Dacă te preocupă provenienţa alimentelor pe care le consumi şi vrei atât să economiseşti bani, cât şi să ai o activitate plăcută şi relaxantă, o idee foarte bună este realizarea unei „plantaţii” pe balcon.
Creşterea numărului de „fermieri de balcon” este unul dintre cele mai clare semne că viaţa la oraş nu trebuie să fie deconectată de natură, iar această activitate în inima oraşului contribuie la schimbarea atitudinii cu privire la mediu.
Când vine vorba de o recoltă cât mai mare într-un spaţiu mic, Callum Saunders, un copywriter de 27 de ani din Londra, este expert. Nu are o grădină în adevăratul sens al cuvântului, asta dacă nu iei în considerare balconul pe care îl are în apartamentul de la primul etaj al unui bloc din oraş.
„M-am apucat de grădinărit când m-am mutat în apartamentul din Hackey, acum un an şi jumătate, dar am început să cultiv legume abia în aprilie anul trecut”, a spus Saunders, a cărui unică experienţă în horticultură a fost că o ajuta pe mama sa în grădină, când era copil. „Prima dată mi-a venit ideea când aşezam nişte plante pe balcon şi m-am gândit cât de mult aş putea să cultiv în câteva ghivece. Restul e deja istorie”.
Internetul te ajută
Dornic să împărtăşească experienţa sa cu alţi orăşeni pasionaţi de natură, Saunders a creat blogul „Gradina de zarzavaturi a Londrei”, permiţând vizitatorilor să verifice progresul legumelor sale şi să citească sfaturi. Tânărul spune că vrea ca site-ul său să fie cat mai real şi util.
Blogul însuşi este înfloritor: în timpul verii a avut aproape 2500 de accesări pe lună. Saunders este, de asemenea, şi omul din spatele Reţelei Londoneze de Grădinari, care are aproximativ 120 de membri în prezent, dar numărul celor care vor să publice poze cu fermele din balcon, să vorbească cu persoanele mai experimentate, să îşi ia notiţe şi să dezbată diverse subiecte din domeniu pe forum este în continuă creştere. Internetul oferă o mulţime de informaţii, dar menţine şi legătura între cei cu aceeaşi pasiune.
Potrivit Societăţii Regale de Horticultură, că întrebările despre cultivarea legumelor s-au dublat în ultimii ani, iar vânzările de seminţe au crescut cu 40%. Campania „Cultivă-ţi propriile legume” se va concentra în 2010 pe cultivarea în recipiente, lucru care probabil va creşte cifrele chiar mai mult.
Pentru a promova oportunităţile prezentate chiar şi de spaţiile mici, organizaţia britanică National Trust a lansat anul trecut o campanie menită să convingă locuitorii din cele cinci milioane de apartamente din Marea Britanie să renunţe la narcise sau alte flori decorative şi să cultive ceva cu adevărat folositor pe pervazuri. Potrivit calculelor organizaţiei, sunt peste 600 de acri de pământ bun pentru legume pe pervazurile din toată ţara, lăsaţi nefolosiţi.
Mâncare de la fereastră
„Nu ai nevoie de un lot de pământ ca să îţi cultivi propria mâncare, avem echivalentul a 344 de terenuri de fotbal de de pământ potrivit pentru cultură, chiar pe pervazurile noastre”, a spus Fiona Reynolds, director general la National Trust. „Daca îţi creşti mâncarea la fereastră eşti sigur că este naturală şi foarte aromată, fără să fii nevoit să faci credit la bancă pentru a te alimenta sănătos. În plus, dacă plouă excesiv nu este nevoie să stai şi să blamezi vremea – pur şi simplu deschizi fereastra şi bagi în casă plantaţia”.
Saunders spune că nu reuşeşte să cultive suficiente legume încât să nu mai fie nevoit să cumpere – este totuşi o limită de legume pe care le poţi cultiva într-un balcon de şase metri pătraţi. Contează să fii hotărât. Dacă te decizi să faci acest lucru, vei trece printr-un proces de încercări eşuate până îţi vei da exact seama de ce condiţii au nevoie legumele ca să crească.
„Iarna trecută am avut câteva legume bune de consumat: câţiva morcovi, nişte salată, ceapă verde, două sfecle şi câteva ridichi. Vara, în schimb, este mult mai productivă, datorită căldurii şi luminii – în iulie şi august am avut o recoltă bună de roşii, care m-a ţinut departe de supermarket destul de mult timp. Prin urmare, dacă ai spaţiu, fă-ţi de cap”, a spus Saunders.
Rezultate rapide, cheltuieli minime
Nu ai nevoie de foarte mult loc ca să începi, spune Saunders, dar depinde ce vrei mai exact să faci. Legumele care se cultivă foarte uşor sunt salata şi verdeţurile. Acestea au nevoie doar de o cutie adâncă pusă pe un pervaz însorit- vei avea rapid rezultate satisfăcătoare.
Dacă îţi doreşti legume care dau roade tot timpul anului poţi planta ridichi, fasole sau roşii, care cresc rapid.
În termeni de cheltuieli, propria ta fermă va costa exact atât cât vrei. Foloseşte ce ai prin casă, sau ceea ce familia şi prietenii îţi pot da. Plantaţiile de pe balcon nu se bazează pe bugete mari. Pentru fiecare kit complex şi foarte scump de tip „ferma în balcon” din magazine există sute de alternative mult mai ieftine.
Caserolele de îngheţată cu găuri la bază, umplute cu pământ şi compost, sunt numai bune pentru a creşte lăptuci. Ceapa verde, patrunjelul şi alte verdeţuri pot supravieţui în vase mai mici, iar găletuşele sau chiar bidoanele mari de plastic tăiate la vârf pot fi folosite cu succes, dar au nevoie de găuri de drenaj, pentru ca apa în exces să se scurgă. Dacă pui câteva pietricele pe fund, se va scurge mai uşor.
Majoritatea supermarketurilor vând pungi ieftine de compost, care conţin nutrienţi suplimentari pentru planetele tinere. Viermii pot reduce chiar mai mult cheltuielile, pentru că aceşti mici lucrători creează compost din resturi de mâncare.
Fiecare amănunt contează
Plasarea plantelor în locul potrivit este vitală. Celor mai multe le va merge bine în locuri însorite, dar unele preferă umbra – lăptucile, ceapa, patrunjelul şi ridichiile. Cel mai indicat este să verifici pachetul de seminţe pentru instrucţiuni.
Asigură-te că schimbi ghiveciul plantelor atunci când este nevoie: o dată sau de două ori dacă au crescut din seminţe; unele vor avea nevoie de un ghiveci propriu, ca să nu se încurce rădăcinile între ele.
„Trebuie să rămâi devotat plantelor”, a spus Saunders. „În special în timpul verii, este necesar să îţi aloci măcar 10 minute pe zi ca să te asiguri că sunt udate şi îngrijite corespunzător. Londonezii, la fel ca şi alţi locuitori ai oraşelor mari, duc vieţi ocupate şi se întâmplă frecvent să uite de plante o zi sau două, dar grija şi atenţia sunt cruciale dacă ai de gând să cultivi legume din seminţe, în special în primele saptamâni”.
„Acest lucru nu ar trebui să spulbere placerea”, este de părere Callum. „Nu renunţa crezând că este prea greu – un pic de atenţie îţi va asigura reuşita în ale grădinăritului. Trebuie doar să ai răbdare şi să te bucuri de ceea ce faci”.