Premierul elen Alexis Tsipras a afirmat miercuri, înainte de plecarea la Bruxelles, că unii creditori ai Greciei nu acceptă propunerile de reformă făcute de autorităţile de la Atena pentru deblocarea ajutorului financiar, informaţie care a dus la scăderea cotaţiilor acţiunilor europene şi a euro, informează Mediafax.
„Insistenţa anumitor instituţii de a respinge măsurile parametrice nu s-a mai întâmplat, nu în cazul Irlandei şi Portugaliei”, a scris Tsipras pe contul său de Twitter.
Citește și: Grecia se afundă în datorii. Băncile elene și-au majorat semnificativ împrumuturile de la BCE
El a arătat că această poziţie sugerează că fie nu vor un acord, fie servesc anumite interese în Grecia.
În urma declaraţiilor premierului elen, indicele ASE al bursei din Atena a scăzut cu 3,2%, DAX al bursei din Frankfurt cu 1%, FTSE MIB al bursei din Milano cu 0,9%, în timp ce indicele IBEX 35 din Madrid este în declin cu 1,4%. Euro a coborât la rândul lui sub nivelul de 1,12 vdolari pe unitate.
Premierul Tsipras se întâlneşte miercuri cu creditorii instituţionali ai Greciei, la Bruxelles, pentru a încerca să elimine diferenţele legate de propunerile de reformă şi să deblocheze ajutorul financiar necesar evitării intrării în incapacitate de plată.
Citește și: Grecia, grăbtă de creditori. Cât mai are la dispoziție să finalizeze acordul
Tsipras va discuta după-amiază cu preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi, directorul general al FMI Christine Lagarde şi preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, într-un efort de a ajunge la un acord înainte de expirarea programului de salvare de 240 de miliarde de dolari şi scadenţa unor datorii de 1,54 miliarde de euro către FMI, pe 30 iunie.
Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de salvare.
Tsipras a propus luni un program de măsuri care include majorări de taxe pentru companii şi persoanele cu venituri ridicate, pentru respectarea ţiuntelor fiscale solicitate de creditori în schimbul ajutorului financiar.
Analiştii consideră că poate fi găsită o soluţie, chiar dacă mai sunt de depăşit obstacole precum votul din Parlamentele Greciei şi Germaniei şi o soluţie de plată a datoriei către FMI.
„Au avut loc suficiente progrese pentru a se vederea linia de sosire”, a declarat Erik Nielsen, analist la UniCredit în Londra.
În urma discuţiilor dintre Tsipras şi reprezentanţii creditorilor, miniştrii de Finanţe din zona euro se vor întâlni miercuri seara pentru a discuta despre acord.
Propunerile Greciei includ măsuri de eliminarea opţiuni de pensionare anticipată, majorarea taxei pe vânzări, a taxelor impuse persoanelor cu venituri medii şi mari şi introducerea unei noi taxe pentru companiile cu profituri nete anuale de peste 500.000 de euro.
Dacă miniştrii de Finanţe vor ajunge miercuri la un acord, liderii vor putea semna acordul la summit-ul de două zile al UE care începe joi.