Premierul grec, Georges Papandreou, a anunţat miercuri că va demara procedurile de remaniere a Guvernului joi, ziua în care va cere un vot de încredere al Parlamentului. Totul se întâmplă la doar o zi după manifestaţiile de amploare împotriva unui proiect cu măsuri dure de austeritate, relatează Mediafax.
„Mâine voi forma un nou Guvern şi imediat după aceea voi cere încrederea Parlamentului”, a afirmat premierul socialist, într-o scurtă declaraţie televizată, luând act de refuzul opoziţiei conservatoare de a ajunge la un acord pentru formarea unui Guvern de uniune naţională.
Sub presiunea creditorilor ţării, Papandreou a încercat să ajungă la un acord cu opoziţia pentru a adopta un proiect de lege bugetară plurianuală, considerată necesară pentru securizarea deblocării unui nou ajutor de la Uniunea Europeană şi FMI.
„Am făcut eforturi constante de cooperare” în direcţia principalului partid de opoziţie, Noua Democraţie (de dreapta), care „a considerat întregul efort în termeni de comunicare” şi „nu în termeni de politică şi de responsabilitate naţională”, a precizat el.
„Încă înainte ca fondul să fie discutat au fost impuse public condiţii care nu puteau fi acceptate pentru că ar menţine ţara într-o instabilitate prelungită”, a adăugat premierul.
În cursul după-amiezii, televiziunile elene au evocat mai multe zvonuri privind condiţiile care ar fi fost impuse de Antonis Samaras, liderul Noii Democraţii, pentru a accepta formarea unui Guvern de uniune naţională.
Printre acestea figura plecarea lui Papandreou, un termen foarte scurt, de patru sau cinci luni, pentru acest Guvern de uniune naţională, o renegociere a memorandumului de acord cu creditorii ţării şi noi alegeri.
„Voi continua pe acelaşi drum, drumul datoriei mele cu grupul parlamentar al Pasok (socialist)”, a afirmat Papandreou.
Mii de persoane au manifestat miercuri la Atena împotriva măsurilor de austeritate conţinute în proiectul de lege, care includ creşteri ale impozitelor şi privatizări masive.