi. La sfarsitul anului 2008, conform declaratiei sale de avere, Ion Radoi avea doua hectare de terenuri agricole, unul de padure, aproape un hectar de teren intravilan si 1,2 hectare de terenuri din alte categorii.

 

Nici imobilele nu-i lipsesc lui Radoi: un apartament, o vila in Candesti, judetul Dambovita si una de vacanta la Sinaia, pe care incasa o chirie de 5.200 de euro pe luna. Radoi nu avea declarata nici o alta sursa de venit in afara de salariul de parlamentar si indemnizatia de lider sindical, precum si de "activitati lucrative si comerciale" la ferme de animale, impreuna cu tatal si fratele sau. Firma sindicatului de la Metrorex, Sindomet Servcom, gestioneaza insa toate spatiile comerciale si publicitare din incinta metroului.
In 2008, aceasta firma si Ion Radoi au fost acuzati de presa ca i-au servit pe tava afaceristului Sorin Ovidiu Vantu spatiu inchiriat pentru deja celebrele "plasme" din statiile de metrou, pe care ruleaza reclamele regiei sale de publicitate si stirile televiziunii sale, Realitatea TV. Zilnic, aproximativ 650.000 de oameni calatoresc cu metroul.

Cele mai citite

Chiriile exorbitante plătite de statul român

Ministerul Fondurilor Europene achită 2,4 milioane de euro anual, pentru sediul său din nordul Capitalei Fostul ministru al Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a afirmat că...

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...
Ultima oră
Pe aceeași temă