Lucratorii de la metrou declanseaza miercuri, 11 ianuarie a.c., o greva de avertisment de doua ore. Actiunea, organizata de Uniunea Sindicatelor Libere Metrou, se va desfasura intre orele 4-6. La un interval de cinci zile dupa greva de avertisment, la metrou se va putea declansa greva generala cu asigurarea unei treimi de activitate (conform legii).
Zilnic, salariatii de la „Metrorex” incep pregatirea garniturilor de tren inca de la ora 4, iar dupa ora 5, de la capetele de linii ar trebui sa plece primele trenuri care sa preia calatorii. Reprezentantii angajatilor au ales acest interval orar pentru greva de avertisment pentru a perturba cat mai putin traficul. Cu toate acestea, cateva zeci de mii de calatori care se deplaseaza dimineata spre locurile de munca vor trebui sa aleaga alta modalitate de transport (transportul de suprafata cu autoturismele personale, taximetre sau mijloacele RATB).
Principala revendicare a salariatilor este majorarea salariala. Neexistand un contract colectiv de munca la nivel de unitate, raportarile salariale ar trebui sa se faca conform prevederilor contractului colectiv la nivel de ramura – transporturi si care prevede un salariu minim echivalentul a 150 euro. Actualul conflict de munca este justificat de sindicalisti prin nerespectarea de catre administratie a contractului colectiv la nivel de ramura.
De la inceputul anilor '90, la „Metrorex” au avut loc 14 actiuni greviste (8 greve de avertisment si 6 greve generale). Cea mai lunga greva a fost in anul 1996 si a durat 12 zile. Anul trecut, in noiembrie, greva generala a lucratorilor de la metrou a fost suspendata, dupa doua zile, printr-o hotarare judecatoreasca. Sindicalistii au facut recurs, decizia urmand sa fie comunicata in luna ianuarie a.c. Metroul bucurestean este utilizat zilnic de aproximativ 400 mii calatori.