Consilierul prezidenţial Leonard Orban a declarat, la Digi 24, că România nu doreşte să blocheze adoptarea Declaraţiei de la Roma, după „modelul Poloniei”, care a luat decizia să boicoteze Uniunea Europeană din cauză că nu a acceptat înlocuirea președintelui Consiliului European, Donald Tusk, cu un alt candidat propus de Varșovia.
Potrivit sursei citate, la recenta reuniune a Consiliului European, președintele Klaus Iohannis a respins ideea unei Europe cu mai multe viteze, pe motiv că ar însemna ca nu toate statele membre să participe la politicile UE.
„Am făcut parte din delegația care l-a acompaniat pe președintele României la această reuniune. Reuniunea a fost una foarte importantă. Au fost o serie de subiecte de importanță majoră, inclusiv a fost o discuție legată de declarația de la Roma. Summitul de la Roma va avea loc în 25 martie și va marca începutul oficial al procesului de reflecție privind viitorul UE. Președintele respinge această idee. A spus-o în timpul dezbaterilor legate de această chestiune. De ce? Pentru că ni se pare că este cel mai logic să încercăm să încercăm să avansăm cu toții, nu să avansăm în formate de genul ăsta care riscă să afecteze coeziunea internă a UE, să amplifice diviziunile care există în momentul de față și până la urmă să ducă la riscul de dezintegrare a proiectului european", a spus Ludovic Orban.
În legătură cu discuțiile de la Consiliul European, Orban a precizat că în textul care conține idei ale Declarației care ar urma să fie prezentată la Summitul de la Roma. „S-a discutat pe marginea unei idei, încă nu există un proiect. Între acestea există o anumită formulare care ar putea să conducă la ideea unei Europe cu mai multe viteze. Deocamdată este vorba despre un text care nu este public. Acolo au fost doar niște idei care au fost formulate, încă nu există un text. Probabil textul va veni undeva la începutul sau sfârșitul săptămânii viitoare și va fi negociat mai întâi la nivelul meu, adică al consilierilor cu afaceri europene ai liderilor, după aceea la nivelul liderilor. Trebuie să păstrăm un semn de întrebare dacă va fi semnat sau nu", a declarat Orban.
Asocierea României la grupul de la Vișegrad
În ceea ce privește o posibilă asociere a României la grupul de la Vișegrad, Consilierul prezidențial Leonard Orban a declarat că statul român nu se poate asocia, întrucât că există „viziuni diferite", în special față de Ungaria și Polonia.
„Pe subiectul ăsta, răspunsul e foarte simplu: pentru că avem viziuni diferite, în special în comparație cu Polonia și Ungaria. Cehia și Slovacia sunt mai apropiate de poziția noastră. Dacă ne uitam la ce contribuție are grupul Vișegrad la acest proces de dezbatere privind viitorul UE, vedem că este o poziție relativ echilibrată, dar față de Polonia și Ungaria avem o viziune diferită. Noi sprijinim adâncirea integrării. Noi credem că Uniunea trebuie să avanseze, nu cred că trebuie transferate înapoi competențe la state membre, ci dimpotrivă, în continuare, când va fi posibil, să fie transferate competențe la nivel european. Numai așa poți asigura o consolidare a proiectului european", a afirmat Orban, întrebat de ce România nu se alătură țărilor de la Vișegrad în privința viitorului UE, după cum au spus unii oameni politici.
El a menționat că există „o coordonare bună" cu cele patru state din grupul de la Vișegrad — Cehia, Polonia, Ungaria și Slovacia — pe subiecte de protecția mediului și în alte dosare, însă nu în ceea ce privește viitorul Uniunii Europene. „Cum să te asociezi cu un grup care nu împărtășește aceleași idei? Dacă pe alte subiecte, hai să spunem, nu e atât de grav, aici vorbim de un lucru fundamental, vorbim despre viitor, cum vedem viitorul UE", a explicat consilierul prezidențial.
Fostul premier Victor Ponta declara săptămâna trecută că România ar trebui să fie alături de statele din Grupul de la Visegrad în cadrul dezbaterii privind viitorul Uniunii Europene, deoarece acestea se luptă pentru lucruri care sunt și în interesul țării noastre, în timp ce președintele Klaus Iohannis este apropiat de Germania la Bruxelles.