8.8 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialGregorian Bivolaru solicită Tribunalului din Sibiu "să i se facă dreptate". Instanţa...

Gregorian Bivolaru solicită Tribunalului din Sibiu „să i se facă dreptate”. Instanţa a a amânat pronunţarea în cazul liderului spiritual MISA

UPDATE 15:00: „Instanța amână pronunțarea asupra excepției de neconstituționalitate, la data de 24.10.2016 și asupra admisibilității în principiu, a cererii de redeschidere a procesului penal, în data de 28.10.2016”, a declarat Cornelia Elena Prundaru, purtătoarea de cuvânt al Tribunalului Sibiu, citează Agerpres.

Gregorian Bivolaru, liderul spiritual MISA, a solicitat Tribunalului Sibiu să accepte cererea de redeschiderea dosarului în care yoginul a fost condamnat la şase ani de închisoare, scrie Agerpres. Bivolaru a repetat că este nevinovat, iar acuzaţia conform căreia ar fi întreţinut relaţii sexuale cu un minor este falsă.


Citeşte şi: Gregorian Bivolaru a cerut magistraților de la Tribunalul București să-i fie redusă condamnarea la șase ani de închisoare

Gregorian Bivolaru a cerut, luni, prin intermediul avocaţilor săi, ca din pedeapsa de şase ani cu executare să-i fie scăzut timpul petrecut în arest în Franţa şi Suedia, respectiv aproximativ 348 de zile.


„Consider că este necesar să mi se facă dreptate. Eu am dorit să particip în comisia rogatorie la procesul care s-a desfășurat la Înalta Curte și în mod cu totul straniu pentru mine, această cerere nu a fost urmată de audierea mea. (…) eu nu eram vinovat și am o mulțime de dovezi în această direcție și această condamnare a fost un șoc teribil, după ce, în prealabil două instanțe au constatat că situația în acest dosar este cu totul alta și (…) am fost achitat. Aceste aspecte sunt stranii (…) m-au făcut să consider că nu m-am bucurat de un proces echitabil în această țară, tocmai de aceea vă rog, vă implor, să luați în considerație aceste fapte care sunt evidente, să dispuneți totuși să mi se facă dreptate în sensul de a exista posibilitatea ca acest dosar să fie redeschis. (…) Să se facă dreptate dincolo de aparențe”, a spus Gregorian Bivolaru, către judecătoare.

Avocaţii liderului spiritual MISA au înaintat Tribunalului din Sibiu o cerere de redeschidere a dosarului și au adresat o cerere către Curtea Constituțională.

„Am formulat și o excepție de neconstituționalitate cu privire la niște dispoziții procedurale (…), în sensul că, din punctul nostru de vedere este absolut neconstituțional ca legiuitorul român să introducă o condiție suplimentară și anume aceea ca respectivul condamnat în lipsă, să nu fi beneficiat de un apărător ales. Această condiție nu este prevăzută în niciun document internațional. Mai mult decât atât se ajunge la blocarea posibilității de redeschidere unui proces penal, prin introducerea acestei condiții suplimentare. (…) Credința noastră juridică este că Curtea Constituțională va elimina această cerință excesivă din Codul de procedură penală”, a declarat avocatul lui Gregorian Bivolaru, Tiberius Bărbăcioru.

Liderul spiritual al MISA, Gregorian Bivolaru, a fost condamnat definitiv, în iunie 2013, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la șase ani de închisoare cu executare, pentru trafic de persoane și acte sexuale cu minori. Bivolaru fusese achitat în aprilie 2012 de Tribunalul Sibiu, însă instanța supremă a casat sentința și a dispus rejudecarea dosarului.

După condamnare, mandatul european de arestare pe numele lui Bivolaru a fost implementat în Sistemul Informatic Schengen, ca urmare a emiterii acestuia de către Tribunalul București, în urma sentinței definitive date de ÎCCJ. Pe numele lui a fost emis și un mandat de urmărire internațională, specific țărilor care nu sunt conectate la SIS.

Gregorian Bivolaru a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de act sexual cu un minor în formă continuată, perversiune sexuală în formă continuată, corupție sexuală, trafic de minori, act sexual cu un minor în formă continuată, act sexual cu un minor și tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat a României.

Bivolaru a reușit să părăsească ilegal teritoriul României, fiind reținut, pe 4 aprilie 2005, de poliția suedeză în orașul Malmo. Ulterior, autoritățile suedeze i-au acordat azil politic. În luna iulie, instanţa din Paris a respins apelul formulat de Gregorian Bivolaru şi a dispus extrădarea acestuia în România, fiind respinse şi cererile autorităţilor suedeze care au arătat că Bivolaru are statutul de azilant.

 

 

 

Cele mai citite

Biden va impune noi sancțiuni Rusiei, cu doar câteva zile înainte de finalul mandatului

Președintele american în exercițiu Joe Biden urmează să prezinte în cursul acestei săptămâni noi sancțiuni vizând economia Rusiei, a indicat un oficial american, în...

Administratori și angajați ai barurilor din Centrul Vechi al Capitalei, acuzati de jefuirea turiștilor după ce îi îmbătau

Un grup format din administratori de baruri, barmani, ospătari și angajate hostess din Centrul Vechi al Capitalei a fost trimis în judecată sub acuzația...

Andrei Rațiu, în vizorul Aston Villa! Unai Emery îl consideră o opțiune ideală pentru postul de fundaș dreapta

Fundașul român Andrei Rațiu atrage atenția cluburilor de top, Aston Villa fiind una dintre echipele interesate de semnătura jucătorului de la Rayo Vallecano. Unai Emery...
Ultima oră
Pe aceeași temă