17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialGrevă de avertisment a funcţionarilor în vestul Germaniei

Grevă de avertisment a funcţionarilor în vestul Germaniei

Mii de funcţionari erau în grevă luni în vestul Germaniei, la apelul sindicatelor Ver.di şi DBB, pe fondul unui conflict privind salariile lor, relatează AFP, potrivit Mediafax.

„Câteva mii” de funcţionari au participat la mişcarea de protest în Hessa, a declarat un purtător de cuvânt al sindicatului din domeniul serviciilor Ver.di. Alţi aproximativ 3.000 erau în grevă în landul vecin Renania-Palatinat.

Oraşul Frankfurt, capitala financiară a ţării, era deosebit de afectat, traficul metrourilor şi tramvaielor fiind oprit în totalitate, în timp ce activitatea în creşe şi serviciile administrative era perturbată.

Ver.di a anunţat vineri această grevă a funcţionarilor publici, care urmează să înceteze în Hessa şi Renania-Palatinat luni seara, în timp ce în alte landuri va continua.

Prin această „grevă de avertisment”, Ver.di vrea să exercite presiune asupra negocierilor salariale în curs, care au demarat săptămâna trecută, fără rezultat pentru moment. Ele vizează angajaţii statului federal şi municipali, dar nu şi pe cei ai landurilor, care depind de o altă convenţie colectivă.

Ver.di şi DBB (sindicatul funcţionarilor) cer o creştere de 6,5 la sută, cu un minimum de 200 de euro în plus lunar pe fişa de plată a celor două milioane de funcţionari vizaţi.

Pe lângă funcţionarii publici, alte sectoare importante ale economiei germane poartă sau se pregătesc să înceapă negocieri în cursul cărora sindicatele, care au convenit să atenueze revendicările salariale pe timpul crizei pentru a salva locurile de muncă, şi-au mărit pretenţiile.

Cea mai urmărită va fi negocierea care se va deschide la 6 martie în sectorul metalurgic, condusă de IG Metall în numele a circa 3,4 milioane de salariaţi.

Acordul colectiv în acest sector expiră la sfârşitul lui martie, iar IG Metall vrea să obţină de asemenea o creştere de 6,5 la sută a salariilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă