0.4 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSpecialGrecia dezminte că ar fi cerut un plan de rezervă pentru migraţie,...

Grecia dezminte că ar fi cerut un plan de rezervă pentru migraţie, dacă Turcia anulează acordul cu UE

Ministrul grec pentru imigrație, Yannis Mouzalas, a dezmințit miercuri seară informația conform căreia Atena ar fi cerut un plan B din partea Uniunii Europene în cazul în care Turcia ar denunța acordul crucial, dar controversat care a permis reducerea fluxului de solicitanți de azil spre Europa, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Dezmințirea din partea Atenei survine la câteva ore după ce publicația germană Bild a difuzat un interviu cu Mouzalas în care, potrivit traducerii în germană a afirmațiilor sale, ministrul grec ar fi spus: ''Suntem foarte îngrijorați, avem nevoie în orice caz de un plan B''. 

''Ministrul dezminte traducerea afirmațiilor sale de către Bild'', a precizat un comunicat al Ministerului pentru Imigrație grec, care a publicat răspunsurile lui Yannis Mouzalas în limba greacă. Conform comunicatului citat, răspunsul oficialului grec la întrebarea privind 'nevoia unui plan B dacă Turcia ar renunța la acordul cu UE', a fost: ''Grecia este angajată în acordul UE-Turcia, care depinde atât de sprijinul UE, cât și de obligația Turciei de a-l respecta''. 

Atena se teme ca un eșec al acordului încheiat la 18 martie între UE și Turcia să nu determine reluarea sosirilor masive de refugiați, în special pe insulele apropiate de coastele turce. Puterea turcă, în plină derivă autoritară după lovitura de stat eșuată, amenință cu ruperea acestui acord dacă UE nu elimină vizele pentru turcii care vor să călătorească în Europa. Berlinul a respins până acum ideea unui plan B. 

Sute de mii de imigranți au traversat anul trecut Marea Egee în condiții dramatice și periculoase pentru a ajunge în Grecia. Insulele grecești, în special Lesbos, au fost copleșite de acest aflux, în ciuda solidarități arătate de localnici și a prezenței a numeroase ONG-uri. 

Uniunea Europeană, la insistențele Germaniei, și Ankara au reușit în cele din urmă să ajungă la o înțelegere care prevede în special trimiterea înapoi în Turcia a sirienilor care ajung în Grecia. Acest acord, denunțat de organizațiile de apărare a drepturilor omului, are un efect de descurajare: numărul noilor imigranți a scăzut considerabil după punerea în aplicare a înțelegerii la 20 martie. 

Cele mai citite

Germania: Olaf Scholz este candidat principal al SPD în alegerile parlamentare din februarie

Social-democrații germani (SPD) l-au confirmat sâmbătă pe cancelarul Olaf Scholz ca principal candidat al partidului în alegerile parlamentare din februarie, relatează DPA. Doar câțiva delegați...

Libanul are ca prioritate trasarea granițelor terestre și maritime cu Siria

Premierul libanez Najib Mikati a declarat, sâmbătă, în cursul primei sale vizite la Damasc de la căderea regimului Bashar al-Assad, că trasarea granițelor terestre...

Poluare iminentă pe litoralul românesc al Mării Negre. De unde provine pata de carburant

E dezastru ecologic în Marea Neagră, iar autoritățile române sunt în alertă. O pată uriașă de carburant ar putea ajunge pe litoralul nostru, după...
Ultima oră
Pe aceeași temă